01-12-2022

EPS parels nadelen

Je wilt jouw woning laten na-isoleren door middel van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of kruipruimte-isolatie. Al snel kom je dan de EPS parels tegen; ook wel EPS korrels genoemd. Om je een goed beeld te geven van dit isolatiemateriaal, hebben we hier de voor- en nadelen van EPS parels voor je op een rijtje gezet.

Nadelen EPS parels

De EPS parels nadelen zijn niet heel uitgebreid, maar mogen zeker niet vergeten worden bij het oriënteren naar de isolatiemogelijkheden. De twee grootste nadelen vind je hieronder.

Nadeel 1: EPS parels als bodemisolatie

De isolatieparels worden veel gebruikt om de kruipruimte te isoleren. Hierbij wordt er een laag van 10 tot 30 centimeter parels op de bodem gespoten. Het voordeel van deze methode is dat vocht niet meer omhoog trekt, doordat het condenseert op het isolatiemateriaal. Het nadeel van de EPS parels is dat wanneer er groot onderhoud moet worden gepleegd in de kruipruimte, de kans bestaat dat de parels er (deels) uitgezogen moeten worden. In de praktijk komt dit overigens niet vaak voor.

Nadeel 2: EPS parels als spouwmuurisolatie

Parels worden erg veel toegepast als spouwmuurisolatie. Het nadeel van EPS in deze isolatievorm is dat wanneer de kozijnen worden vervangen, de isolatie uit de muur kan vallen. Het is echter niet zo dat je hele spouw leegloopt; de parels worden immers ingespoten met lijm.

Voordelen EPS parels

Naast de nadelen van EPS parels, bieden ze vooral veel voordelen. Zo zijn ze bewezen effectief, bestand tegen vocht en erg duurzaam.

Dampdoorlatend

Een belangrijke reden voor veel mensen om voor EPS parels te kiezen, is vanwege de dampdoorlatende eigenschappen. De parels zijn ademend en nemen geen vocht op. Hierdoor weet je zeker dat je geen vochtproblemen krijgt in de spouwmuur.

Duurzaam

Dit isolatiemateriaal bestaat voor 2% uit polystyreen en 98% uit lucht. Hierdoor zijn de parels zeer milieuvriendelijke. Doordat EPS al lange tijd wordt ingezet als isolatiemateriaal, is bewezen dat het zelfs na 40 jaar dezelfde isolatiewaarde behoudt. Tegen de tijd dat de EPS parels vervangen moeten worden, worden deze eenvoudig gerecycled.

Goede dekking

De parels hebben een doorsnede van gemiddeld 3 mm. Dankzij dit fijne formaat vallen de parels perfect in elkaar en vormen een onafgebroken muur van isolatie. Dit zorgt ervoor dat de isolatie niet verzakt en een optimaal isolerend vermogen heeft.

Wel of geen EPS parels?

Als je de nadelen van EPS parels tegen de voordelen afweegt, kom je al snel tot de conclusie dat parels een uitstekend materiaal vormen om de spouwmuur of kruipruimte te isoleren.

Het belangrijkste aan het na-isoleren van je woning, is dat je een betrouwbare isolatiespecialist in de arm neemt. Deze geeft je gedegen advies, werkt vakkundig en geeft garantie op zijn werk.

Vergelijk isolatiebedrijven

Wil je gratis en vrijblijvend prijzen op maat ontvangen van erkende isolatiespecialisten uit jouw regio? Doe dan hier een offerteaanvraag voor spouwmuurisolatie of kruipruimte isolatie.

  • Geschreven door Ronald de Jong
  • Ronald viert in 2019 zijn 20-jarige jubileum in het isolatievak. Met name op het gebied van spouwmuur- en vloerisolatie adviseert hij dagelijks consumenten. Als Freelancer schrijft Ronald voor Offertevergelijker, om zo nog meer mensen te bereiken met zijn boodschap: isoleren is goed voor het milieu én de portemonnee.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media