Spouwmuurisolatie

  • Bespaar tot €600 per jaar
  • Binnen 4 jaar terugverdiend
  • Nu met hoge subsidie!

Spouwmuurisolatie offertes vergelijken

Met spouwmuurisolatie kunnen de muren van je woning beter warmte vasthouden. Dit zorgt ervoor dat je minder energiekosten maakt. Omdat spouwmuurisolatie relatief goedkoop en makkelijk aan te brengen is, is dit een veelgebruikte isolatiemethode in Nederland.

Lees hier meer over spouwmuurisolatie en wat hierbij komt kijken. Vraag vrijblijvend offertes van lokale experts aan, zodat jij de beste deal voor jouw woning krijgt.

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie worden kleine gaatjes in de buitenmuur van een pand geboord. Vervolgens wordt via deze gaatjes isolatiemateriaal in de spouwmuur aangebracht. Als de spouwmuur is geïsoleerd, worden de gaatjes gedicht. Deze klus is doorgaans binnen één dag geklaard.

Wat is een spouwmuur? 

Een spouwmuur is een bepaald type muur die met name in Nederland veel voorkomt. Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur, met daartussen een smal stuk lege ruimte, de "spouw".

Deze lege ruimte zorgt op zichzelf al voor wat isolatie. Daarbij houdt de constructie met een binnen- en buitenmuur vocht van buitenaf weg bij de binnenmuur. 

Spouwmuurisolatie verbetert de isolerende eigenschappen van de lege ruimte, door deze te vullen met isolatiemateriaal.

Spouwmuurisolatie offerte vergelijken

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn voor spouwmuurisolatie verschillende soorten materialen. Elke soort heeft naast een hoge isolatiewaarde eigen voors en tegens.

Dit zijn de meest gebruikte soorten isolatiemateriaal:

  • EPS parels
  • Glaswol
  • PUR schuim

EPS parels

EPS parels zijn kleine bolletjes piepschuim. Het materiaal EPS (geëxpandeerd polystyreen) wordt wel vaker gebruikt voor isolatie, zoals bij bodemisolatie. De parels worden aangebracht door ze via gaatjes in de spouwmuur te duwen. EPS parels voor spouwmuurisolatie bevatten grafiet. Dit verbetert de isolatiewaarde en geeft de parels een donkere kleur.

Glaswol

Glaswol is een minerale wol gemaakt van zand en gerecycled glas. Dit materiaal gaat tientallen jaren mee en heeft als bijkomend voordeel een sterk geluiddempend effect.

Een nadeel van dit materiaal is dat het wat lastiger is om aan te brengen. Je hebt een groter gat in de buitenmuur nodig. Ook kan glaswol niet worden gebruikt bij een te smalle spouw.

PUR schuim

Een van de beste materialen voor het isoleren van de spouwmuur is polyurethaanschuim, oftewel PUR schuim. Dit materiaal wordt in twee vloeibare componenten in de spouw gespoten, waarna de twee componenten met elkaar vermengen en in een schuim veranderen. Door de vloeibare staat worden alle kieren bereikt. Ook kunnen er kleinere inspuitgaten worden gebruikt.

Een nadeel is echter dat PUR erg giftig is. Het is niet milieuvriendelijk en geeft een nare geur. Ook is dit het duurste isolatiemateriaal.

Het beste materiaal voor jouw woning?

Zoals je ziet zijn er duidelijke verschillen tussen de verschillende soorten isolatiemateriaal. Wil je zeker weten wat het beste materiaal is voor jouw woning? Laat je dan adviseren door een erkend specialist.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft een aantal voordelen:

  • Besparing op energie
  • Meer wooncomfort
  • Hogere woonwaarde

Besparing met spouwmuurisolatie

Voor veel mensen is een lagere energierekening de belangrijkste reden voor het isoleren van de spouwmuren. Dankzij de isolatie hoef je minder energie te verbruiken voor warmte in huis. Jaarlijks kan dit een besparing opleveren van tot wel € 600 op de energierekening. Met deze besparing heb je binnen enkele jaren de investering van de spouwmuurisolatie weer terugverdiend.

