Spouwmuurisolatie nadelen

Dat de voordelen erg groot zijn, weet je waarschijnlijk wel. Om je een compleet beeld te geven van het product, vinden wij het belangrijk om ook de nadelen van spouwmuurisolatie goed uit te lichten. Hieronder vind je drie (mogelijke) nadelen en ten slotte drie tips om optimaal te genieten van spouwmuurisolatie.

1. ‘Spouwmuurisolatie zorgt voor vochtschade’

Een fabeltje over spouwmuurisolatie is dat het voor vochtproblemen zorgt in de muur. Dit beeld stamt uit de begintijd van spouwmuurisolatie (eind jaren 70). Het isolatiemateriaal beschikte in die tijd over onvoldoende ventilerend vermogen waardoor er vochtophopingen ontstonden. Inmiddels is het isolatiemateriaal van dermate goede kwaliteit dat vochtproblemen echt tot het verleden behoren. Let op, hierbij is het wel belangrijk dat de spouwmuurisolatie op een correcte manier wordt aangebracht! Kies daarom altijd voor een erkende isolatiespecialist. Deze geeft in de meeste gevallen zelfs garantie op de isolatie!

2. Grote investering

De investering van spouwmuurisolatie kan een nadeel zijn. Voor een tussenwoning betaal je gemiddeld €900. Door meerdere specialisten via Offertevergelijker te vergelijken, bespaar je hier overigens eenvoudig €150 tot €200 op. Maar zelfs dan kost het nog minimaal €800. Het voordeel met deze isolatietechniek is wel dat het een zeer korte terugverdientijd heeft. Een tussenwoning bespaart jaarlijks gemiddeld €220 op de energierekening. Dit komt neer op een terugverdientijd van minder dan 4 jaar.

3. Spouwmuurisolatie zorgt voor overlast

Om spouwmuurisolatie aan te brengen, worden er kleine gaatjes geboord in de buitenmuur. Dit kan voor enige geluidsoverlast zorgen. Deze gaatjes worden achteraf uiteraard weer vakkundig weggewerkt, waardoor niemand er iets van ziet. De eventuele overlast is altijd maar van korte duur. Spouwmuurisolatie wordt namelijk vaak binnen een dag geplaatst.

Handige tips

Vooronderzoek - Indien je een erkend isolatiebedrijf in de arm neemt is deze tip overbodig aangezien zij dit al doen, maar toch willen we hem graag geven. Laat altijd een gedegen vooronderzoek doen naar de spouwmuur. Een endoscopisch onderzoek (kleine camera in spouwmuur) moet uitwijzen of de spouw helemaal schoon is. Alleen dan kan er isolatiemateriaal worden aangebracht.

Ventileer de woning - Doordat spouwmuurisolatie een zeer hoge isolatiewaarde heeft, krijgt vocht geen kans meer om op een natuurlijke wijze de woning te verlaten. Denk aan condens en eventueel vocht uit de kruipruimte. Ventileer de woning daarom minimaal 20 minuten per dag of laat ventilatieroosters plaatsen.

Vergelijk aanbieders - De populariteit van spouwmuurisolatie heeft gezorgd voor een forse groei in het aantal aanbieders. Helaas zijn niet alle bedrijven even bedreven in hun vak. Vergelijk via Offertevergelijker meerdere erkende aanbieders en weet zeker dat je een betrouwbare partij inschakelt.

Conclusie

De nadelen van spouwmuurisolatie zijn vrij klein. Als je de isolatie laat aanbrengen door een erkend isolatiebedrijf, ga je enorm genieten van alle voordelen. Op die ene dag na misschien, wanneer ze het komen installeren en wat herrie moeten maken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van spouwmuurisolatie? Onze isolatiespecialisten vertellen je er graag alles over. Doe nu een vrijblijvende offerteaanvraag en ontdek naast de prijs ook alles over hoeveel je jaarlijks gaat besparen.