15-12-2023

Rolluiken in de winter: isolatietips voor koude maanden

Rolluiken in de winter zijn een uitstekende manier voor meer isolatie in huis. Hoe werken rolluiken om de warmte in huis vast te houden? En waar moet je op letten qua onderhoud? Lees meer over isolatietips in de winter in deze rolluikblog.

Meer isolatie met rolluiken

Rolluik in de winter

Rolluiken zijn verticaal bewegende lamellen waarmee je een raam of deur af kunt sluiten. Een rolluik is met name handig om zonlicht tegen te houden. Ook zorgt een rolluik voor meer veiligheid, omdat het zo inbrekers moeilijker wordt gemaakt.

Dunne luchtlaag

Maar een rolluik kan ook een rol spelen met het isoleren van warmte. Een dicht rolluik zorgt ervoor dat een dunne luchtlaag tussen het rolluik en het raam in stand wordt gehouden. Deze luchtlaag heeft een isolerende werking.

Zwaarste klappen van de kou

Daarnaast zorgt het rolluik ervoor dat sneeuw, vorst en andere vormen van extreme kou niet direct op het raam terechtkomen. Het rolluik vangt als het ware de zwaarste klappen van de kou op. Anders zou de kou via het oppervlak van het raam het huis binnenkomen.

Besparen op je energierekening

Naast dat warmte-isolatie ervoor zorgt dat de temperatuur in huis aangenaam blijft, bespaart dit ook op kosten. Tot 50% van alle warmte verlaat het huis via de ramen. Een rolluik gaat dit warmteverlies tegen. Zo hoeft je minder warmte op te wekken en bespaar je op je energierekening.

Wanneer open en wanneer dicht?

Door slim te timen wanneer je de rolluiken open of dicht zet, kun je zoveel mogelijk warmte vasthouden. Een felle zon op een klaarlichte dag brengt ook in de winter warmte in huis. Door op een zonnige dag het rolluik open te zetten kun je de warmte van de zon in huis opvangen. Je ramen werken in dat geval als een broeikas en zorgen voor een behaaglijke temperatuur in huis.

In de avond en nacht is het eigenlijk altijd handiger om de rolluiken dicht te houden. Er is immers geen zonlicht waar profijt uit kan worden gehaald. Ook als de zon het verder overdag af laat weten is het beter om het rolluik neer te laten en zo de kou buiten te houden.

Wat als rolluiken vastvriezen?

Soms kan het gebeuren dat in de winter een rolluik vast vriest. Water condenseert tussen de lamellen of op het rubber en bevriest, waardoor de onderdelen waar de condens zich bevindt muurvast aan elkaar blijven plakken.

Een rolluik dat is vastgevroren is een probleem. Je kunt in zo'n geval het rolluik tijdelijk niet gebruiken. Je zou de vastgevroren delen kunnen forceren door handmatig aan het rolluik te trekken of de elektrische bediening te gebruiken. De kans dat hierdoor delen van het rolluik kapot worden getrokken is echter groot. Niet doen, dus.

Wachten tot het dooit

In dit soort gevallen zit er vaak niets anders op dan wachten tot de rolluiken in de loop van de dag ontdooien. Het zou een idee kunnen zijn om met bijvoorbeeld een waterkoker het ontdooien een handje te helpen. We raden dit echter af. Resterend warm water zal namelijk in de loop van de dag afkoelen en 's avonds mogelijk bevriezen. Het probleem wordt hierdoor alleen maar in stand gehouden.

Veelgestelde vragen

Hoe onderhoud ik mijn rolluiken?

Voor goed onderhoud van je rolluiken kun je deze een of twee keer per jaar grondig reinigen. Rolluiken schoonmaken is aan de buitenzijde niet zo moeilijk. Neem een emmer met sop en een zachte spons of reinigingsdoek en neem de lamellen af.

De zijde die zich tegen het raam bevindt, is iets lastiger schoon te krijgen. Hiervoor moet je de kap waarin het rolluik zich oprolt losmaken. Vervolgens kun je het rolluik lamel voor lamel reinigen, terwijl je het rolluik steeds wat meer laat zakken.

Bij wat voor ramen hebben rolluiken het meeste nut?

Rolluiken zijn met name aan te raden bij ramen die op zichzelf niet goed isoleren. Een raam met enkel glas is bijvoorbeeld niet het beste soort raam om warmte binnen te houden. In sommige gevallen kan zo'n raam echter niet vervangen worden. Een huurcontract kan bijvoorbeeld bepalen dat er geen nieuwe kozijnen mogen worden geïnstalleerd.

In zulke gevallen is er qua warmte-isolatie met een rolluik veruit het meeste winst te behalen. Door rolluiken te laten plaatsen kan zo alsnog het warmterendement in huis worden verbeterd.

Hoe lang gaan rolluiken mee?

Rolluiken zouden zo'n 15 jaar lang mee moeten gaan. Voorwaarde is wel dat je de rolluiken goed onderhoudt en niet beschadigt tijdens bijvoorbeeld vorst.

Wat kan ik doen voor extra isolatie?

Een makkelijke en goedkope manier is het aanbrengen van dikke gordijnen bij de ramen waar de rolluiken buiten zitten. De gordijnen voorkomen warmteverlies en zorgen voor meer isolatie.

Vraag vrijblijvend offertes aan

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor rolluiken voor jouw woning? Binnen een minuut vraag je via Offertevergelijker vrijblijvend offertes van vier lokale bedrijven aan. Op deze manier kun je de meest voordelige keuze maken.

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media