29-04-2025

Schimmel in de badkamer verwijderen: structurele oplossingen!

Schimmel in de badkamer is een van de grootste problemen bij Nederlandse huizen. Je kunt schimmel verwijderen uit de badkamer door goed schoon te maken. Maar wat als deze voortdurend terugkomt? Dan is het misschien tijd voor een grondige aanpak. In deze blog lees je meer over hoe je de badkamer kunt renoveren om schimmel tegen te gaan.

Een wijdverspreid probleem

Volgens onderzoek van het CBS heeft een op de vijf huizen in Nederland een probleem met schimmel. Bij 59% van deze gevallen gaat het om schimmel in de badkamer. Zodoende is schimmel een wijdverbreid probleem. Je kunt proberen om met baking soda de schimmelvlekken weg te poetsen. Maar vaak is dat niet voldoende. De schimmel kan terugkomen, wat betekent dat er structureel een probleem is. Op dat moment is het een goed idee om de badkamer te renoveren.

Badkamer met schimmel | Offertevergelijker

Wat zijn de nadelen van schimmel?

Een direct nadeel van schimmel in de badkamer is esthetiek. Zo'n bruine vlek aan het badkamer plafond ziet natuurlijk niet. Het staat smerig en het doet af aan het frisse, stralende uiterlijk dat je doorgaans graag bij badkamers ziet.

Maar er zijn ook andere nadelen:

  • Gezondheid
  • Schade aan het huis
  • Lagere woningwaarde

Gezondheid

Schimmels zijn niet gezond. Natuurlijk, sommige schimmels worden gebruikt om medicijnen te maken, zoals penicilline. Maar zelfs als je de schimmelsoort penicillium in je badkamer aantreft, is dat een probleem voor je gezondheid. Bij langdurige blootstelling aan schimmels kun je ademhalingsproblemen krijgen. Ook zijn sommige mensen allergisch voor schimmels.

Schade aan het huis

De groei van schimmel leidt uiteindelijk tot schade aan het huis. Een schimmel breekt organisch materiaal af. Hout en gips en voegwerk worden door de invloed van schimmel zacht en broos. Ook gaat verf door schimmel loslaten en afbladderen. Daarnaast houdt een schimmel vocht vast, waardoor de schimmelgroei alleen maar verder toe zal nemen. In het ergste geval veroorzaakt schimmel op den duur structurele schade aan de structuur van het huis.

Lagere woningwaarde

De aanwezigheid van schimmel heeft een negatief effect op de waarde van het huis. Niemand wordt immers vrolijk van schimmelvlekken in de badkamer. Los van het feit dat het niet fris staat, betekent dit voor potentiële kopers dat het huis van tevoren al met een schadepost komt. Het huis wordt daardoor minder aantrekkelijk, wat je terugziet in de woningwaarde.

Renovatie tegen badkamer schimmel | Offertevergelijker

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel ontstaat door de combinatie van warmte en vocht. Schimmelsporen, die met het oog onzichtbaar zijn en eigenlijk overal vrij in de lucht zweven, vinden soms hun weg naar een vochtige plek in de badkamer. Daar groeien de sporen uit tot volwaardige schimmels.

De vochtige plekken ontstaan door waterdamp na gebruik van bijvoorbeeld een douche. De waterdamp condenseert op koude ramen, muren of voegen. Daar hoopt het vocht zich op. Als bij de vochtplekken ook organische resten zoals zeepresten, haren of huidschilfers te vinden zijn, hebben schimmels alle middelen om zich volop te ontwikkelen.

De schimmelsporen blijven in een badkamer hangen als er niet genoeg ventilatie is. De condens ontstaat als delen van de badkamer niet goed zijn geïsoleerd. Sommige oudere badkamers bevatten materialen die de neiging hebben om vocht vast te houden. Slechte ventilatie, gebrekkige isolatie en verouderde materialen zijn daarom allemaal goede redenen voor een badkamer renovatie.

