31-10-2024

Traprenovatie open trap: van saai naar chic

Met een open trap renovatie zorg je voor een moderne en elegante look in jouw huis. De open trap is een stijlvol alternatief voor een saaie gesloten trap. Het is dan wel belangrijk dat de trap er goed uitziet. Door op de juiste manier de open trap te bekleden kun je je woonervaring naar een hoger plan tillen. Waar moet je op letten als je voor deze renovatie kiest? Daarover lees je meer in deze blog.

Ruim en stijlvol: een open trap

Open trap renovatie | Offertevergelijker

Bij een open trap zit tussen elke trede een open ruimte. Je kunt hierdoor tussen de treden door kijken, wat de trap als geheel een lichte uitstraling geeft. Dit maakt een open trap ideaal om in de kamer van de trap een ruimtelijke indruk te wekken. Open trappen werken met name goed bij huizen met een modern en minimalistisch interieur. 

Creatieve ideeën voor een open trap

Bij een open trap kun je direct de ruimte onder de trap zien. Wat kun je met deze ruimte doen? En wat zijn andere creatieve manieren voor een open trap? Hier zijn wat ideetjes:

Plek voor een kapstok

Je kunt de plek onder een open trap gebruiken als opbergruimte voor jassen en schoenen. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte in huis.

Speelhoek voor de kinderen

Heb je nog jonge kinderen? De plek onder de open trap is ideaal als speelhoek. Dankzij de open structuur van de trap valt er genoeg licht in deze ruimte. De ruimte zelf is misschien net te krap voor volwassenen, maar prima als leuke speelhoek voor de kids.

Leeshoek

De ruimte onder de trap gaat te krap zijn om in te staan, maar kan wellicht wel gebruikt worden om onder te zitten. Maak daarom van deze ruimte jouw eigen knusse leeshoek!

LED-verlichting onder de treden

De open ruimtes tussen de treden lenen zich perfect voor het plaatsen van LED-strips. Zo kun je de trap en de omliggende ruimte op een elegante en originele manier van licht voorzien.

Stijlvol en modern: open traprenovatie | Offertevergelijker

Een open trap renovatie in stappen

Voor de renovatie van jouw open trap zijn de volgende stappen nodig:

  • Voorbereiding
  • Verwijderen van de stootborden
  • Verstevigen van de trap
  • Afwerking
  • Extra's zoals verlichting en veiligheid

Voorbereiding

Om te beginnen moet eerst de huidige trap grondig worden nagekeken. Zo kan worden bepaald welke verstevigingen de open trap nodig gaat hebben. We adviseren om hiervoor een expert in te schakelen.

Verwijderen van de stootborden

Bij het renoveren van je trap is het verwijderen van de stootborden een arbeidsintensief onderdeel. Dit werk moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Als bij het verwijderen te veel kracht wordt gezet, kan dit tot schade aan de traptreden leiden.

Verstevigen van de trap

Als de stootborden zijn verwijderd, zijn er op bepaalde plekken mogelijk verstevigingen nodig. Een renovatiebedrijf kan nagaan waar extra balken voor meer stabiliteit moeten worden bevestigd.

Afwerking

De treden worden nu afgewerkt. In deze fase vindt ook het bekleden van de open trap plaats. De treden worden eerst geschuurd zodat ze een gelijkmatig oppervlak krijgen. Vervolgens kan per trede de bekleding worden aangebracht. Je kunt een open trap bekleden met pvc, hout, vinyl of andere materialen.

Je kunt hierbij ervoor kiezen om zowel de onder- als de bovenzijde van de trede te bekleden, of om alleen de bovenzijde te doen. In het laatste geval adviseren we om ook de onderzijde af te werken met lak of verf.

Extra's zoals verlichting of veiligheid

Je kunt de nieuwe open trap van extra's voorzien, zoals voor meer veiligheid. De renovatie is bijvoorbeeld een uitgelezen gelegenheid om een nieuwe, stevige trapleuning te plaatsen. Een open trap leent zich bovendien voor de installatie van extra verlichting onder de treden.

Wat zijn de nadelen van een open trap?

Traprenovatie open trap in huis | Offertevergelijker

In sommige gevallen is een gesloten trap beter dan een open trap. Een open trap heeft veel voordelen, maar op een paar punten kleven ook nadelen aan dit soort trap.

Zo kunnen open treden een risico vormen voor kleine kinderen en huisdieren. Ze kunnen in de open ruimte tussen de treden terecht komen. Hier kunnen ze klem komen te zitten of misschien zelfs ertussen vallen.

Een ander probleem is geluidsoverlast. Een open trap dempt minder goed geluid dat in huis wordt gemaakt. Een dichte trap dempt geluid en zorgt ervoor dat geluidsoverlast wordt verminderd.

Veelgestelde vragen

Kun je een open trap dichtmaken?

Ja, een open trap kan worden veranderd in een dichte trap. Het enige wat hier eigenlijk voor nodig is, is de installatie van stootborden tussen de treden. Zo ongeveer elke open trap is hiervoor geschikt. We raden aan om eerst te experimenteren met tijdelijke stootborden van karton. Zo kun je zien wat de stootborden zullen doen met de lichtval en het uiterlijk van de trap.

Hoe kan ik een open trap veiliger maken?

Je kunt een open trap veiliger maken door de traptreden te voorzien van antislip strips. Zogeheten trapmaantjes, oftewel halve maanvormige matjes, werken hier uitstekend voor. Als je kleine kinderen hebt, kun je aan de onderkant en bovenkant van de open trap een traphekje plaatsen.  Ook zou je transparante stootborden kunnen gebruiken van bijvoorbeeld plexiglas. Hoewel de trap dan technisch gezien geen open trap meer is, wordt er nog steeds een open indruk gewekt.

Wat kost een traprenovatie?

Een traprenovatie heeft kosten van tussen de € 1.000 tot € 4.000. De prijs van een traprenovatie is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals hoe de trap is omgebouwd en wat voor materiaal wordt gebruikt. Lees ook deze informatiepagina over de kosten van traprenovaties.

Renovatie voor open trap | Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om jouw huidige trap in een open trap te veranderen? Het is dan slim om verschillende renovatiebedrijven met elkaar te vergelijken. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten sturen wij jou gratis en vrijblijvend tot vier verschillende offertes van lokale bedrijven. Zo maak je altijd de beste keuze.

Stuur mij gratis offertes!

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media