Terugverdientijd zonnepanelen

Nieuwe zonnepanelen kopen is een flinke investering. Voor 10 zonnepanelen betaal je gemiddeld € 5.000,-. Dit is inclusief plaatsing en omvormer. Voordat je dit bedrag uitgeeft, wil je uiteraard weten hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend en hoe lang je geld gaat verdienen met jouw zonnepanelen.

Factoren terugverdientijd

terugverdientijd zonnepanelen

De periode waarin je de zonnepanelen terugverdient hangt af van meerdere factoren. Een aantal van deze factoren zijn de stroomprijs van jouw energieleverancier, het aantal zonnepanelen, de stand van de panelen, het aantal keer dat je een nieuwe omvormer moet aanschaffen en de aanschafkosten van de zonnepanelen. Zeker op de laatste factor kun je fors besparen door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken.

Voorbeeld terugverdientijd

Het duurt gemiddeld tussen de 5 tot 6 jaar voor zonnepanelen zijn terugverdiend. Je hebt dan zoveel gratis energie gekregen, dat je net zoveel geld hebt bespaard op het stroomnet als dat je hebt moeten investeren in de panelen.

Stel: je laat 10 panelen installeren op je dak. De kosten voor de zonnepanelen zijn € 5.000. Ieder paneel heeft 300 Wattpiek (Wp), wat neerkomt op 3.000 Wp in totaal. 3000 Wp levert per jaar zo’n 2.750 kWh op aan stroom. Met een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,30 per kWh bespaar je jaarlijks € 825,-.

Dit komt neer op een terugverdientijd van iets meer dan 6 jaar. Met het oog op eventuele extra kosten rekenen we het wat ruimer en houden we een terugverdienperiode van 6,2 jaar aan.

De levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Alle energie die je na de terugverdientijd krijgt, is feitelijk gratis stroom.

Omvormers zorgen ervoor dat de levensduur van zonnepanelen met 2 jaar wordt uitgebreid. Normaal moet je omvormers om de 12 jaar vervangen. In 25 jaar tijd zul je waarschijnlijk 2 keer nieuwe omvormers installeren, waarmee de levensduur wordt gerekt tot 29 jaar.

Wat levert het op?

Als we de 10 zonnepanelen uit ons voorbeeld nemen, hebben we het over een besparing van € 825 per jaar en een terugverdientijd van 6,2 jaar. 29 jaar minus 6,2 jaar komt neer op 22,8 jaar waarop je feitelijk gratis stroom krijgt. 22,8 x € 825 is in totaal € 18.810 aan gratis stroom, tijdens de volledige levensduur van de zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Betaal ik over zonnepanelen BTW?

Nee. Sinds 1 januari 2023 heft de belastingdienst geen BTW meer op zonnepanelen. Vòòr 1 januari 2023 kon elke particulier met zonnepanelen BTW terugvragen. Omdat een teveel aan opgewekte stroom van zonnepanelen doorgaans aan energiebedrijven wordt verkocht, vallen particuliere zonnepanelenbezitters onder de Kleine Ondernemingsregeling. Onder deze regeling kan betaalde BTW worden teruggevraagd.

Wat gebeurt er met de salderingsregeling?

De salderingsregeling zal in de toekomst waarschijnlijk worden afgebouwd. Op dit moment kun je alle stroom die je opwekt aan het energiebedrijf leveren. De geleverde energie wordt verrekend met de stroom die je van het bedrijf hebt afgenomen.

Na 2025 zal ieder jaar de hoeveelheid zelf opgewekte stroom die je kunt salderen steeds een beetje worden verminderd. Na 2031 kan er niets meer worden gesaldeerd. In plaats daarvan kun je zelf opgewekte stroom direct aan energiebedrijven verkopen.

Wordt het aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen?

De prijzen voor zonnepanelen zullen volgens Milieu Centraal in de toekomende jaren steeds verder afnemen. Hoewel de salderingsregeling zal komen te vervallen, zijn zonnepanelen nog steeds interessant. Met slim gebruik van stroom in huis, een verkoopregeling voor overtollige stroom en misschien het gebruik van een thuisaccu kan nog steeds veel voordeel worden behaald met eigen zonnepanelen.

Momenteel schommelen de elektriciteitsprijzen sterk. Als de prijzen een sterk stijgende trend laten, worden eigen zonnepanelen alleen maar aantrekkelijker.

Vraag gratis offertes aan

Omdat de terugverdientijd ook afhangt van de kwaliteit van de panelen, kun je het beste gratis offertes aanvragen bij meerdere zonnepaneelspecialisten. Zij kunnen aan de hand van jouw situatie erg nauwkeurig vertellen in hoeveel tijd je jouw geld terugverdient met hun zonnepanelen. Zo ontdek je vrijblijvend waar je de beste deal krijgt, bij welke partij je jouw investering het snelste terug verdient en met welke panelen je dus het meeste geld zal besparen.

Geef mij gratis offertes