Dynamisch energiecontract met thuisbatterij: gouden combi?
Door een thuisbatterij samen met een dynamisch energiecontract te gebruiken, ga je op een prijsbewuste manier om met energie. Zeker als je ook zonnepanelen hebt, kan dit leiden tot een forse besparing op de energierekening. Wat zijn precies de voordelen van een thuisaccu met een dynamisch energiecontract? Daarover lees je meer in deze blog.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij of thuisaccu is een manier waarop je energie op kunt slaan, die bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen op het dak van je woning wordt opgewekt. Tijdens een zonnige dag kunnen zonnepanelen meer stroom genereren dan je op dat moment nodig hebt. Dit teveel aan stroom kan met behulp van de thuisbatterij worden bewaard voor een deel van de dag waar de zonnepanelen minder effect hebben, zoals in de avond.
De salderingsregeling
Normaal wordt een overschot aan zonnestroom aan het energiebedrijf geleverd, dat verantwoordelijk is voor de stroomtoevoer op het betreffende adres. Energie die zo door jouw woning wordt opgewekt, wordt verrekend met de energie die je van het bedrijf afneemt. Dit wordt ook wel de salderingsregeling genoemd.
De salderingsregeling wordt echter door de Nederlandse overheid afgebouwd. Vanaf 2025 kun je per jaar steeds minder overtollige stroom salderen. De thuisbatterij wordt dan een goede manier om toch meer rendement uit je zonnepanelen te halen. Energie die normaal naar het energiebedrijf gaat, kun je zo bewaren voor eigen gebruik.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is een contract met een energieleverancier, dat uitgaat van voortdurend veranderende energieprijzen. Bij een vast of variabel energiecontract zijn de prijzen voor stroom of gas op voorhand bepaald. Je betaalt in dat geval niet meer of minder dan de prijs die in het contract is opgenomen.
Dynamische energieprijzen worden niet vastgelegd, maar worden bepaald door de huidige energiemarkt. Dat betekent dat de prijzen van uur tot uur kunnen wisselen. Op momenten van de dag waarop veel consumenten stroom gebruiken, de zogeheten piekuren, heeft energie een hogere prijs op de markt dan anders. Als je daarentegen stroom gebruikt in een dagdeel dat relatief rustig is, oftewel een daluur, betaal je minder voor je energieverbruik.
Slimme thuisbatterijen
Met moderne thuisbatterijen is technologie voor handen, waarmee optimaal gebruik kan worden gemaakt van een dynamisch energiecontract. Tijdens een daluur kan tegen het lagere tarief gebruik worden gemaakt van het stroomnet van de energieaanbieder. Tegelijkertijd wordt dan de thuisaccu opgeladen met goedkope stroom. Zodra de stroomtarieven in de piekuren een stuk hoger komen te liggen, wordt de opgeslagen voorraad aan goedkope stroom op de thuisbatterij aangesproken.
Een slimme thuisbatterij kan zelf schakelen tussen stroom opslaan en stroom verbruiken. Het is dan niet nodig om handmatig de thuisbatterij hierop in te stellen. De batterij kiest automatisch de meest voordelige optie voor jouw energierekening.
Zelf in stroom handelen
Hoewel de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, zijn er nog steeds mogelijkheden om een teveel aan stroom aan energiebedrijven aan te bieden. Met de zogeheten terugleververgoeding wordt tegen een tarief stroom van klanten door energiebedrijven ingekocht. Als er sprake is van een dynamisch energiecontract, is ook het tarief voor teruggeleverde stroom dynamisch.
Met een thuisbatterij kun je in dat geval tijdens een daluur opgeslagen stroom tegen het tarief van een piekuur terug leveren. De prijzen voor het terug leveren van zelf opgewekte groene stroom zijn niet per se hoog. Alle beetjes helpen echter.
Risico's en nadelen
Een dynamisch tarief is volledig afhankelijk van de energiemarkt. En soms werkt een markt niet mee. Als door omstandigheden de energieprijzen omhoog schieten, zul je in tegenstelling tot contracten met een vast of variabel tarief hier direct de dupe van zijn.
Een ander nadeel van het dynamisch energiecontract heeft te maken met het terugleveren van energie. Als er veel stroom op de markt beschikbaar is, kan het soms gebeuren dat prijzen negatief uitvallen. Als je op momenten waarop dit het geval is energie terug levert, moet je hiervoor betalen in plaats van dat dit je geld oplevert.
Veelgestelde vragen
Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Een dynamisch energiecontract combineren met zonnepanelen is niet altijd handig. Wegens de salderingsregeling is op dit moment een vast of variabel contract voordeliger. Stroom die extra wordt opgewekt, wordt dankzij de salderingsregeling direct verrekend met de energieaanbieder. Bij een dynamisch tarief krijg je op deze momenten vaak te maken met een lagere, minder aantrekkelijke prijs.
Als de zonnepanelen minder goed werken omdat het bijvoorbeeld nacht is, zul je zelf extra stroom van de aanbieder nodig hebben. Je krijgt dan te maken met hogere dynamische tarieven, omdat in de avond of nacht de vraag naar stroom groter is. Ook dit is dus niet in je voordeel.
Voor beide gevallen geldt dat een thuisbatterij voor zonnepanelen uitkomst kan bieden. Je kunt dan beter bepalen wanneer je stroom opslaat of juist terug levert.
Wanneer stopt de salderingsregel?
De salderingsregel zal per 2025 worden afgebouwd. Tot 2031 zal ieder jaar het totaal aan extra zonnestroom dat je mag verrekenen steeds wat meer afnemen. Na 2031 kan niets meer worden gesaldeerd.
Wat is het verschil tussen een variabel en een dynamisch energiecontract?
Het verschil tussen een variabel en een dynamisch energiecontract is dat bij een variabel contract de tarieven per langere periodes van enkele maanden vast blijven staan. De tarieven worden daarbij vastgesteld door de energieaanbieder. Dynamische energietarieven worden direct door de markt bepaald. Als gevolg hiervan verschilt de prijs van een dynamisch tarief van uur tot uur.
Vraag gratis offertes aan
Ben je van plan om te investeren in een thuisbatterij? Door verschillende offertes voor thuisaccu's naast elkaar te leggen, kun je de beste of goedkoopste installateur in jouw buurt vinden. Offertevergelijker helpt je daarbij. Binnen enkele minuten krijg je tot vier offertes van verschillende bedrijven toegestuurd.