02-01-2024

Spouwmuurisolatie: vleermuizen en andere problemen

Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier voor meer warmte-isolatie in oudere woningen. Maar deze manier van isoleren heeft ook uitdagingen. Wat moet je bijvoorbeeld doen bij vleermuizen in de spouwmuur? Daarover lees je meer in deze blog.

Problemen bij spouwmuurisolatie

Als een spouwmuur goed wordt geïsoleerd, zorgt dit ervoor dat een huis beter warmte vast houdt en kou buiten de deur houdt. Dankzij de isolatie is er minder energie nodig om de temperatuur in huis op peil te houden. Maar soms kom je problemen tegen bij het isoleren van de spouwmuur. Er kunnen fouten worden gemaakt, waardoor problemen met ventilatie ontstaan. Of misschien blijkt dat de spouwmuur bij voorbaat niet geschikt is om te isoleren.  

De aanwezigheid van vleermuizenSpouwmuurisolatie vleermuis probleem 

Een van de grootste uitdagingen bij het isoleren van een spouwmuur is vleermuizen. Dwergvleermuizen houden van dunne, donkere holtes, waar ze vaak hun winterslaap houden. Een spouwmuur is daarom voor een familie dwergvleermuizen de ideale hangplek. Het probleem is niet zozeer dat vleermuizen in een spouwmuur schadelijk zijn. Ze doen niets, behalve slapen. Maar ze zitten wel stierlijk in de weg als je iets aan je spouwmuur wilt doen.

Vleermuizen als kostenpost

Het grootste probleem van vleermuizen voor bouwwerkzaamheden is namelijk de kosten die door hun aanwezigheid worden veroorzaakt. Als er vleermuizen in je spouwmuur lijken te zitten, moet er ecologisch onderzoek worden verricht. Bij spouwmuurisolatie wordt doorgaans eerst door het installatiebedrijf de spouwmuur met een kleine camera gecontroleerd. In het geval van vleermuizen is dat echter niet genoeg. De dieren zijn te klein om met de camera goed te worden waargenomen.

Het ecologisch onderzoek dat nodig is, kost vaak enkele duizenden euro's. Bovendien kan het soms wel een jaar duren voordat een onderzoek naar vleermuizen in een spouwmuur is afgerond. Er zijn namelijk te weinig gekwalificeerde onderzoekers.

Beschermde status

Een spouwmuur isoleren zonder rekening te houden met de vleermuizen die daar wonen is om meerdere redenen geen goed idee. Met grof geweld vleermuizen verjagen uit de spouwmuur of de arme dieren afmaken is niet alleen moreel laakbaar. Het is ook bij wet verboden. Vleermuizen worden beschermd en het aantasten van hun leefomgeving kan dan ook leiden tot torenhoge boetes.

Het gebeurt soms toch dat per ongeluk spouwmuurisolatie wordt aangebracht, terwijl de spouwmuur wordt bewoond door een kolonie vleermuizen. De vleermuizen overleven dat vaak niet. Los van dat dit je een hoop karmapunten kost, geeft dit ook een praktisch probleem. De kadavers van de vleermuizen zullen namelijk een hoop stankoverlast geven. Op de een of andere manier moeten de dode vleermuizen daarom alsnog uit de spouwmuur worden verwijderd.

Oplossingen

Er zijn verschillende manieren om met de vleermuizen om te gaan. Een van deze oplossingen is het installeren van een zogeheten exclusion flap. Dit is een soort luikje, waarmee een vleermuis de spouwmuur kan verlaten. De exclusion flap is zo ontworpen dat de vleermuis wel naar buiten kan gaan, maar niet meer via het luikje terug de spouwmuur in kan komen. Zodoende werkt de exclusion flap als een soort omgekeerde fuik.

Een diervriendelijke oplossing is de combinatie van elektronische vleermuisverjagers en een vleermuizenkast. De vleermuisverjagers zijn apparaten die ultrasone geluidsgolven uitzenden. Vleermuizen hebben een hekel aan dit geluid, dat voor mensen verder onhoorbaar is. De vleermuizen worden zodoende letterlijk uit de spouwmuur gejaagd. De vleermuizenkast kan gebruikt worden als een nieuw onderkomen.

