Terugverdientijd zonnepanelen

Nieuwe zonnepanelen kopen is een flinke investering. Voor 10 zonnepanelen betaal je gemiddeld €5000,-. Dit is inclusief btw, plaatsing en omvormer. Voordat je dit bedrag uitgeeft, wil je uiteraard weten hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend en hoe lang je geld gaat verdienen met jouw zonnepanelen.

Factoren terugverdientijd

De periode waarin je de zonnepanelen terugverdient hangt af van meerdere factoren. Een aantal van deze factoren zijn de stroomprijs van jouw energieleverancier, de stand van de panelen, het aantal keer dat je een nieuwe omvormer moet aanschaffen en de aanschafkosten van de zonnepanelen. Zeker op de laatste factor kun je fors besparen door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken.

Om een indicatie te geven van de terugverdientijd hanteert De Consumentenbond de volgende vuistregel: in 6 of 7 jaar verdien je de zonnepanelen volledig terug en voor iedere keer dat je een nieuwe omvormer aanschaft (gemiddeld eens per 12 jaar) kost dit nog eens twee jaar terugverdientijd. Al met al heb je dankzij zonnepanelen zo’n 19 jaar gratis stroom.

Voorbeeld terugverdientijd

Stel: je laat 10 panelen installeren op je dak. De kosten voor de zonnepanelen zijn €4400. Ieder paneel heeft 300 Wattpiek (Wp), wat neerkomt op 3000 Wp in totaal. 3000 Wp levert per jaar zo’n 2750 kWh op aan stroom. Met een elektriciteitsprijs van €0,20 per kWh bespaar je jaarlijks €550,-. Dit komt neer op een terugverdientijd van 8 jaar. Wanneer je de BTW terugvraagt (21% van €4400 = 900), daalt de terugverdientijd tot zesenhalf jaar.

Laat je gratis inlichten

Omdat de terugverdientijd ook afhangt van de kwaliteit van de panelen, kun je het beste gratis offertes aanvragen bij meerdere zonnepaneelspecialisten. Zij kunnen aan de hand van jouw situatie erg nauwkeurig vertellen in hoeveel tijd je jouw geld terugverdient met hun zonnepanelen. Zo ontdek je vrijblijvend waar je de beste deal krijgt, bij welke partij je jouw investering het snelste terug verdient en met welke panelen je dus het meeste geld zal besparen.