Verschil tussen professionele en magnetische waterontharder

Hard water kan voor veel problemen zorgen, zoals kalkaanslag in leidingen, apparaten en sanitair. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hard water te behandelen, waaronder het gebruik van waterontharders. Maar wat is het verschil tussen een professionele en een magnetische waterontharder? Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Werking van een waterontharder

Een professionele waterontharder werkt door middel van ionenuitwisseling. Dit betekent dat het harde water door een tank met harskorrels wordt geleid, waarbij de calcium- en magnesiumionen worden verwijderd en vervangen door natriumionen. Het resultaat is zacht water dat geen kalkaanslag veroorzaakt.

Een magnetische waterontharder werkt op een andere manier. Het is een apparaat dat magnetische velden gebruikt om de structuur van de mineralen in het water te veranderen. Hierdoor verliezen de mineralen hun vermogen om kalkaanslag te vormen. Het water blijft echter even hard als voorheen.

Capaciteit

Een professionele waterontharder heeft over het algemeen een grotere capaciteit dan een magnetische waterontharder. Dit komt doordat de ionenuitwisselingstank meer water kan behandelen voordat deze moet worden geregenereerd. Een magnetische waterontharder is geschikt voor huishoudens met een lage tot middelgrote waterhardheid en een laag waterverbruik. Voor huishoudens met een hogere waterhardheid en/of een hoger waterverbruik is een professionele waterontharder de betere keuze.

Installatie

Een professionele waterontharder vereist een aanzienlijke installatie-investering en moet worden geïnstalleerd door een professionele loodgieter. De installatie omvat meestal het aansluiten van de ontharder op de waterleiding, evenals het afvoeren van afvalwater. Een magnetische waterontharder is daarentegen eenvoudig te installeren en kan vaak door de huiseigenaar zelf worden gedaan.

Onderhoud

Een professionele waterontharder vereist regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van het harsbed en het regenereren van de tank. Dit kan een extra kostenpost zijn. Een magnetische waterontharder daarentegen vereist geen onderhoud, behalve het af en toe reinigen van de magneten.

 

Een professionele waterontharder en een magnetische waterontharder hebben beide hun voor- en nadelen. Een professionele waterontharder is duurder in aanschaf en installatie, maar heeft een grotere capaciteit en kan harder water behandelen. Een magnetische waterontharder is goedkoper en eenvoudiger te installeren, maar heeft een beperkte capaciteit en maakt het water niet echt zachter. Het is daarom belangrijk om de waterhardheid en het waterverbruik van je huishouden te bepalen voordat je een keuze maakt.

Waterontharder offertes vergelijken

Wil je de prijs voor een waterontharder vergelijken in jouw situatie? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren specialisten uit de regio. Zo bespaar je in 2 minuten eenvoudig tot wel 30% van de kosten!

Ontvang gratis offertes