03-01-2024

Subsidie voor vloerisolatie: kom jij in aanmerking?

Vloerisolatie is een uitstekende manier om je huis warmer en duurzamer te maken. Zeker als je de vloer via de kruipruimte isoleert, is het bovendien goedkoop. Maar ook goedkope maatregelen kosten geld. Gelukkig is er vanuit de overheid subsidie voor vloerisolatie.

Wanneer kom je voor deze subsidie in aanmerking en hoe vraag je dit aan? Dat lees je in deze blog.

Het nut van vloerisolatie

vloerisolatie subsidieMet vloerisolatie wordt een materiaal met een hoge isolatiewaarde onder of boven de vloer van een woning aangebracht.  Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Er kunnen bijvoorbeeld aan de onderkant van betonnen vloeren isolatiedekens in de kruipruimte worden bevestigd. Bij gebrek aan een kruipruimte kan de bovenkant van de vloer van een isolerende laag worden voorzien.

Een geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat kou en optrekkend vocht niet via de vloer het huis binnen kunnen komen. De temperatuur in huis wordt daardoor beter beschermd. Naast dat dit meer wooncomfort geeft, hoef je hierdoor minder energie te verbruiken.

Aangemoedigd door de overheid

De Nederlandse overheid wil zo veel mogelijk stimuleren dat particulieren duurzamer gaan leven. Meer duurzaamheid door middel van isolerende maatregelen zorgt ervoor dat minder energie wordt verbruikt.

Deze stimulans tot duurzaamheid is niet alleen bedoeld voor een betere, groene wereld. Er zijn ook concrete economische belangen. Duurzaamheid leidt ertoe dat Nederland minder afhankelijk wordt van de import van energie. Daarnaast wordt door duurzaam energieverbruik het stroomnetwerk minder belast. Kortom, in combinatie met een groene toekomst zijn er redenen genoeg om duurzaamheid aan te moedigen.

ISDE-subsidie

De beste manier waarop de overheid iets aan kan moedigen is door middel van subsidie. Daarom is vanuit het overheidsorgaan RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing)-subsidie opgezet. Deze subsidie zorgt ervoor dat de kosten van vloerisolatie fors omlaag kunnen worden gebracht. 

De subsidie komt globaal neer op ongeveer € 5,50 per vierkante meter, met een minimum van 20 vierkante meter en een maximum van 130 vierkante meter. Een vloer laten isoleren van 40 vierkante meter geeft zodoende ongeveer € 220 subsidie.

Hoe vraag ik subsidie voor vloerisolatie aan?

Subsidie aanvragen voor de vloerisolatie van jouw woning doe je in een aantal stappen:

  1. Meldcode achterhalen
  2. Betalen voor de isolatie
  3. Aanbrengen van de isolatie
  4. De daadwerkelijke subsidieaanvraag

1. Meldcode achterhalen

Alle maatregelen voor duurzaamheid waarvoor de ISDE-regeling een subsidie beschikbaar maakt, hebben een code. Deze meldcode vind je op de site van de RVO. De code omvat niet alleen het soort maatregel, maar ook de materiaalsoort, het producttype en het merk. Ook geeft de code de minimum eisen voor isolatie aan.

Staat jouw maatregel in de lijst? Dan kom je in aanmerking voor subsidie. Het bedrijf dat de isolatie aanbrengt kan je vaak helpen met het achterhalen van de meldcode.

2. Betalen voor de isolatie

Voordat je de subsidie aan kunt vragen, moet de isolatiemaatregel worden betaald en uitgevoerd. Je krijgt dus sowieso de subsidie naderhand. Bij het betalen voor de vloerisolatie is het belangrijk dat je een kopie bewaart van de offerte. Op de offerte moet de meldcode vermeld staan. Ook moet je een kopie bewaren van een betaalbewijs, zoals een bankafschrift.

3. Aanbrengen van de isolatie

De vloerisolatie moet worden aangebracht door een erkend bedrijf. Het is aan te raden om foto's tijdens de werkzaamheden te maken. Zorg daarbij vooral dat de merknaam, het isolatiemateriaal en de dikte van de isolatie op de foto duidelijk naar voren komen.

4. De daadwerkelijke subsidieaanvraag

Als de vloerisolatie is aangebracht, kun je daadwerkelijk de subsidie aanvragen. Je hebt hier 24 maanden de tijd voor.

