27-01-2018

Vochtschade door optrekkend of doorslaand vocht

Vochtschade in huis is een vervelend probleem. De oorzaken van vochtschade lopen erg uiteen. Zo kan een lekke leiding voor de nodig vochtschade zorgen. In dat geval kun je het beste een loodgieter inschakelen om het probleem te verhelpen. Een tweede optie is condensatievocht. Dit ontstaat doordat de luchtvochtigheid in de kamer te hoog is en het vocht neerslaat op koude oppervlaktes als ramen, muren en kozijnen. Als hier niks aan wordt gedaan, ontstaat er vochtschade. De twee bekendste oorzaken van een te hoog vochtgehalte in huis zijn doorslaand en optrekkend vocht. Hieronder volgt een omschrijving van beide vochtproblemen en hoe je er van af komt.

Vochtschade: doorslaand vocht

Vochtschade dankzij doorslaand vocht komt met name veel voor in oudere woningen. De gemetselde muren (zowel gevels als keldermuren) hebben door de jaren heen heel wat regen te verduren gehad. Zeker in het vochtige Nederlandse klimaat worden muren flink op de proef gesteld. Helaas kunnen muren al dit vocht op den duur niet altijd meer aan. Dan neemt het steen vocht op en langzaam maar zeker slaat het vocht door naar binnen. Met als resultaat vochtige binnenmuren en bijkomende vochtschade. Denk hierbij vochtplekken op de muur, afbladderend stucwerk en loslatende plinten. Naarmate de vochtschade niet wordt aangepakt, stijgt de kans op schimmel ook nog eens. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar ook erg slecht voor de gezondheid.

Hoe kun je deze vochtschade oplossen?

In het geval van doorslaand vocht zijn enkele vochtvreters niet meer afdoende. Er zal een vochtbestrijdingsspecialist moeten komen om de muur weer waterdicht te maken. Dit zal hij bijvoorbeeld doen door middel van het impregneren van de buitenmuren. Door de buitenmuren te voorzien van een waterafstotende laag (vloeistof), worden de poriën van de muur gedicht. Hierdoor kan regen niet meer door de muur trekken en is het vochtprobleem verholpen. Een andere methode die vaak wordt toegepast, is het injecteren van de muur. Daarover lees je hieronder meer.

Vochtschade: optrekkend vocht

Het tweede veel voorkomende vochtprobleem in Nederland is optrekkend vocht. Probleemgebieden waar je dit vaak ziet, zijn de kelder en de kruipruimte. Doordat deze ruimtes in direct contact staan met de aarde, wordt het continu blootgesteld aan grondwater. Dit grondwater kan in sommige gevallen door de muren en vloeren worden aangezogen. Rechtstreeks het huis in.

Hoe kun je deze vochtschade oplossen?

In het geval van optrekkend vocht zal een specialist de probleemgebieden moeten injecteren. Via boorgaten wordt er een vochtwerende vloeistof in de muur geïnjecteerd. Deze vloeistof zet zich door de poriën in de muur uit, en creëert een barrière waar het vocht niet meer doorheen kan. Op deze manier verdwijnt het vochtprobleem direct en kun je beginnen met het herstellen van de vochtschade.

Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter

Om (meer) vochtschade te voorkomen, kun je het beste zo snel mogelijk ingrijpen. Ten eerste stijgen de kosten mee met de grootte van het vochtprobleem. Maar dat is nog niet het ergste. Vochtschade is vooral erg onhygiënisch en zelfs ongezond. Schimmels en algen laten nou eenmaal niet niet lang op zich wachten bij een te hoog vochtgehalte in de woning. Ten slotte is vochtschade erg slecht voor de muren. Het behang/stucwerk laat los, balken worden aangetast en zelf de bouwconstructie wordt niet overgeslagen.

Een vakman voor de juiste prijs

Heb je vochtschade dat moet worden opgelost? Dan kun je hiervoor het beste een professional inhuren. Afhankelijk van het probleem en de tarieven van de vochtbestrijder, liggen de prijzen voor het impregneren van de buitenmuur tussen de €8 en €13 per m2. Voor injecteren kun je rekenen op een bedrag tussen de €75 en €120 per strekkende meter. Zoals je ziet, verschillen de prijzen flink. Dit zit hem voornamelijk in het verschil in arbeidskosten tussen de vochtbestrijders.

Een eenvoudige manier om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt, is door een offerteaanvraag te doen bij Offertevergelijker. Je ontvangt dan geheel gratis en vrijblijvend drie offertes van specialisten bij jou uit de regio. Door te vergelijken, bespaar je tot wel 40% op de klus en weet je zeker dat je de beste deal hebt voor het oplossen van jouw vochtschade!

  • Geschreven door Bob van Hove
  • Met zijn grote baard en nog grotere armen is Bob een opvallende verschijning. Na zijn afstuderen is hij direct aan de slag gegaan bij Offertevergelijker als communicatie-expert. In zijn vrije tijd vind je Bob op de voetbalclub of in de sportschool. Verrassend hè?

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media