3 Redenen om jouw woning te isoleren
Beetje bij beetje worden we met z’n allen steeds duurzamer. Dit zie je bijvoorbeeld goed terug in het aantal elektrische auto’s en zonnepanelen in het dagelijkse straatbeeld. Een duurzame ingreep waarvan je minder ziet, maar die minstens zo populair is, is het na-isoleren van de woning. Best begrijpelijk als je onderstaande voordelen afweegt tegen de relatief lage kosten van isoleren!
#1 Meer wooncomfort
Een van de grootste voordelen van goede woningisolatie, is dat het bijdraagt aan een prettig wooncomfort. Gedurende het hele jaar.
Koel in zomer - De zomers in Nederland lijken ieder jaar wel warmer te worden. Dit merk je niet alleen buiten; ook binnen stijgt het kwik in veel huizen tot wel 30 graden! Veel van deze warmte komt de woning binnen via de muren. Door het isoleren van de spouwmuren kan warme lucht niet meer door de muur naar binnen trekken, waardoor het zomers heerlijk koel blijft in de woning.
Warm in winter - Wanneer jouw woning onvoldoende is geïsoleerd, trekt in de winter koude lucht via de muren en vloer direct het huis binnen. Deze kou zorgt voor een onprettig binnenhuisklimaat. Door het isoleren van bijvoorbeeld de spouw of de vloer houd je warme lucht optimaal binnen, terwijl koude lucht juist buiten blijft. Dit zorgt voor een enorme stijging in het wooncomfort!
#2 Lagere energierekening
Dankzij het na-isoleren van de woning kan in de zomer de airco uitblijven en hoeft de kachel ‘s winters aanzienlijk minder zijn best te doen. Dit zie je terug in de dalende energierekening. Voor een tussenwoning ligt de gemiddelde besparing op zo’n €270,- per jaar! Dankzij deze hoge besparing is de terugverdientijd slechts enkele jaren en verdien je daarna veel geld met de isolatie.
#3 Milieu
Naast het verhoogde wooncomfort en de lagere energierekening is er een derde voordeel. Doordat het isoleren ervoor zorgt dat je tijdens koude dagen flink minder hoeft te stoken, daalt de CO2-uitstoot van jouw woning enorm. Hiermee draag je direct bij aan een beter milieu!
Populaire isolatiemethodes
De drie meest populaire isolatiemethodes zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie en kruipruimte isolatie.
Spouwmuurisolatie
Nederlandse huizen zijn vanaf 1920 gebouwd met spouwmuren. Deze muren bestaan uit twee afzonderlijke muren met daartussen een luchtruimte: de spouw. Woningen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd met spouwmuur, maar zonder spouwmuurisolatie. Door de spouw na te isoleren besparen deze huizen tot wel twee derde van de stookkosten! Meer weten over de prijs en mogelijkheden? Vraag dan hier gratis tot drie offertes aan.
Vloerisolatie
Bij vloerisolatie wordt er vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal op de onderkant van de vloer aangebracht. Hierdoor kan koude lucht niet meer vanuit de kruipruimte omhoog trekken en stijgt de temperatuur van de vloer met wel 3 graden. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook lekker warm voor de voetjes dus. Om vloerisolatie aan te kunnen brengen moet de kruipruimte minimaal 45 cm hoog zijn. Ben je benieuwd naar vloerisolatie? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
kruipruimte isolatie (bodemisolatie)
Er wordt vaak voor bodemisolatie gekozen wanneer er naast kou, ook veel vocht vanuit de kruipruimte omhoog trekt. Door de bodem van de kruipruimte te isoleren met bijvoorbeeld EPS parels of isolatiefolie, kan vocht niet meer condenseren op de onderzijde van jouw vloer. Dit doet het namelijk al op het isolatiemateriaal. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid van de kruipruimte en jouw woning. Daarnaast is kruipruimte isolatie een uitstekende oplossing wanneer de kruipruimte minder hoog is dan 45 cm. Bodemisolatie kan al vanaf 30 cm.
Gratis advies en prijzen voor bodemisolatie? Vraag dan hier gratis offertes aan en ontdek hoeveel jij kunt besparen.