04-11-2018

Zonnepanelen niet mooi?!

Bijna tien procent van de mensen die geen zonnepanelen op zijn koophuis plaatst, doet dit omdat hij ze lelijk vindt. Zonde, want wanneer je ze op de juiste manier legt hoeven ze helemaal niet op te vallen. Hier een aantal handige tips.

Kleur panelen

Zonnepanelen zijn er grofweg in twee kleuren. De zwarte (monokristallijn) en de blauwe (polykristallijn). Over het algemeen vindt men de zwarte panelen mooier, omdat ze minder opvallen. De monokristallijn panelen zijn wel ietsje duurder, maar leveren wel meer stroom op.

Horizontaal of verticaal

Of dat je de panelen nou horizontaal laat plaatsen of verticaal; als het maar consistent gebeurt. Een dak waarop zowel horizontale als verticale panelen liggen oogt al heel snel rommelig. En dat is nou net wat je niet wilt.

Daarnaast raden we je aan op de zonnepanelen (indien je slechts een deel van jouw dak bedekt) laag op het dak te positioneren. Dit oogt vaak netter. Let natuurlijk wel op dat dit niet ten koste gaat van de hoeveelheid zon/schaduw de panelen vangen.

Symmetrie

Wij mensen vinden het nou eenmaal prettig om te kijken naar dingen die symmetrisch zijn opgebouwd. Dit geldt dus ook voor de zonnepanelen. Het oogt netjes en natuurlijk. Is het lastig om de zonnepanelen symmetrisch te plaatsen op jouw dak? Vraag dan de buren eens of zij ook niet toevallig geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. Je bent dan niet alleen goedkoper uit; het oogt ook nog eens mooier!

In sommige gevallen kunnen de panelen niet symmetrisch worden geplaatst, omdat dit zou betekenen dat een deel van de panelen in de schaduw komt te liggen. Bijvoorbeeld door de schoorsteen of een boom. Dit probleem los je eenvoudig op door dummy panelen te plaatsen. Deze panelen zien er wel uit als echte zonnepanelen, maar zijn niet aangesloten op het systeem. Zo behoudt je de maximale energieopbrengst van jouw pv-systeem en oogt het dak nog steeds prettig.

Meer weten over de mogelijkheden

Overweeg je ook om zonnepanelen aan te schaffen? Doe dan eens een gratis offerteaanvraag via Offertevergelijker. Door meerdere offertes van betrouwbare aanbieders met elkaar te vergelijken weet je zeker dat je het bedrijf vindt dat bij jou past qua prijs en kwaliteit!

  • Geschreven door Marieke van Dijk
  • Marieke is ons zonnetje in huis. Altijd vrolijk en goed gehumeurd. Oke… bijna altijd. Voor Offertevergelijker blogt ze over uiteenlopende onderwerpen omtrent wonen. In haar vrije tijd is ze veel met interieurstyling en struint ze graag kringloopwinkels af, op zoek naar tweedehands pareltjes.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media