25-03-2019

Hoe werkt een warmtepomp?

Beetje bij beetje worden we er met z’n allen steeds bewuster van dat we zuinig moeten zijn op ons milieu. Terwijl een aantal jaar geleden alleen de echte groene rakkers kozen voor een warmtepomp, wordt dit steeds gangbaarder. Deze groene vervanger van de traditionele cv-ketel is inmiddels bij zo’n 300.000 huishoudens aangesloten. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Hoe werkt een warmtepomp?

Aan de hand van onderstaande afbeelding leggen we je uit hoe een lucht-water warmtepomp werkt.

1. Bronwarmte

Een warmtepomp haalt thermische energie uit gratis bronnen uit de omgeving. In het geval van de lucht-water warmtepomp is dit lucht. De buitenlucht wordt de buitenunit van de warmtepomp ingezogen en stroomt langs het compartiment met koelvloeistof (K.).

2. De compressor

Koelvloeistof heeft de eigenschap om te verdampen bij zeer lage temperaturen. Bij het verdampen van de koelvloeistof komt warmte vrij. Deze warmte wordt in de compressor (2.) samengedrukt, waardoor de temperatuur snel stijgt naar een bruikbare temperatuur.

3. Warmte-afgifte

Nadat de temperatuur van de koelvloeistof is verhoogd, is het klaar om ingezet te worden in huis. Dit kan bijvoorbeeld door de vloerverwarming aan de sluiten op de warmtepomp. Door de koelvloeistof langs het verwarmingsmechanisme te laten lopen, geeft deze zijn warmte af (3.).

4. Condensor

Nadat de koelvloeistof zijn hitte heeft afgegeven, condenseert het weer naar een vloeibare vorm. Echter is het nog te warm om in fase 1 alweer te kunnen verdampen en daarnaast is de druk nog te hoog. In de condensor (4.) wordt de druk er weer afgehaald, waarmee de temperatuur direct daalt. Nu is het koelvloeistof weer klaar om bij fase 1 van vooraf aan te beginnen.

Kosten warmtepomp

De kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen (inclusief plaatsing) gemiddeld tussen de €10.000 en €13.000. Een hoop geld. Deze investering verdien je echter in twaalf jaar weer terug, waarna je nog vele jaren honderden euro’s per jaar verdient met de warmtepomp.

Meer weten?

Wil je meer weten over de kosten en mogelijkheden van een warmtepomp? Vraag dan hier gratis offertes aan en ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van specialisten uit de regio. Let op: om optimaal te profiteren van een warmtepomp is het belangrijk dat je woning goed is geïsoleerd. Wanneer dit nog niet het geval is, raden wij sterk aan om eerst te kijken naar vloerisolatie en spouwmuurisolatie.

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media