23-01-2018

5 Tips als je zelf gaat sauzen

Stel: je bent de ooit zo sprekende tekst ‘Home is where the heart is’ helemaal zat en wil weer gewoon een rustig kleurtje op de muur. Dan kan je natuurlijk een schilder inhuren, maar waarom zou je, als je zelf de tijd en skills hebt om het klusje te klaren? Om je op weg te helpen, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. Met name tips 1 en 4 kunnen je een hoop moeite en frustratie besparen!

Tip 1: Bepaal of er poedervorming is

Door met je hand over de muur te vegen kom je erachter of de muur last heeft van poedervorming. Geeft de muur af? Dan zul je deze eerst moeten bewerken, alvorens er kan worden gesaust. Dit doe je met een fixeer voorstrijk. Dit koop je bij de bouwmarkt en breng je middels een blokwitter of kwast aan op de gehele muur. Het fixeermiddel zorgt ervoor dat de ondergrond niet meer afgeeft, waardoor de muurverf zich kan hechten aan de oppervlakte. Nadat je de muur hebt bewerkt, kun je deze zestien uur later overschilderen. Zorg er altijd voor dat de muur stof- en vetvrij is voordat je begint met schilderen. Hierdoor zal de muurverf beter blijven zitten.

Tip 2: Kies de goede soort roller

Bij het sauzen van muren worden er relatief grote oppervlaktes bewerkt. Het gebruik van een roller is daarom sterk aan te raden. Rollers zijn er in alle soorten en maten. Voor het sauzen van muren raden wij aan om een vachtroller te gebruiken. Eentje met korte haren voor een strakke muur en een exemplaar met lange haren voor een muur met structuur.

Tip 3: Wat is het doel?

Bedenk voordat je begint met schilderen wat het doel is van je sauswerk. Wil je de muren graag allemaal een verschillende kleur geven voor een designer effect of vind je het prettig dat alle muren dezelfde kleur hebben? Deze laatste optie geeft het meest rustige effect. Daarnaast is het aan te raden om het plafond altijd wit te houden. Dit benadrukt namelijk de hoogte van de kamer.

Tip 4: Houd de roller nat

Voldoende verf op de roller is erg belangrijk. Ten eerste spettert een droge roller nogal. Verder geeft een natte roller een mooie dekking en zorgt het er ten slotte voor dat je niet enorm veel kracht hoeft te zetten om de verf op de muur te krijgen. Nadat de roller is voorzien van een nieuwe lading verf, saus je twee nieuwe banen. Vervolgens doop je de roller weer in de muurverf.

Tip 5: Afdekken en -tapen

Weet je wat heerlijk is? Om het tape dat vooraf met nauwkeurige precisie is aangebracht op stopcontacten, kozijnen en vensterbank na het sauzen te verwijderen. Wat achterblijft zijn prachtig strakke muren en stopcontacten zonder verfspetters. Het afdekken en aftapen vergt enige voorbereiding, maar zorgt wel voor het mooiste resultaat. En zeg nou zelf; een nieuwe kleurtje op de muur is leuk, maar om nou je bank en kasten ook te voorzien van deze nieuwe teint is misschien wat overdreven.

Mocht je deze tips lezen en nu al denken: 'wat doe ik mezelf aan?' Dan kun je er ook voor kiezen om een schilder in te huren. Door een offerteaanvraag te doen voor jouw klus, ontvang je tot drie offertes van schilders uit de buurt en bespaar je tot wel 40%. Hierdoor betaal je opeens niet meer de hoofdprijs voor jouw sausklus en kun je je een hoop frustratie en tijd besparen.

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media