29-11-2018

Hoe werkt een warmtepomp?

Beetje bij beetje worden we er met z’n allen steeds bewuster van dat we zuinig moeten zijn op ons milieu. Terwijl een aantal jaar geleden alleen de echte groene rakkers kozen voor een warmtepomp, wordt dit steeds gangbaarder. Deze groene vervanger van de traditionele cv-ketel is inmiddels bij zo’n 300.000 huishoudens aangesloten. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Hoe werkt een warmtepomp?

Aan de hand van onderstaande afbeelding leggen we je uit hoe een lucht-water warmtepomp werkt.

1. Bronwarmte

Een warmtepomp haalt thermische energie uit gratis bronnen uit de omgeving. In het geval van de lucht-water warmtepomp is dit lucht. De buitenlucht wordt de buitenunit van de warmtepomp ingezogen en stroomt langs de het compartiment met koelvloeistof (k).

2. De compressor

Koelvloeistof heeft de eigenschap om te verdampen bij hele lage temperaturen. Bij het verdampen komt warmte vrij. Deze warmte wordt in de compressor samengedrukt, waardoor de temperatuur snel stijgt naar een bruikbare temperatuur.

3. Warmte-afgifte

Nadat de druk van de koelvloeistof is verhoogd, is het klaar om ingezet te worden in huis. Dit kan bijvoorbeeld door de vloerverwarming aan de sluiten op de warmtepomp. Door de koelvloeistof langs het verwarmingsmechanisme te laten lopen, geeft deze zijn warmte af.

4. Condensor

Nadat de koelvloeistof zijn hitte heeft afgegeven, condenseert het weer naar een vloeibare vorm. Echter is het nog te warm om in fase 1 alweer te kunnen verdampen en daarnaast is de druk nog te hoog. In de condensor wordt de druk er weer afgehaald, waardoor ook direct de temperatuur daalt. Nu is het koelvloeistof weer klaar om bij fase 1 van vooraf aan te beginnen.

Kosten warmtepomp

De kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen (inclusief plaatsing) gemiddeld tussen de €10.000 en €13.000. Een hoop geld. Deze investering verdien je echter in twaalf jaar weer terug, waarna je nog vele jaren honderden euro’s per jaar verdient met de warmtepomp.

Meer weten?

Wil je meer weten over een lucht-water warmtepomp, of bijvoorbeeld een ander type warmtepomp? Vraag dan hier gratis offertes aan en ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van specialisten uit de regio. Let op: om optimaal te profiteren van een warmtepomp is het belangrijk dat je woning goed is geïsoleerd. Wanneer dit nog niet het geval is, raden wij sterk aan om eerst te kijken naar vloerisolatie en spouwmuurisolatie.

  • Geschreven door Ronald de Jong
  • Ronald viert in 2019 zijn 20-jarige jubileum in het isolatievak. Met name op het gebied van spouwmuur- en vloerisolatie adviseert hij dagelijks consumenten. Als Freelancer schrijft Ronald voor Offertevergelijker, om zo nog meer mensen te bereiken met zijn boodschap: isoleren is goed voor het milieu én de portemonnee.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media