23-11-2023

Warmtepomp subsidie aanvragen in 2024

Met warmtepomp subsidie kun je voordelig investeren in duurzame verwarming in huis. Ook in 2024 kan er op deze subsidie aanspraak worden gemaakt. Waar moet je op letten en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over warmtepomp subsidie in deze blog.

Steeds meer warmtepompen

Warmtepomp subsidie aanvragen

Steeds meer huiseigenaren gebruiken een warmtepomp als alternatief voor de traditionele CV-ketel. Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 zullen er in 2023 in totaal warmtepompen 167.000 warmtepompen worden geïnstalleerd. Vanaf 2024 tot 2030 zullen er minstens 240.000 nieuwe warmtepompen per jaar bij komen.

Overweeg je ook om een warmtepomp te laten installeren? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot vier offertes van specialisten bij jou uit de regio aan.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp pompt warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem een huis in. De warmte wordt gebruikt om warm water te creëren en de huis als geheel te verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, in tegenstelling tot CV-ketels die op gas werken. Hierdoor is een warmtepomp duurzamer en vaak ook goedkoper in het gebruik dan een CV-ketel.

Stimulering vanuit de overheid

Een nadeel van een warmtepomp is dat het installeren hiervan om een grote investering vraagt. Niet elk huishouden heeft hier het geld voor. De overheid wil echter het gebruik van warmtepompen stimuleren. Daarom zorgt de overheid voor financiële ondersteuning.

ISDE-subsidies

De overheid heeft de subsidieregeling Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) opgezet. Met ISDE-subsidies betaalt de overheid mee aan duurzame oplossingen, zoals elektrische kookvoorzieningen en zonneboilers. Warmtepompen vallen ook onder deze regeling. Je kunt hierdoor gemiddeld tot wel 30% besparen op de aanschaf van een warmtepomp.

Subsidie aanvraag voor een warmtepomp

Een subsidie voor een warmtepomp aanvragen kan via de site van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Je stuurt hier een bewijs van de installatie van de warmtepomp op, zoals bijvoorbeeld een factuur. Belangrijk is hierbij dat duidelijk de dagen staan vermeld waarop de warmtepomp is aangeschaft en geïnstalleerd. Ook geef je hier informatie over het type warmtepomp op.

Verschillende types warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Dit zijn vier van de meest voorkomende soorten:

  • Hybride warmtepompen
  • Volledig elektrische warmtepompen
  • Bodemwarmtepomp
  • Water-water warmtepomp

Hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen zijn veruit de meest gebruikte warmtepompen in Nederland. Een hybride warmtepomp maakt zowel gebruik van elektriciteit als gas. Het gasverbruik vindt plaats als bij extreme kou meer energie nodig is. Dit type warmtepomp is relatief goedkoop en kan worden gecombineerd met een CV-ketel.

Volledig elektrische warmtepompen

Een volledig elektrische warmtepomp maakt geen gebruik van gas en is daarom duurzamer dan de hybride warmtepomp. Bij dit type warmtepomp moet echter wel het huis goed zijn geïsoleerd, omdat er anders niet genoeg warmte kan worden gecreëerd. Bij nieuwbouwhuizen wordt standaard een elektrische warmtepomp geïnstalleerd.

Bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp haalt door middel van een buizensysteem warmte uit de grond. Dit is in tegenstelling tot de twee eerder genoemde types, die warmte uit de lucht halen. De bodemwarmtepomp is stiller en krachtiger dan de hybride en elektrische warmtepompen. Hij is echter ook een stuk duurder.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit grondwater. Dit grondwater zit op 50 tot 150 meter onder de grond. De water-water warmtepomp heeft dezelfde voordelen als de bodemwarmtepomp. Net als de bodemwarmtepomp is dit type echter ook duurder dan de andere warmtepomptypes.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Hoeveel subsidie je kunt krijgen hangt af van het type warmtepomp dat je laat installeren. De subsidie mogelijkheden lopen van € 500 tot € 13.000.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van subsidies die je voor de verschillende warmtepomptypes kunt krijgen.

