23-10-2018

Hoe werkt een zonnepaneel?

Hoe werkt een zonnepaneel? Goede vraag! Grote kans dat je nieuwsgierig bent geraakt naar zonnepanelen doordat je ze op het dak van de buren hebt zien liggen of een vriend erover hebt horen praten op een verjaardag. Zonnepanelen zijn namelijk enorm populair en inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Hierover leggen we je in begrijpelijke taal de werking van zonnepanelen uit.

Hoe werkt een zonnepaneel

Zonnepanelen bestaan uit zogenaamde fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zijn opgebouwd uit dunne laagjes silicium (Si). Het siliciumkristal wordt verkregen uit zand en beschikt over de bijzondere eigenschap zonlicht om te kunnen zetten in elektriciteit. Wanneer er zonlicht op de cellen valt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de lagen silicium. Deze spanning zorgt voor de gelijkstroom.

De opgewekte gelijkstroom is nog niet bruikbaar in het huishouden. Deze moet eerst worden omgezet naar stroom zoals die uit het stopcontact komt: wisselstroom. Dit wordt gedaan middels de omvormer. Om de stroom zo efficiënt mogelijk om te zetten, wordt de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst. In de praktijk is dit vaak op zolder.

Salderen

De omvormer wordt aangesloten op de groepenkast, waar de stroom wordt gebruikt voor het huishouden of (wanneer er meer stroom wordt geleverd dan verbruikt) teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De teruggeleverde stroom wordt aan het einde van het jaar verrekend met jouw verbruikte energie. Hierdoor bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan energiekosten. Wanneer je meer stroom teruglevert dan verbruikt, ontvang je zelfs geld van jouw energiemaatschappij!

Wattpiek (Wp)

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Gemiddeld levert 250 Wp (standaard vermogen van één zonnepaneel) in Nederland zo’n 212,5 kWh per jaar op. Met een zonnepaneelsysteem bestaande uit 12 zonnepanelen wek je zo’n 2550 kWh op. Hiermee bespaar je jaarlijks meer dan €500 op de energierekening! Door deze hoge besparing, verdien je de panelen vaak binnen 6 á 7 jaar volledig terug. Hierna verdien je serieus geld met deze investering.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen verschillen erg per type paneel en de aanbieder. Door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken, ontdek je eenvoudig de mogelijkheden en verschillende prijzen. Hierdoor vind je heel eenvoudig de deal die bij jou past. Vraag nu via Offertevergelijker gratis offertes aan. Dit is geheel vrijblijvend en kost je nog geen twee minuten!

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media