Naast de offerte, het betaalbewijs, de foto's van tijdens de installatie en de meldcode heb je nog wat andere zaken nodig. Dit zijn onder andere de datum van de aanschaf en installatie, contactgegevens van het bedrijf dat de vloerisolatie heeft aangebracht en je persoonlijke DigiD.

Na het versturen van de aanvraag duurt het ongeveer 8 weken voordat deze door de RVO wordt beoordeeld. Bij goedkeuring wordt de subsidie overgemaakt.

De voorwaarden voor subsidie

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor vloerisolatie, moet je rekening houden met een aantal voorwaardes:

  • Je laat minstens 20 vierkante meter van de vloer van je woning isoleren.
  • Het materiaal wordt aan de onder- of bovenkant van de bestaande vloer aangebracht.
  • Het isolatiemateriaal heeft een minimale isolatiewaarde van 3,5 m2 K/w
  • Als PIR of PUR wordt gebruikt, kan dit alleen gebeuren met HFK-vrije blaasmiddelen

Er wordt verder maar één subsidie voor vloerisolatie per woning verstrekt. Dit betekent dat je zo veel mogelijk vloer in één keer moet isoleren. Als je eerst alleen de helft van je totale vloer isoleert, krijg je geen extra subsidie als je een jaar later ook de tweede helft wilt isoleren.

Daarnaast is de subsidie voor vloerisolatie ook bedoeld voor bodemisolatie. Voor beide isolatiemaatregelen wordt als het ware dezelfde pot met geld gebruikt. Als je de subsidie voor bodemisolatie gebruikt, kun je daarom voor diezelfde woning geen subsidie voor vloerisolatie aanvragen. 

Subsidie voor twee maatregelen

De ISDE-regeling geeft extra subsidie als je in twee jaar tijd twee besparende maatregelen uit laat voeren. Als je naast het isoleren van een vochtige kruipruimte bijvoorbeeld ook spouwmuurisolatie of dakisolatie aanbrengt, wordt de subsidie verdubbeld. In het eerder genoemde voorbeeld van de vloer van 40 vierkante meter hebben we het dan over € 440 subsidie in plaats van € 220. Ook bij de tweede duurzaamheidsmaatregel wordt de subsidie verhoogd.

Veelgestelde vragen

Krijg ik ook subsidie als ik zelf vloerisolatie aanleg?

Je krijgt geen subsidie als je zelf vloerisolatie aanlegt. De RVO wil de garantie dat de nieuwe isolatie zo efficiënt mogelijk werkt. Daarom moet je bij de subsidieaanvraag aangeven welk erkend installatiebedrijf de vloerisolatie aan gaat brengen.

Hoe snel krijg ik subsidie voor isolatie?

Het duurt ongeveer acht weken na aanvraag voordat het bedrag van de subsidie wordt overgemaakt. Eerst moet de RVO de subsidieaanvraag beoordelen. Zodra dit is goedgekeurd, komt het bedrag op je rekening.

Zijn er naast subsidies ook andere vormen van financiering mogelijk?

Verschillende Nederlandse banken hebben speciale leningen met het oog op duurzaamheid. Tegen een gunstige rente kan geld worden geleend, dat uitsluitend mag worden gebruikt voor duurzaamheidsmaatregelen.

Wat is het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt op de bodem van de kruipruimte een isolerende laag aangebracht. Dit kunnen verschillende materialen zijn, zoals minerale wol of matrassen met EPS-parels. Bij vloerisolatie wordt deze laag direct onder of boven de vloer aangebracht. Dit betekent dat het materiaal aan de bovenzijde van de kruipruimte wordt bevestigd.

Over het algemeen is het rendement van vloerisolatie beter dan dat van bodemisolatie.

Wat is er veranderd in de subsidieregeling voor 2024?

Een belangrijke verandering in de ISDE-regeling is het belang van zogeheten biobased materialen. Milieuvriendelijk isolatiemateriaal heeft de voorkeur boven materiaal dat schadelijk is voor de natuur. Als je aan kunt geven dat het isolatiemateriaal van de vloer milieuvriendelijk is, krijg je een hogere subsidie.

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om jouw vloer te isoleren? Door de offertes van verschillende bedrijven te vergelijken, kun je met gemak de meest voordelige expert vinden. Offertevergelijker helpt je met het zoeken naar de specialist die het best bij jou past. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend offertes van tot vier verschillende bedrijven.

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media