04-08-2020

Wat is domotica?

Misschien ken je het wel; je staat op een feestje en opeens begin je te twijfelen of je de verwarming wel lager hebt gezet. Of de deur wel op slot zit en er nog wel een lampje brand. Best een vervelend gevoel toch? Gelukkig worden huizen steeds ‘slimmer’. Met zogenaamde domotica bedien je elektrische apparaten heel gemakkelijk van een afstand met bijvoorbeeld je smartphone.

Wat is domotica?

Domotica is een samenvoeging van Domus (woning) en het achtervoegsel tica (toegepaste wetenschap). Eenvoudig gezegd maak je jouw woning ‘slimmer’ met domotica. Door elektrische apparaten aan te sluiten op een controller (bijv. tablet of smartphone), bedien je deze apparaten eenvoudig vanaf één plek. Het handige is dat deze plek niet per se in de woning zelf hoeft te zijn. Thuis de lampen aanzetten vanuit je hangmat in Mexico is geen enkel probleem.

Het ontstaan van domotica

De eerste generatie domotica werd toegepast in woningen van mensen met een functiebeperking. Denk hierbij aan geautomatiseerde kastdeuren en op afstand bedienbare lampen. Op deze manieren konden deze bewoners een stuk zelfstandiger leven.

Eind 20e eeuw werden de toepassingen steeds uitgebreider én tevens aangesloten op een etheraansluiting. Hierdoor werd het mogelijk om bijvoorbeeld audio-, video-, alarm- en verwarmingssystemen aan te sluiten op het ‘net’ en te bedienen via een pc, smartphone of tablet.

Populaire toepassingen

Voor een grote groep mensen is het bedienen van de lampen en rolluiken middels een mobiel nog toekomstmuziek. Echter zijn er bepaalde toepassingen die massaal worden omarmd door het grote publiek. Allereerst is het erg populair om de woning te voorzien van slimme alarm- en camerabeveiliging. Het feit dat je altijd en overal kan zien wat er thuis gebeurt, vinden veel mensen erg prettig.

Daarnaast vinden veel mensen het prettig om de verwarming vanaf de smartphone te kunnen regelen. Hierdoor weet je zeker dat je niet voor niks aan stoken bent, waardoor je jaarlijks ook nog eens bespaart op de energierekening.

Jouw woning smart maken?

Ben je benieuwd wat het kost om jouw woning bijvoorbeeld smart te beveiligen? Vraag dan nu gratis offertes aan van betrouwbare domotica bedrijven. Zo ontdek je vrijblijvend meer over de mogelijkheden en kosten. Het aanvragen van de offertes is kosteloos en duurt slechts 1 minuutje.

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media