Een andere manier is simpelweg de vleermuizen in de spouwmuur niet verwijderen. Door diervriendelijk isolatiemateriaal te gebruiken, kan een ruimte in de spouwmuur voor de vleermuizen worden gereserveerd. In sommige gevallen is dit misschien zelfs de enige oplossing. De meervleermuis is bijvoorbeeld een vleermuissoort die erg honkvast is en zijn neus ophaalt voor speciale vleermuiskasten.

Andere problemen bij spouwmuurisolatie

Vleermuizen zijn niet de enige uitdaging die je tegen kunt komen als je je spouwmuur wilt isoleren. Andere problemen zijn vochtophoping en een concentratie van radongas. Beide problemen kunnen voorkomen als er bij het isoleren fouten worden gemaakt.

VochtophopingVochtophoping spouwmuurisolatie probleem

Vochtophoping gebeurt als vocht door de isolatie geen manier meer heeft om te worden afgevoerd. De reden hiervoor ligt vaak bij het materiaal waarvan de muren zelf zijn gemaakt.

Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om de spouw te isoleren als de muren uit geglazuurde bakstenen bestaan. Door de glazuurlaag blijft vocht op de bakstenen liggen. Vocht hoopt zich hierdoor op en veroorzaakt zo schimmel. Om diezelfde reden wordt afgeraden om spouwmuurisolatie te gebruiken bij wanden die met dampdichte verf zijn behandeld.

Om dit soort situaties te voorkomen moet eerst goed naar de muren worden gekeken. Door middel van endoscopisch onderzoek kan bijvoorbeeld de staat van de spouwmuur worden onderzocht. Op deze manier kan ook de aanwezigheid van andere oorzaken voor vochtophoping in kaart worden gebracht, zoals cementbaarden of afval.

RadongasRadon spouwmuurisolatie probleem

Naast vocht kan ook radongas zich ophopen als de spouwmuur niet correct is geïsoleerd. Radongas is een natuurlijk radioactief gas dat uit de grond komt. Normaal vindt het gas zijn weg via de kruipruimte naar de spouwmuur, waarna het gas zich buiten het huis verspreidt. Als een spouwmuur verkeerd is geïsoleerd, is de luchtcirculatie verstoord. In dat geval zal het radongas zich ophopen in de kruipruimte.

Radongas dat ophoopt kan gevaarlijk zijn. Het radioactieve gas is kankerverwekkend. Bij een goede circulatie vormt het gas echter geen gevaar. Er moet daarom bij spouwmuurisolatie goed worden gelet op voldoende ventilatie.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de nadelen van pur schuim?

Hoewel pur schuim op zich uitstekende isolerende eigenschappen heeft, is pur schuim als materiaal erg giftig. Ook is dit materiaal duurder in vergelijking met EPS korrels of glaswol.

Wat zijn de nadelen van EPS korrels?

EPS korrels of parels zijn op dit moment een van de meest gebruikte materiaalsoorten voor spouwmuurisolatie. De korrels zijn goedkoop en relatief makkelijk aan te brengen. Een van de nadelen van spouwmuurisolatie met parels is alleen wel dat de parels minder goed kieren dichten.

Wat heeft spouwmuurisolatie met glaswol voor nadelen?

Glaswol is lastiger in de spouwmuur aan te brengen. Er moet voor glaswol meer ruimte zijn. Zodoende is dit materiaal niet te gebruiken bij een te smalle spouw.

Daarbij kan de isolerende werking van glaswol verminderen als het materiaal vochtig wordt en in elkaar zakt. Vochtproblemen zijn daarom een extra groot probleem als er met glaswol is geïsoleerd. Een voordeel van glaswol is echter wel dat dit materiaal goede geluiddempende kwaliteiten heeft.

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om jouw spouwmuur te isoleren? Via Offertevergelijker.nl kun je binnen enkele minuten tot vier offertes van verschillende bedrijven bij jou in de buurt aanvragen. De offertes zijn gratis en vrijblijvend, zodat jij de meest geschikte en voordeligste expert uit kunt kiezen.

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media