Type Gemiddelde prijs in 2023 Gemiddelde subsidie in 2023
Hybride warmtepomp € 6.000 tot € 8.000 € 2.400 tot € 2.850
Volledig elektrische warmtepomp € 11.000 tot €14.000 € 3.150 tot € 3.900
Bodemwarmtepomp € 20.000 tot € 30.000 € 4.200 tot € 5.100
Water-water warmtepomp € 15.000 tot € 25.000 € 4.200 tot € 5.100

Bron: RVO.nl

De voorwaarden voor warmtepomp subsidie

Een ISDE-subsidie voor een warmtepomp stelt bepaalde eisen voordat het geld voor de subsidie wordt verstrekt. Ten eerste moet het apparaat door de RVO zijn goedgekeurd. Alle warmtepompen waarvoor je subsidie kunt krijgen staan vermeld op een lijst van de RVO.

Daarnaast mogen dit geen tweedehands apparaten zijn. De installatie mag bovendien alleen door een erkende specialist worden uitgevoerd.

Alleen huiseigenaren mogen aanspraak maken op de subsidie. Er wordt alleen subsidie gegeven voor een warmtepomp in een bestaande woning. Een nieuwbouwhuis krijgt geen subsidie, vaak omdat nieuwbouwhuizen al van goed werkende warmtepompen zijn voorzien.

Kortom:

  • Alleen voor warmtepompen die door het RVO zijn goedgekeurd
  • Geen tweedehands warmtepompen
  • Installatie door een erkende specialist
  • Alleen voor huiseigenaren
  • Niet voor nieuwbouwhuizen

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik subsidie voor een warmtepomp aan?

Dit kan via een formulier op de site van de RVO. Je moet hierop onder andere aangeven wanneer de warmtepomp is aangeschaft en geïnstalleerd. Ook moet je melden om wat voor type warmtepomp het gaat.

Waarom mag alleen een erkend bedrijf de warmtepomp installeren?

Voor een goede werking is het belangrijk dat de warmtepomp correct wordt geplaatst. Dit luistert erg nauw. Als de pomp niet goed is opgesteld, gaat het rendement fors omlaag. Een erkende specialist garandeert dat de pomp naar behoren zal werken. 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van de warmtepomp is afhankelijk van het type dat is geïnstalleerd. Bij een hybride warmtepomp moet je uitgaan van een terugverdientijd van tussen de 8 en 12 jaar. Bij een volledig elektrische warmtepomp is dit tussen de 7 en 15 jaar.

Wat zijn andere financiële voordelen voor een warmtepomp?

Naast het krijgen van subsidie zijn er ook andere manieren om financiering voor een warmtepomp te krijgen. Verschillende banken hebben aantrekkelijke leningen, die specifiek bedoeld zijn voor duurzaamheid. Ook zijn er belastingvoordelen voor bedrijven die in eigen warmtepompen investeren.

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een elektrische warmtepomp?

Een hybride warmtepomp maakt zowel gebruik van gas als elektriciteit. Deze warmtepomp is daarom te gebruiken met een CV-ketel. Bij een elektrische warmtepomp kan dit niet. De hybride warmtepomp wordt op dit moment het meest gebruikt. In de toekomst zal de elektrische warmtepomp echter de standaard worden. 

Is een warmtepomp verplicht?

Nog niet, maar binnenkort wel. Vanuit de overheid is bepaald dat vanaf 2026 uitsluitend warmtepompen mogen worden geïnstalleerd. Een huis waarvan de CV-ketel moet worden vervangen, moet dan in plaats van een CV-ketel een (hybride) warmtepomp krijgen. Er zijn echter uitzonderingen in gevallen dat een investering in een warmtepomp niet rendabel is.

Vergelijk offertes voor warmtepompen

Ben je van plan om een warmtepomp aan te schaffen? Offertevergelijker helpt je met het vinden van de offerte die het best bij je past. Binnen 5 minuten krijg je offertes van tot vier verschillende installatiebedrijven bij jou in de buurt.

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media