Kruipruimte isolatie werking

Kruipruimtes worden bijna nooit betreden, toch is het fijn dat er geen koude lucht vanuit de kruipruimte richting de vloer van de benedenverdieping gaat. De vraag is dan ook: Hoe kan een kruipruimte geïsoleerd worden? Hieronder volgt een beschrijving.

De werking van kruipruimte isolatie
Een kruipruimte kan geïsoleerd worden met behulp van verschillende soorten isolatiemateriaal. Dit materiaal wordt op de bodem van de ruimte gespoten. Het materiaal op de bodem zorgt er voor dat koude vochtige lucht niet meer omhoog de woning in trekt.

Soorten isolatiemateriaal
Er zijn aardig wat isolatiematerialen voor de kruipruimte. De meest voorkomende zijn isolatieparels, -schelpen en -matrassen. Deze drie worden hieronder nader toegelicht. 

Isolatieparels
Isolatieparels (ook wel EPS-parels genoemd) zijn kleine piepschuim balletjes die gemakkelijk machinaal in de kruipruimte gespoten kunnen worden. Isolatieparels zijn erg licht en sluiten goed op elkaar aan; ook in de hoekjes. Zo wordt de gehele kruipruimte goed geïsoleerd. Wanneer er water in de kruipruimte ligt, blijven de parels op het water liggen en houden het water tegen. Wanneer je in de kruipruimte moet zijn, is het vrij gemakkelijk deze te betreden. De parels zijn namelijk zo licht dat je deze aan de kant kan schuiven. 

Isolatieparels hebben als nadeel dat ze zich ongewenst kunnen verplaatsen vanwege tocht.

Isolatieschelpen
Een andere methode om de kruipruimte te isoleren, is met behulp van isolatieschelpen. Er worden dan schelpen op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Deze schelpen hebben een kalklaag die een uitstekende vochtwerende werking hebben. Isolatieschelpen zijn bestemd tegen eventuele brand. Het enige nadeel van deze schelpen is dat er een vrij dikke isolatielaag nodig is, voor een goede isolatie. De kruipruimte dient dus over genoeg ruimte te beschikken.

Isolatiematrassen
De laatste methode om de kruipruimte te isoleren, is door middel van isolatiematrassen. Bij deze isolatiemethode wordt de bodem bedekt met matrassen die gemaakt zijn van folie gevuld met isolerende bolletjes. Voordelen zijn dat deze niet gaan rotten en dat er geen schimmel ontstaat. Het nadeel is dat de ruimte nog kleiner wordt en dat je de matrassen dient te verplaatsen om erbij te kunnen.

 Isolatiematerialen

Isolatieparels                                      Isolatieschelpen                                 Isolatiematrassen

Een beeld gekregen van kruipruimte isolatie en benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor jouw kruipruimte? Vraag dan gratis en snel offertes aan! 

Ontvang gratis offertes