25-01-2024

Camerabeveiliging: trends in 2024

Op het gebied van camerabeveiliging volgen technologische ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo op. De opmars van AI-tech en biometrische beveiliging zijn game changers. Wat zijn in 2024 de belangrijkste trends op het gebied van camerabeveiliging, alarmsystemen en veilig wonen? Dat lees je in deze blog.

De belangrijkste trends

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor thuisbeveiliging in 2024:

  • AI (kunstmatige intelligentie)
  • Integratie van smart technologie
  • Biometrische beveiliging
  • Meer bescherming van privacy
  • Analoog maakt plaats voor IP camera's

AI (kunstmatige intelligentie)

Door middel van kunstmatige intelligentie krijgen bewakingscamera's steeds meer manieren waarop ze informatie kunnen verwerken. Zo kan door middel van gezichtsherkenning en machine learning een slimme camera automatisch onderscheid maken tussen huisbewoners en mogelijke inbrekers.

Kunstmatige intelligentie zorgt er ook voor dat er minder kans op vals alarm is. Omdat het alarmsysteem van de woning onthoudt wat bij een vorig vals alarm is gebeurd, wordt een nieuwe soortgelijke situatie automatisch herkend als een nieuw vals alarm.

Integratie van smart technologie

Camerabeveiliging trends in 2024

Camerasystemen zullen steeds beter kunnen worden aangesloten op centrale systemen in huis. Dit zal een aantal voordelen geven. Zo zou je via de app op een smartphone of tablet live kunnen meekijken naar de beelden van een beveiligingscamera die buiten is geïnstalleerd.

Ook kunnen andere apparaten in huis met een wifi-netwerk met elkaar worden verbonden. Als de camerabeveiliging van een woning beweging registreert, kunnen bijvoorbeeld automatisch de lampen worden aangezet. Dit kan eventuele ongewenste bezoekers afschrikken, maar is ook fijn thuis komen voor de bewoners zelf.

Biometrische beveiliging

Steeds meer bedrijven leveren systemen op basis van biometrische beveiliging. Dit houdt in dat je voor toegang tot je huis geen gebruik maakt van een sleutel of een wachtwoord, maar van een deel van jouw lichaam. Een voorbeeld hiervan is de retina scan, wellicht bekend van de betere Hollywood spionage-actiethriller. Maar de manieren waarop biometrische beveiliging in de praktijk het meest wordt toegepast, is met gezichtsherkenning of scans van vingerafdrukken. 

Het is bijna onmogelijk om biometrische systemen na te bootsen. Hierdoor is dit soort beveiliging sterker dan andere vormen, zoals traditionele sloten. Bovendien kun je sleutels kwijtraken of wachtwoorden vergeten, maar nooit zomaar je vingers vergeten mee te nemen.

Meer bescherming van privacy

Wegens de eerder genoemde opmars van slimme technologie wordt het beschermen van privacy steeds belangrijker. Leveranciers van beveiligingssystemen zullen steeds meer nadruk leggen op data-encryptie.

Hoewel het gebruik van cloudopslag op sommige punten aantrekkelijk is, zullen beveiligingscamera's met lokale opslag in zwang blijven. Door beeldmateriaal op een fysieke, lokale harde schijf op te slaan, is dit beter afgeschermd tegen hackers.

Analoog maakt plaats voor IP camera's

Steeds meer installatiebedrijven zullen gebruik gaan maken van IP-camera's. Tegelijkertijd zullen analoge camera's steeds meer het veld ruimen. Analoge camera's zijn oudere modellen, die nog gebruikmaken van coax-kabels. Daardoor is dit type camera niet goed te integreren met moderne systemen.

IP-camera's zijn camera's die rechtstreeks via het internet beeld doorsturen. IP staat dan ook voor "internet protocol". Dit geeft een aantal grote voordelen ten opzichte van analoge beveiligingscamera's, zoals scherper beeld en de mogelijkheid voor een directe lijn met een externe alarmcentrale.

Het grootste voordeel is dat IP-camera's veel makkelijker kunnen worden aangesloten op een beveiligingssysteem met smart technologie. Alle eerder genoemde ontwikkelingen lenen zich bij uitstek voor een toepassing met IP-camera's. Bovendien zijn IP-camera's vandaag de dag relatief goedkoop.

Veelgestelde vragen

Moet ik een sticker voor camerabeveiliging op mijn deur plakken?

Het is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens verplicht om aan je omgeving te laten weten dat je camerabeveiliging buiten hebt geïnstalleerd. Dit kan onder andere door middel van een sticker op je deur, als je bijvoorbeeld een deurbel met camera gebruikt.

Hoe hoog hang ik een beveiligingscamera?

We raden aan om een buitencamera op een hoogte te bevestigen van 2,5 tot 3 meter. Dit is de ideale hoogte voor het verkennen van gezichten en personen. Bovendien wordt de camera kwetsbaar als deze lager dan 2,5 meter wordt gehangen. Iedereen met kwade wil zou er dan makkelijk bij kunnen.

Wat is het voordeel van een dome camera?

Een dome camera heeft een soort koepel, die de camera beter beschermt tegen vandalisme. Ook is door de vorm minder duidelijk waar de camera precies op gericht staat, zodat dit mogelijk een afschrikkend effect heeft op inbrekers.

Vraag gratis offertes aan

Wil jij je huis beter beveiligen? Door offertes van verschillende beveiligingsbedrijven met elkaar te vergelijken, vind je snel de voordeligste en best passende oplossing voor jouw woning. Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten tot 4 offertes gratis en vrijblijvend aangeboden.

 

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media