Meer wooncomfort

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de temperatuur in huis beter wordt vastgehouden. Dit is zowel tijdens de zomer als de winter een groot voordeel. Tijdens de winter blijft het aangenaam warm in huis, omdat de kou beter buitenshuis wordt gehouden. Tijdens een broeierige zomer houdt de isolatie juist de warme temperaturen buiten de deur, zodat het in huis lekker koel blijft.

Hogere woningwaarde

Een woning met een goed geïsoleerde spouwmuur krijgt een hogere woningwaarde. Dankzij de isolatie verbruik je minder energie. Dit verlaagt de CO2-uitstoot van je woning, waardoor de woning in aanmerking komt voor een groener energielabel. Dit heeft direct positieve gevolgen voor de woningwaarde.

Kosten en besparing

De kosten van spouwmuurisolatie verschillen per situatie en isolatiebedrijf. Hieronder vind je de gemiddelde kosten en jaarlijkse besparing per type woning:

Type Woning Kosten Jaarlijkse besparing
Tussenwoning €1.000 €270
Hoekwoning €1.950 €550
2 onder 1 kap €2.200 €600
Vrijstaande woning €3.100 €800

Subsidie voor spouwmuurisolatie

De Nederlandse overheid wil zoveel mogelijk stimuleren dat huizen worden geïsoleerd en duurzamer worden gemaakt. Daarom wordt een investeringssubsidie voor duurzame energie beschikbaar gesteld. Als voorwaarde wordt vaak gesteld dat de isolatie door een erkend installatiebedrijf wordt uitgevoerd. Als je meerdere isolatiemaatregelen uit laat voeren, krijg je ook meer subsidie. Het loont daarom om bijvoorbeeld zowel spouwmuurisolatie als dakisolatie uit te voeren.

Gespecialiseerde installatiebedrijven kunnen je voorlichten over alle mogelijkheden voor subsidies. Kijk nu welke lokale bedrijven jou kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Het materiaal met de hoogste isolatiewaarde is PUR schuim. Dit materiaal wordt in een vloeibare staat in de spouw gespoten, waarna het tot schuim stolt en uitzet. Hierdoor worden alle kieren in de muur zo goed mogelijk gedicht. Op papier zou PUR schuim daarom het beste materiaal voor spouwmuurisolatie moeten zijn.

Het is echter ook duur materiaal, dat bovendien niet echt milieuvriendelijk is en een nare chemische geur heeft. Wat ècht de beste isolatie is, hangt af van jouw woning.

Hoe controleer ik de spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie wordt gecontroleerd door middel van een kleine camera, die door een specialist bij de binnenkant van de spouw wordt ingebracht. Dit is met name belangrijk als je niet zeker weet of er wel isolatiemateriaal aanwezig is. Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is dat de spouwruimte niet grondig is geïnspecteerd. Als er vuil aanwezig is, kan dit de isolerende werking van het nieuwe materiaal verstoren.

Is elk huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Nee. Ten eerste moet er wel een spouwmuur aanwezig zijn, anders valt er weinig spouwmuur te isoleren. Huizen die voor 1920 gebouwd zijn, hebben vaak geen spouwmuur.

Daarnaast is het materiaal van de binnen- en buitenmuren van belang. Geglazuurd steen is bijvoorbeeld niet geschikt. Bij geglazuurde steen leidt spouwmuurisolatie tot vochtproblemen.

Is spouwmuurisolatie ook geluidsisolatie?

Nee. Maar geluidsisolatie kan wel een bijeffect zijn van een geïsoleerde spouwmuur. Dit effect is afhankelijk van materiaal. EPS-parels hebben bijvoorbeeld wel een geluiddempend effect, maar dat effect is beperkt. De functie van het materiaal is immers vooral om de temperatuur te isoleren. Een materiaal dat zowel goede warmte-isolerende als geluidsisolerende eigenschappen heeft is glaswol.

Ontvang gratis offertes

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie voor jouw woning? Doe dan gratis en vrijblijvend een offerteaanvraag. Zo kun je eenvoudig tot vier verschillende offertes vergelijken. Een aanvraag duurt nog geen twee minuten en bespaart je al snel 30%!

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media