12-10-2020

Alles over de kruipruimtes

Bijna elk huis heeft wel een kruipruimte, maar wat is dat nou en waar dient een kruipruimte voor? Lees snel verder om erachter te komen!

Wat is een kruipruimte?
Een kruipruimte is een kleine en lage ruimte onder je huis. Je kan de kruipruimte betreden via een zogenaamd kruipluik. Dit luik is vaak te vinden onder de deurmat bij binnenkomst van de woning. Deze ruimte kan je enkel kruipend betreden, vandaar ook de naam.

In een kruipruimte is het vaak donker en koud. Dat komt omdat deze ruimte vaak niet wordt geïsoleerd. Ook staat de onderkant van de kruipruimte in contact met de aardbodem. Vanwege het gebrek aan warmte en licht ontstaat er ook vocht. De ventilatie in een kruipruimte is vaak erg slecht, waardoor het vocht ook niet wegtrekt. Langdurig vocht kan leiden tot schimmel, hierop zit niemand toch te wachten?!

Waar dient een kruipruimte voor?
Een kruipruimte wordt aangelegd om alle leidingen te verbergen. Deze zijn niet mooi om te zien en worden daarom onder de vloer geplaatst. Het enige nadeel is dat wanneer er iets mis is met de leidingen, dat het moeilijk is om bij de buizen te komen. Vaak wordt hier wel rekening mee gehouden door meerdere ingangen te plaatsten in de vloer van de benedenverdieping. 

Kruipruimte vochtvrij maken?
Merk je nou dat de kou en vocht vanuit de kruipruimte in de vloer van de benedenetage trekt? Hier kan je wat aan doen! Je kan namelijk bodemisolatie toepassen. Bij deze isolatiemethode wordt de bodem van de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal. 

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, zo heb je isolatieparels, -schelpen en -matrassen. Met behulp van deze isolatie condenseert het vocht tegen het materiaal. Hierdoor trekt de kou en het vocht niet meer naar de benedenetage. De kruipruimte wordt opeens een ruimte die te betreden is zonder nat te worden.

Heb je ook last van een vochtige en koude kruipruimte en wil je deze laten isoleren? Vraag dan nu gratis en snel offertes aan!

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media