13-12-2023

Traprenovatie kosten 2024: slim en voordelig

De kosten van een traprenovatie vormen een flinke investering. Maar waar bestaan die kosten precies uit? Is het niet voordeliger om zelf je trap te renoveren? Deze vragen en meer beantwoorden we in deze blog over de kosten van traprenovaties.

Waarom je trap renoveren?

traprenovatie kosten

Een houten trap heeft gemiddeld een levensduur van ongeveer 40 jaar. Tijdens die 40 jaar heeft de trap nogal wat te verduren. Dagelijks dragen de treden het gewicht van een of meerdere volwassen mensen, die met volle kracht de trap op en af gaan. Slijtage is dan onvermijdelijk.

Niet langer bij de tijd

Ook kan een trap al zo lang in gebruik zijn, dat de vormgeving hiervan hopeloos ouderwets is. Met een fris en nieuw uiterlijk geeft de trap het huis dan net wat meer elan.

Vernieuwing

In beide gevallen is het renoveren van de trap dan een goed idee. Renoveren betekent eigenlijk letterlijk "vernieuwen". De structuur van de oude trap wordt gebruikt als basis voor een vernieuwde versie. Overzettreden worden op de oude treden geplaatst en eventueel voorzien van verlichting.

Renoveren of vervangen

Renoveren is niet hetzelfde als vervangen. Het vervangen van een trap betekent dat de structuur van de trap geheel wordt verwijderd om plaats te maken voor een nieuwe structuur.

Bij een renovatie zijn de eigenschappen van de oude trap eigenlijk onveranderd. Door overzettreden te plaatsen wordt de structuur van een nieuw jasje voorzien. Dit maakt een renovatie uiteraard bij voorbaat goedkoper dan het compleet vervangen van de trap.

De kosten van een traprenovatie

De kosten van het renoveren van een trap zijn afhankelijk van de trap zelf, het gekozen materiaal en eventuele extra's. De gemiddelde kosten voor een algemene traprenovatie zijn € 2.500.

Maar er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de kosten. Een simpele rechte trap is bijvoorbeeld goedkoper dan een open trap met een kwart draai en led-verlichting. Ook zorgt het gekozen materiaal voor verschil in kosten.

Toch zijn er ook wel wat overeenkomende factoren als het op kosten aankomt. 50% van de totale kosten komen doorgaans op rekening van het gebruikte materiaal. Rond de 35% van het geheel gaat naar arbeidsloon van het bedrijf dat de renovatie uitvoert. De overige kosten betreffen extra's, zoals LED verlichting.

Welk materiaal?

Als je overzettreden gaat plaatsen, moet je een keuze maken uit verschillende materialen. Je kunt bijvoorbeeld jouw trap bekleden met PVC. PVC is duurder dan laminaat, maar heeft als voordeel dat het geluid dempt en stevig is.

Een traprenovatie met laminaat is goedkoper. Laminaat ziet er in principe mooi strak en met een warme uitstraling uit, maar heeft als nadeel dat het gehoriger is dan de andere materiaalsoorten.

Een houten trapbekleding is misschien wel de meest goedkope traprenovatie. Een goede laklaag zorgt twee jaar lang voor een mooi afgewerkte trap.

Traprenovatie: doe het zelf, of doe het niet?

Een deel van de kosten die bij het renoveren worden gemaakt, hebben dus te maken met de gemaakte uren van het renovatiebedrijf. In principe zouden deze kosten kunnen worden bespaard, als je zelf de renovatie uit wilt voeren. Maar is dat slim? We zetten de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

  • Minder arbeidskosten. Je doet het nu immers zelf.
  • Je kunt zelf bepalen wanneer je deze klus in huis aanpakt.
  • Omdat je de renovatie in eigen hand hebt, kun je er je eigen creatieve draai aan geven.

Nadelen

  • Je moet zelf de overzettreden op maat zagen. Zeker bij een trap met een kwart draai vereist dat nauwkeurigheid. Foutjes zul je nog jaren na de renovatie aan de treden van de trap zien.
  • Je hebt ervaring en expertise nodig. Een erkend renovatiebedrijf heeft alle kennis voor de juiste materiaalkeuze en technieken in huis. Als je zelf fouten maakt, zit je daar zelf mee opgescheept.
  • Als je de ervaring en expertise niet hebt, zul je waarschijnlijk ook langer over de renovatie doen dan een erkend bedrijf.

Al met al is het handiger om een renovatiebedrijf in te schakelen. Dit garandeert dat er geen grote fouten zullen worden gemaakt. Het nadeel is dat dit uiteraard duurder is.

Veelgestelde vragen

Hoeveel treden heeft een trap?

Een trap heeft gemiddeld 13 treden. Dit is dan ook het formaat waarop veel bedrijven hun prijzen voor traprenovatie baseren. Bij een groter of kleiner aantal treden wordt dit uiteraard aangepast in de prijs.

Wanneer moet ik mijn trap renoveren?

Je wilt waarschijnlijk je trap renoveren als er duidelijk sprake is van slijtage en/of onveilige situaties wegens defecte traptreden of een gammele trapleuning. Maar je kunt ook om esthetische redenen kiezen voor een traprenovatie.

Wat voor voorbereidingen moet ik treffen voor een traprenovatie?

Je kunt je op een traprenovatie voorbereiden door de oude trapbekleding te verwijderen. Ook kun je per trede lijmresten en andere oneffenheden verwijderen. Dit kan met schuurpapier, een stofzuiger en een ontvetter.

Hoe lang duurt een traprenovatie?

Een traprenovatie duurt gemiddeld 1,5 tot 3 dagen. Voor een groot deel is dit afhankelijk van het renovatiebedrijf zelf. Bij het aanvragen van offertes kun je informeren hoeveel tijd het bedrijf doorgaans nodig heeft.

Vraag vrijblijvend offertes aan

Ben je van plan om de trap van je woning te renoveren? Door per bedrijf een offerte voor traprenovatie aan te vragen, kun je de meest voordelige keuze maken. Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten tot vier offertes van lokale experts.

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media