Soorten stucwerk

Bij stucwerk denken veel mensen direct aan strakke witte muren. Uiteraard behoort dit tot de mogelijkheden, maar dat is niet het enige dat de stukadoor doet. Stucwerk is er in allerlei stylen en kan worden aangebracht met verschillende techniek. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, hebben we de verschillende soorten stucwerk voor je op een rijtje gezet.

Spackspuitwerk

Wil je wél mooie strakke muren, maar hiervoor niet teveel betalen? Kies dan voor spackspuitwerk. Bij deze techniek wordt het stucwerk in twee lagen op de muur aangebracht. De eerste laag wordt de meslaag genoemd. Dit is een dunne stuclaag waarmee gaatjes en oneffenheden worden weggewerkt. Zodra de muur egaal is, kan het spuitwerk erop. Door middel van een spuitmachine wordt de zogenaamde afkorrellaag op de muren gespoten. De afkorrel laag kan zowel bestaan uit een fijne als een grove korrel. Net wat je mooier vindt.

Behangklaar stucwerk

Stucwerk is niet alleen een eindproduct. Het is ook perfect om muren mooi egaal te krijgen voor bijvoorbeeld behang. Doordat de stukadoor alle oneffenheden verwijdert, komt het behang mooi strak uit. Daarnaast zijn er ook geen open ruimtes meer achter het behang. Hierdoor voorkom je gaten in behang en gaat het een stuk langer mee.

Sausklaar stucen

Bij behangklaar stucen gaat het voornamelijk om het creëren van een egale ondergrond en minder om de nette afwerking. Er gaat ten slotte nog behang overheen. Bij sausklaar stucen moet de gehele muur niet alleen vlak, maar ook mooi afgewerkt zijn. Dit is een stuk arbeidsintensiever en brengt dan ook hogere kosten met zich mee.

Sierpleister

Denk je aan stucwerk, dan denk je al snel aan hele strakke muren en plafonds. Maar dat beeld klopt niet altijd. Voor wie niet van al te egale ruimtes houdt, is er sierpleister. Sierpleister is zeer stootvast, kan in kleur worden aangebracht en is geschikt voor zowel binnen- als buiten muren. De drie bekendste, op volgorde van fijn naar grof, zijn:

  • Spachtelputz
  • Rustiekputz
  • Granol stucwerk

Altijd eerst vergelijken

En waar ligt jouw voorkeur? Strakke muren of toch spachtelputz? Voordat je een stukadoor inhuurt, is het aan te raden om eerst verschillende offertes te vergelijken. De tarieven lopen namelijk erg uiteen, doordat er momenteel veel werk is voor stukadoors. Vergelijken kost je niks en bespaart je binnen twee minuten tot wel 36% op de kosten.