Badkamer renoveren

Met het renoveren van de badkamer kun je volgende maatregelen tegen schimmel nemen:

  • Verbeterde ventilatie
  • Plafond en muren isoleren
  • Vochtwerende verflaag
  • Nieuwe tegels

Verbeterde ventilatie

Door een nieuw mechanisch ventilatiesysteem te installeren zorg je voor luchtcirculatie. Hierdoor wordt vochtige lucht sneller afgevoerd. Er vormt minder condens en oppervlakken worden sneller droog. Ook blijft de kwaliteit van de lucht op peil. Muffe lucht wordt tegengegaan en schimmelsporen kunnen zich niet ophopen.

Plafond en muren isoleren

Condens ontstaat als warme waterdamp in contact komt met koude oppervlakken. Door het plafond en de muren goed te isoleren, voorkom je dat deze koude oppervlakken aanwezig blijven.

Vochtwerende verflaag

Door middel van een vochtwerende verflaag op hout of gips zorg je ervoor dat vochtresten niet op de muur achter blijven. Minder vocht in de badkamer voorkomt schimmelvorming. Een goede verflaag is dan ook een aanrader.

Nieuwe tegels

Oude tegels kunnen schimmelvorming in de hand werken. Er kan vocht bij oude voegen en kitranden binnendringen. Dit kan ook gebeuren bij tegels waarin kleine scheurtjes zijn ontstaan. Moderne middelen, zoals tegellijm of voegmiddel zijn bovendien voorzien van schimmelwerende bestanddelen, die vroegere versies van deze middelen nog niet aanwezig waren.

Badkamerschimmel voorkomen door renovatie | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen oppervlakkige en structurele schimmelproblemen?

Oppervlakkige schimmelproblemen zijn problemen die na een goede wasbeurt met baking soda voorgoed verdwenen zijn. Als je op tijd de schimmel ontdekt en voor voldoende ventilatie en reiniging zorgt, voorkom je toekomstige schimmelproblemen.

Waarom komt schimmel steeds terug?

Als schimmel steeds terug komt, betekent dit dat er met de structuur van de badkamer iets mis is. Het structurele probleem werkt de vorming van schimmel in de hand. Misschien is bijvoorbeeld de ventilatie niet sterk genoeg. Een andere mogelijkheid is een koudebrug in de isolatie, waar waterdamp condenseert en ophoopt. We raden daarom bij terugkerende schimmel aan om een renovatiebedrijf naar de badkamer te laten kijken.

Welke delen van de badkamer zijn het meest gevoelig voor schimmel?

De delen van de badkamer die het meest kwetsbaar voor schimmel zijn, zijn de kitranden bij de douche, bad of wastafel en de voegen tussen de tegels. De kitranden worden vaak nat en drogen langzaam op. Ook zijn dit plekken waar zeepresten en ander vuil zich makkelijk ophoopt.

De voegen tussen de tegels zijn met name een zwakke plek als ze oud of beschadigd zijn. De voegen zijn vaak poreus, wat betekent dat ze vocht vast kunnen houden.

Andere zwakke plekken zijn hout en gips, vooral als deze niet waterdicht zijn gemaakt.

Kan een oude badkamer eerder schimmelproblemen geven dan een nieuwe?

Ja, vaak ontstaat er bij een verouderde badkamer sneller schimmel dan bij een nieuwe badkamer. Verouderd materiaal, zoals versleten kitnaden of gipsplaten zonder vochtwerende laag, houden makkelijker vocht vast. Dit werkt schimmel in de hand.

Ook hebben oudere badkamers niet altijd goede mechanische ventilatie, waardoor schimmelsporen niet goed worden afgevoerd. Daarbij kan er sprake zijn van gebrekkige warmteisolatie of kleine verborgen lekkages.

Al deze oorzaken zijn te verhelpen door middel van een badkamerrenovatie.

Structurele oplossing voor badkamerschimmel renovatie | Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Wil je korte metten maken met jouw beschimmelde badkamer? Een goede renovatie doet wonderen. Door je badkamer geheel te vernieuwen geef je je huis een frisse impuls. Je kunt op de kosten van de renovatie besparen door rond te kijken bij verschillende renovatiebedrijven.

Het platform van Offertevergelijker helpt je daarbij. Binnen enkele minuten krijg je tot vier offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Dit is gratis en vrijblijvend. Zo maak je altijd de meest voordelige keus!

Vraag gratis offertes aan!

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 2.000 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media