23-01-2024

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Warmtepompen maken een opmars. Steeds meer huishoudens laten een warmtepomp installeren. Maar een warmtepomp maakt geluid.

In hoeverre is het warmtepomp-geluid de buren tot last? Wat kun je eraan doen? En is dit nog wel een probleem bij de nieuwste generaties warmtepompen? Daarover lees je meer in deze blog.

Niet meer dan 40 dB

geluid warmtepomp vergelijken

Het laagfrequent geluid van een warmtepomp komt bij de nieuwste generatie overeen met rond de 40 decibel. Dit is ongeveer evenveel als het gezoem van een koelkast of een langsrijdende auto. Qua overlast valt dit dus wel mee. Mede door regelgeving vanuit de overheid wordt er tegenwoordig goed gelet op het geluid dat wordt geproduceerd.

Een bijkomende factor is echter wel dat een warmtepomp vooral 's avonds of 's nachts in werking gaat. In de avonduren is er minder achtergrondgeluid. Het zoemende geluid zal dan makkelijker worden opgemerkt.

Vanuit de overheid is als geluidseis gesteld dat een warmtepomp niet luider mag klinken dan 40 dB(A). Hierbij wordt uitgegaan van het geluid van de warmtepomp op de erfgrens. Oftewel, het maakt niet uit dat de warmtepomp 50 of 60 dB produceert, als je er vlak naast staat. Zolang het geluid op het terrein van de buren maar niet boven de 40 dB uitkomt.

De buitenunit van een warmtepomp

Het type warmtepomp dat het meeste geluid produceert, is een warmtepomp met buitenunit.

Er zijn twee onderdelen in de buitenunit die de oorzaak van het geluid zijn. Dit zijn de ventilator en de compressor. De ventilator laat lucht door de warmtepomp stromen, wat nodig is voor de werking van het apparaat. De compressor haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in hogere temperaturen.

De ventilator maakt meestal meer geluid dan de compressor. Tijdens koude temperaturen wordt vaak de thermostaat in huis hoger gezet. De warmtepomp moet dan harder werken, waardoor de ventilator  meer lucht moet laten stromen. Als gevolg hiervan zal de buitenunit dan ook meer geluid maken.

Wat kun je doen aan het geluid van een warmtepomp?

Je kunt het geluid dat een warmtepomp maakt sterk verminderen door goed te letten op hoe en waar je de warmtepomp installeert. Tegels en muren weerkaatsen geluid. Als de warmtepomp in een betegelde tuin of in een nis in de muur wordt geplaatst, zal dit tot meer geluid leiden. Als de warmtepomp zich in een open ruimte met veel gras en planten bevindt, zal geluid veel meer worden gedempt.

Als het geluid van de buitenunit echt een probleem is, kun je een omkasting overwegen. Omkastingen worden vaak gebruikt vanuit esthetisch opzicht, maar zijn ook ontwikkeld met het oog op het dempen van geluid. Geluid kan met een goede ombouw tot wel 90% worden verminderd. Een omkasting neemt echter veel ruimte in en is duur.

Je kunt ook kiezen voor een modulerende warmtepomp. Met dit type warmtepompen kun je instellen hoe hard de compressor werkt. Zodoende kun je de warmtepomp zo programmeren dat de compressor in de avonduren langzamer draait en dus minder geluid maakt.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij een omkasting van een warmtepomp?

Een omkasting neemt veel ruimte in. Hoewel een ombouw bij een warmtepomp het geluid fors vermindert, wordt een buitenunit door de omkasting wel meteen een stuk groter. Ook is een  omkasting duur. Je moet rekening houden met prijzen van rond de € 1.000.

Hoe ver moet een warmtepomp van de buren staan?

Dit is afhankelijk van hoeveel geluid de warmtepomp maakt. Bij de erfgrens mag het geluidsniveau niet hoger zijn dan 40 decibel. Hoe verder een geluidsbron van de buren is verwijderd, hoe minder geluid te horen zal zijn bij de erfgrens.

Een warmtepomp die 70 dB(A) aan geluid produceert, moet op minstens 9 meter van de erfgrens worden geplaatst. Bij 65 dB(A) wordt dat minstens 5 meter en bij 60 dB(A) minstens 3 meter.

Welk type warmtepomp is het stilst?

Het geluid van een hybride warmtepomp is stiller dan het geluid van andere warmtepompen. Ook is het geluid van een warmtepomp binnen vaak minder luid dan dat van warmtepompen met buitenunits.

Wat als mijn warmtepomp opeens veel lawaai maakt?

Als jouw warmtepomp opeens veel meer lawaai dan normaal maakt, heb je mogelijk een probleem. Als zonder aanleiding de warmtepomp veel harder werkt dan normaal, kan er sprake zijn van een defect. Neem in dat geval daarom contact op met de installateur.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je ook een warmtepomp te installeren? De nieuwste generatie warmtepompen werkt nagenoeg geruisloos. Geluidsoverlast mag dus geen reden zijn om de aanschaf van een warmtepomp uit te stellen.

Je bent voordeliger uit als je offertes met elkaar vergelijkt. Door te vergelijken vind je de beste warmtepomp voor jouw woning. Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten tot 4 offertes van verschillende bedrijven bij jou in de buurt.

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media