13-02-2019

5 Voordelen van zonnepanelen

Waarschijnlijk is het jou ook opgevallen dat er op steeds meer Nederlandse daken zonnepanelen liggen. Dit is niet gek gezien de vele voordelen die zonnepanelen bieden. Overweeg je ook om je eigen groene stroom op te wekken? Ontdek dan hier 5 grote voordelen van zonnepanelen.

#1 Hoge jaarlijkse besparing

Hoeveel geld zonnepanelen jou jaarlijks besparen, wordt onder andere bepaald door het aantal panelen, de kwaliteit van de panelen en de stand van jouw dak. Gemiddeld bespaar je met tien panelen zo’n €600 per jaar aan energiekosten!

#2 Goed voor het milieu

Bij het opwekken van stroom op de traditionele manier komt veel CO-2 vrij. Iets wat zeer schadelijk is voor ons milieu. Door je eigen groene stroom op te wekken (waarbij de CO-2 uitstoot 0 is), lever je een enorme positieve bijdrage aan het milieu.

#3 Korte terugverdientijd

De laatste 10 jaar is de ontwikkeling van zonnepanelen razend snel gegaan. Met als positief gevolg dat het rendement enorm is verbeterd. Tegenwoordig verdienen zonnepanelen zich dan ook binnen 7 tot 10 jaar volledig terug! Als je nagaat dat de levensduur van de panelen gemiddeld 25 jaar is, zie je dat je jarenlang veel geld verdient met de panelen.

#4 Koele zolder

Een voordeel dat veel mensen pas ondervinden nadat de panelen zijn geplaatst, is dat het zorgt voor een koelere zolder. Doordat de zon niet meer direct op een groot oppervlakte van het dak valt, zorgt dit onbedoeld voor dakisolatie. Daardoor blijft het gedurende warme dagen een stuk aangenamer op zolder. Hierbij geldt: hoe meer panelen, hoe sterker het isolerende effect.

#5 Onderhoudsarm

Om het optimale rendement uit de zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Dit vergt nauwelijks werk. Als de panelen eens per jaar goed worden schoongemaakt, is dat voldoende.

2 Mogelijke nadelen

Zonnepanelen bieden veel voordelen. Toch zijn er ook enkele nadelen. Ten eerste is de investering vrij groot. Ondanks het feit dat de panelen de laatste 6 jaar zo'n 26% goedkoper zijn geworden, betaal je voor tien panelen nog steeds gemiddeld €5200. Let op: hiervan kun je 21% btw terugvragen van de Belastingdienst. Hiermee komen de gemiddelde kosten voor tien panelen uit op zo'n €4100.

Ten slotte is niet iedereen gecharmeerd van het uiterlijk van de panelen. Dit kan een struikelblok zijn voor sommigen. Behoor jij niet tot deze groep en is het kostenplaatje geen obstakel? Dan zijn zonnepanelen een uitstekende manier om veel geld te besparen en een positieve bijdrage te leveren aan het milieu!

  • Geschreven door Bob van Hove
  • Met zijn grote baard en nog grotere armen is Bob een opvallende verschijning. Na zijn afstuderen is hij direct aan de slag gegaan bij Offertevergelijker als communicatie-expert. In zijn vrije tijd vind je Bob op de voetbalclub of in de sportschool. Verrassend hè?

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media