18-04-2019

Zo schilder je de trap

De trap schilderen is een klusje dat eens in zoveel jaar moet gebeuren. Dagelijks komt de trap in direct contact met een hoop voeten, waardoor slijtage onontkoombaar is. Je kunt er voor kiezen om de trap te laten bewerken door een professionele schilder, maar je kan natuurlijk ook zelf de kwast oppakken. Hier lees je hoe je in 4 stappen zelf de trap weer strak in de verf zet.

Stap 1: Afdekken en -plakken

Net als tijdens het sauzen, is het slim om de boel goed af te plakken. Een rotwerkje, maar erg belangrijk. Wanneer je dit nauwkeurig doet, zal de rest een stuk makkelijker gaan en het eindresultaat vele malen mooier. Zorg bij het afplakken dat de breedte van je tape past bij de grootte van de kwast. Zo voorkom je dat er alsnog ongewilde verfvlekken ontstaan.

Om verfspetters op de grond te voorkomen, dek je deze af met bijvoorbeeld afdekfolie of oude kranten.

Stap 2: Ontvetten

Om er voor te zorgen dat de verf straks optimaal hecht, maak je de trap van te voren schoon met warm water en ontvetter. Hierna verwijder je afbladderende verf en vul je eventuele gaten op met een geschikte vuller. Wanneer dit is gebeurd, kun je beginnen met schuren.

Stap 3: Schuren

Het schuren van de trap kun je het beste doen met een schuurmachine. De oppervlaktes die geschuurd moeten worden, zijn voor de hand net te groot. De hoeken kunnen natuurlijk wel prima handmatig gedaan worden.

Probeer altijd met de houtnerf mee te schuren. Zo voorkom je onnodige krassen. Wanneer de trap helemaal geschuurd is, verwijder je het stof met een zachte borstel. Hiermee begin je uiteraard boven aan trap.

Stap 4: Verven

Na deze voorbereiding, begint het echte werk. Is de trap nog onbehandeld of beschadigd? Dan dient hij eerst behandeld te worden met grondverf. Gebruik witte grondverf als je de trap een lichte kleur gaat geven en grijze grondverf wanneer de trap een donkere kleur krijgt.

Zodra de grondverf droof is, kan de trapverf worden aangebracht. Behandel hierbij eerst de hoekjes en randen met een kwast en pak daarna de grote oppervlaktes met een roller. Werk bij het schilderen van de trap altijd van boven naar beneden. Breng de verf niet te dik aan voor een goede dekking. Je kunt hiervoor de trap het beste twee keer verven. Zo behoudt de trap het langst zijn nieuwe uiterlijk.

3 Handige tips

  • Schilder de treden om en om. Zo kun je de trap nog op en af zonder de verf te beschadigen.
  • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Dit voorkomt beschadigingen in de nieuwe verflaag.
  • Wil je de kwasten binnenkort nog gebruiken? Wikkel ze in plastic. dit voorkomt uitdroging.

Schilder inhuren?

Heb je geen tijd of zin om zelf te schilderen? Vraag dan gratis offertes aan van schilders uit de regio. Je ontvangt dan 1 tot 3 offertes van professionele schilders. Zo ontdek je eenvoudig wat het je zouden kosten om de trap te laten schilderen en bepaal je snel of er een goede deal voor je bijzit.

  • Geschreven door Marieke van Dijk
  • Marieke is ons zonnetje in huis. Altijd vrolijk en goed gehumeurd. Oke… bijna altijd. Voor Offertevergelijker blogt ze over uiteenlopende onderwerpen omtrent wonen. In haar vrije tijd is ze veel met interieurstyling en struint ze graag kringloopwinkels af, op zoek naar tweedehands pareltjes.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media