08-04-2018

Wat is isolatie?

Om het hele jaar door een prettige temperatuur in huis te behouden, is het noodzakelijk om bij te verwarmen met de kachel. Zodra je stopt met verwarmen, koelt het snel af. De warme lucht trekt namelijk door muren, de vloer en het dak naar buiten. Bij slecht geïsoleerde huizen gaat maar liefst 70% van het totale energieverbruik naar het verwarmen van de woning. Met isolatie kun je dit percentage enorm omlaag schroeven.

Wat is isolatie?

Isolatie is een eigenschap van materialen en zorgt ervoor de thermische energie (warmte) zo min mogelijk van de ene zijde naar de andere zijde kan trekken. Dankzij het isoleren van bijvoorbeeld de muren of het dak gaat er veel minder warmte verloren, waardoor je minder hoeft te stoken en veel geld bespaart op de energierekening.

Populaire isolatiemethodes

Spouwmuurisolatie - Huizen met een bouwjaar tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd met een zogenaamde spouwmuur, maar zonder spouwmuurisolatie. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daar tussenin een luchtruimte, de spouw. Als de gevel in goede staat is en de spouw schoon, kan deze worden gevuld met isolatiemateriaal. Deze methode biedt veel voordelen en is dan ook erg populair.

Vloerisolatie - Vloerisolatie werkt als volgt: vanuit de kruipruimte wordt de onderkant van de vloer bedekt met isolatiemateriaal. Doordat vocht en kou niet meer door de vloer omhoog kunnen trekken, stijgt het wooncomfort aanzienlijk, wordt de vloer tot wel 4 graden warmer en hoef je minder te stoken.

Dakisolatie - Een niet goed geïsoleerd dak zorgt voor een warmteverlies van wel 30%. Het isoleren van het dak levert dan ook een mooie energiebesparing op. Er zijn verschillende methodes om het dak te isoleren. Zo kun je de isolatie onder de dakpannen aan laten brengen (warm dak) of aan de binnenkant van de woning (koud dak). Beiden hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Populaire isolatiematerialen

Isolatieplaten - Misschien wel het meest bekende isolatiemateriaal, de isolatieplaat. Zeer hoge isolatiewaarde waardoor de dikte van het materiaal beperkt kan blijven. Isolatieplaten worden vaak ingezet als vloer- en dakisolatie.

Spuitisolatie - Een snelle en efficiënte manier van isoleren is door middel van spuitisolatie. Door bijvoorbeeld de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte te bespuiten met isolatiemateriaal, weet je zeker dat er een luchtdicht geheel ontstaat. Spuitisolatie sluit namelijk naadloos op elkaar aan en geeft hierdoor het optimale effect.

Inblaasisolatie - Om plekken te isoleren waar je nauwelijks bij kan komen, is inblaasisolatie de ideale oplossing. Denk aan de spouwmuren. Via kleine boorgaatjes in de voegen worden bijvoorbeeld EPS parels of glaswol in de spouwmuur gespoten.

Isolatiewaardes

Om de isolatiewaarde van isolatiemateriaal aan te duiden, worden er verschillende waardes aangehouden. De bekendste en meest relevante waardes zijn de lambda- en de r-waarde.

Lambda waarde isolatie

De lambda-waarde zegt iets over de warmtegeleiding van een materiaal. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De lambda-waarde houdt geen rekening met de dikte van het isolatiemateriaal. Een dunne laag isolatie met hoge lambda-waarde kan daardoor nog steeds onvoldoende isoleren.

R-waarde isolatie

Om de isolatiewaarde aan te geven van een bepaald type isolatie inclusief de dikte, is er de r-waarde. Deze wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambda waarde. Hierbij geldt: hoe hoger de r-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Voordelen goede isolatie

Het na-isoleren van de woning is niet voor niets enorm populair. Het biedt erg veel voordelen. Ten eerste stijgt het wooncomfort direct dankzij de hogere temperatuur. Daarnaast bespaar je jaarlijks veel geld aan stookkosten. Afhankelijk van het soort isolatie loopt deze besparing op tot wel €700 per jaar! Ten slotte draagt een goed geïsoleerd huis bij aan een beter milieu. Hoe minder gas jouw woning verbruikt, hoe minder co2-uitstoot.

Vergelijk gratis offertes

Ben je benieuwd hoeveel jij kan besparen met goede isolatie? Vraag dan nu gratis offertes aan voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Zij voorzien je graag vrijblijvend van advies op maat en vertellen je direct hoeveel je jaarlijks zou besparen met de isolatie!

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media