Thuisbatterij

  • Vergelijk gratis offertes
  • Bespaar makkelijk geld
  • Gratis, snel en gemakkelijk

Thuisbatterij offertes vergelijken

Een thuisbatterij is een manier om efficiënter energie uit zonnepanelen te gebruiken. Deze technologie is nog relatief nieuw voor particulieren. De aanschaf van een thuisbatterij is een investering in een duurzame toekomst.

Maar wat komt er bij het gebruik van een thuisbatterij allemaal kijken? Welke thuisbatterij moet je kiezen? En wat zijn voor jou de beste leveranciers in de regio?

Geef mij gratis offertes

Wat is een thuisbatterij?

Thuisbatterij offerte vergelijken

In combinatie met zonnepanelen kun je thuis opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij of thuisaccu. Door middel van zonnepanelen wordt de thuisbatterij opgeladen.

Besparen op stroomverbruik

Op deze manier kun je ongebruikte energie van je zonnepanelen bewaren voor later. Energie die je tijdens een daluur niet nodig hebt, kun je zo alsnog gebruiken tijdens een piekuur. Hierdoor kun je besparen op energieverbruik via netstroom.

Duurzaam

Naast voordelig zijn thuisbatterijen ook duurzaam. In principe gaat er immers minder ongebruikte energie verloren. Groene energie wordt hierdoor efficiënter toegepast.

Verschillende soorten thuisbatterijen

Op dit moment zijn er drie soorten thuisbatterijen verkrijgbaar:

  • Loodzuurbatterijen
  • Lithium-ion batterijen
  • Zoutwaterbatterijen

Loodzuurbatterijen

Loodzuurbatterijen zijn relatief goedkoop. Ze zijn echter ook behoorlijk fors in omvang en minder efficiënt qua energieopslag. Om deze reden zie je loodzuurbatterijen met name bij bedrijven.

Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen maken gebruik van dezelfde technologie die je aantreft bij accu's van elektrische auto' s. Dit type batterijen is vaak wat lichter van formaat. Een lithium-ion batterij kan relatief veel energie opslaan. Het nadeel is dat lithium-ion batterijen kwetsbaar zijn voor brandschade.

Zoutwaterbatterijen

Zoutwaterbatterijen zijn veilig, milieuvriendelijk en hebben weinig onderhoud nodig. Dit type batterijen heeft in tegenstelling tot de andere batterijen een lage energiedichtheid. Je hebt meer zoutwaterbatterijen nodig om net zoveel energie op te slaan als met een lithium-ion batterij. Dit betekent dat zoutwaterbatterijen in verhouding duurder in het gebruik zijn.

Een thuisbatterij aanschaffen: hier moet je op letten

Persoonlijk stroomverbruik

Bij het aanschaffen van een thuisbatterij moet je goed kijken naar jouw persoonlijke stroomverbruik. Vaak wordt gekozen voor een lithium-ion batterij. Een zoutwaterbatterij is een milieuvriendelijk alternatief, maar kan minder energie opslaan en is duurder in het gebruik. Een loodzuurbatterij is tegenwoordig niet meer rendabel en wordt daarom vaak afgeraden.

De juiste bedrading

Voor het gebruik van de thuisbatterij heb je zonnepanelen nodig. Dit spreekt voor zich en waarschijnlijk heb je deze al op het dak geïnstalleerd. Ook spreekt voor zich dat je rekening moet houden met de ruimte die de batterij inneemt.

Wat minder voor de hand ligt, is de vraag of de bedrading in huis wel geschikt is voor de thuisbatterij. Als dit niet het geval is, mag de juiste bedrading alleen worden aangelegd door een erkende elektromonteur.

Hybride omvormer

Verder heb je voor de installatie een hybride omvormer nodig, die de batterij op de zonnepanelen aansluit. Een omvormer zorgt ervoor dat energie van het zonnepaneel wordt omgezet in netstroom. Een hybride omvormer kan de energie zowel in netstroom als in elektriciteit voor de batterij omzetten.

De installatie van de omvormer is een goede reden om de hulp van een erkend vakman in te roepen. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan om de juiste installateur in de buurt te vinden.

Geef mij gratis offertes

Hoe moet je een thuisbatterij aansluiten?

De beste plaats in huis voor een thuisbatterij is een koele en droge ruimte. Een garage is hier ideaal voor. Wegens de omvang van de thuisbatterij valt een meterkast vaak af als plek voor installatie.

Hou rekening met een ruimte van minstens 1 vierkante meter. Een thuisbatterij weegt vaak rond de 75 kg. Een plek op de grond is daarom aan te raden. Bevestig de thuisbatterij alleen aan een muur als je zeker weet dat deze stevig genoeg is.

Als er een goede plek voor de thuisbatterij is gevonden, moet de batterij correct worden aangesloten. Zorg voordat je begint met de installatie er altijd eerst voor dat alle netstroom is uitgeschakeld. Bij de installatie begin je met het aansluiten van de omvormer en de thuisbatterij op de zekeringkast.

Vervolgens wordt een omschakelrelais geïnstalleerd. Deze relais zorgt ervoor dat je automatisch tussen stroom van de batterij en netstroom wisselt.

Na de fysieke installatie van de thuisbatterij moet deze nog worden geprogrammeerd. Je kunt hierbij zelf bepalen wanneer de batterij moet opladen of juist moet ontladen. Zo kun je beter rekening houden met piek- en daluren. Sommige thuisbatterijen worden geprogrammeerd met een mobiele app.

Geef mij gratis offertes

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Wat kost een thuisbatterij?

Thuisbatterijen variëren in prijs van € 2000 tot € 7000. Naar verwachting zullen de prijzen voor thuisbatterijen in de toekomst afnemen. Als je hulp moet inschakelen van een erkende elektromonteur, moet je rekening houden met tussen de € 500 en € 1000 aan extra kosten. We raden dit overigens wel aan.

Wanneer is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij is met name aan te raden om verschillen in energietoevoer van zonnepanelen op te vangen. Zo kun je op een bewolkte dag stroom gebruiken die op een zonnige dag dankzij de zonnepanelen extra is verkregen. Ook is de thuisbatterij ideaal voor smart home-systemen die automatisch tussen netstroom en de thuisbatterij kunnen overschakelen.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Een goede thuisbatterij heeft een lange levensduur van tussen de 10 tot 20 jaar. Zeker als de prijzen voor energie toe blijven nemen, is dat genoeg tijd om de investering weer terug te verdienen.

Vergelijk offertes voor thuisbatterijen

Wil je meer weten over kosten, leveranciers en installateurs van thuisbatterijen? Offertevergelijker helpt jou met het maken van de juiste keuze. Op basis van je postcode geven we jou gratis een overzicht van experts op het gebied van thuisbatterijen.

Geef mij gratis offertes

 

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media