Dakisolatie

  • Bespaar tot wel €650 per jaar
  • Verhoogt het wooncomfort
  • Verhoogt woningwaarde

Dakisolatie offertes vergelijken

Dakisolatie houdt in dat je een isolerende laag bij het dak aanbrengt. Door het dak te isoleren houdt een woning beter warmte vast en bespaar je op energiekosten. Het soort dakisolatie is afhankelijk van veel factoren, zoals wat voor type dak je hebt of wat voor soort isolatiemateriaal wordt gebruikt. Ook kunnen kosten per aannemer behoorlijk verschillen. Vergelijk daarom verschillende offertes voor dakisolatie.  

Geef mij gratis offertes

Waarom dakisolatie?

Dakisolatie offerte vergelijken

Dakisolatie zorgt ervoor dat koude lucht moeilijker het huis via het dak binnen kan komen. Warmte blijft hierdoor langer op peil, waardoor minder energie nodig is om het huis te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat je minder energie hoeft te verbruiken. Zo bespaar je dus op kosten.

Wat bespaar je met dakisolatie?

Met dakisolatie bespaar je per jaar gemiddeld 8,3 m3 gas per vierkante meter aan dak. In het geval van een standaard tussenhuis met 74 m2 aan dakoppervlak komt dat neer op ongeveer €400 per jaar. Het is daarom goed mogelijk dat met vijf jaar de investering in dakisolatie door besparing is terugverdiend. 

Stijgende woningwaarde 

Het isoleren van je dak is daarnaast ook een goede manier om de woningwaarde te verbeteren. Dakisolatie zorgt ervoor dat je huis in aanmerking komt voor een groener energielabel. Dit heeft directe invloed op de waarde van jouw huis op de woningmarkt. 

Wat kost dakisolatie?

Het laten isoleren van je dak komt met kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het soort dak van de woning, het oppervlak van het dak en het materiaal dat wordt gebruikt. Daarnaast is het bouwjaar van het huis een factor.

Ook zijn er prijsverschillen tussen de verschillende bedrijven die dakisolatie aan kunnen brengen. Laat je daarom goed voorlichten door offertes voor dakisolatie te vergelijken.

Geef mij gratis offertes

Een voorbeeld

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per daksoort voor een rijtjeshuis met een bouwjaar van 1974 of eerder. We gaan hierbij uit van huizen zonder enige dakisolatie:

Type isolatie Investering Besparing per jaar
Schuin dak, verwarmde zolder € 4200 € 650
Schuin dak, onverwarmde zolder € 2200 € 340
Zolderisolatie € 850 € 360
Plat dak € 3300 € 570
(Bron: Consumentengids)

Subsidie voor dakisolatie

Dakisolatie wordt door de Nederlandse overheid gestimuleerd. Er is daarom een landelijke subsidie beschikbaar als je je dak wilt isoleren. Daarnaast zijn er ook gemeenten die hiervoor subsidies verstrekken.

Je mag alleen op de landelijke subsidie aanspraak maken als je het isolatiewerk laat doen door een erkend bedrijf. Er moet bovendien een minimale isolatiewaarde worden behaald. Sommige gemeenten geven subsidies voor doe-het-zelvers. 

Verschillende soorten daken

Er zijn grofweg drie verschillende soorten dakisolatie:

  • Een schuin dak isoleren
  • Een plat dak isoleren
  • Een zolder isoleren

Een schuin dak isoleren

Een schuin dak kun je zowel aan de buitenzijde als van binnenuit isoleren. Dakisolatie aan de buitenzijde gebeurt door middel van een laag die onder de dakpannen wordt aangebracht. Dit moet door een professioneel bedrijf worden gedaan. We adviseren deze manier te gebruiken als je ook van plan bent om geheel nieuwe dakpannen te plaatsen.

Een dak isoleren van binnenuit kan ook door een doe-het-zelver worden gedaan. In dit geval wordt in de zolder de isolatielaag aan de muren van het dak bevestigd. Dakisolatie aan de binnenzijde is met name aan te raden als je van de zolder regelmatig gebruikmaakt. 

Een plat dak isoleren

Bij de isolatie van een plat dak wordt aan de buitenzijde een isolerende laag aangebracht. Het beste resultaat krijg je als eerst de dakbedekking wordt verwijderd. Dan worden isolatieplaten geplaatst, die bedekt worden met waterdicht materiaal en een nieuwe laag dakbedekking.

Eventueel moet de dakrand worden verhoogd. Platte daken hebben wegens de afvoer van regenwater een dakrand van minstens 10 cm nodig. 

Voor het isoleren van een plat dak heb je een professioneel bedrijf nodig. Als de isolatielaag niet goed wordt aangebracht, loop je het risico dat vocht ophoopt. Dit kan leiden tot schimmels of houtrot. 

Een zolder isoleren

Als je de zolder alleen als opbergruimte gebruikt, zul je hier waarschijnlijk weinig tijd doorbrengen. In dat geval kun je overwegen om de zolder te isoleren. Het isolerende effect is te vergelijken met dakisolatie, maar is een stuk goedkoper. Bovendien is dit een klus die ook door een ervaren doe-het-zelver kan worden uitgevoerd. Door alleen isolatieplaten op de zoldervloer te plaatsen zou je al klaar zijn.

Geef mij gratis offertes

Veelgestelde vragen

Is dakisolatie verplicht?

Dakisolatie is in Nederland niet verplicht. Het wordt vanuit de overheid wel sterk gestimuleerd door middel van subsidies. In België geldt in sommige gevallen wel dat dakisolatie wettelijk verplicht is.

Hoe weet ik of mijn dak is geïsoleerd?

Je kunt zelf controleren of je dak is geïsoleerd. Bij dakisolatie van buitenaf kun je bij schuine daken een dakpan optillen. Het isolatiemateriaal zou dan direct te zien moeten zijn. Aan de binnenzijde kun je kijken bij delen van de zolder of het dak die niet volledig afgewerkt zijn. Je zou het isolatiemateriaal kunnen zien bij schoorstenen of ventilatiepijpen. 

Heeft mijn huis isolatie nodig?

Misschien niet. Hoe nieuwer het huis is, hoe beter het huis bij de aanbouw al is geïsoleerd. Het isoleren van huizen is pas sinds 1975 in opkomst gekomen. Voor 1975 werden daken nooit geïsoleerd. In de periode van 1975 tot 1991 gebeurde dit wel, maar was de kwaliteit van de isolatie matig. Na 1991 verbeterde deze kwaliteit tot een punt dat extra isolatie alleen nodig is om een huis volledig energieneutraal te maken. Huizen van na 2000 zijn qua isolatie vaak al energieneutraal.

Wat is het verschil tussen dakisolatie en zolderisolatie?

Bij zolderisolatie wordt de isolerende laag niet tegen het dak geplaatst, maar op de vloer van de zolder. Dit betekent dat de warmte van het huis alleen wordt geïsoleerd onder de zolder en dat de zolder zelf geen warmte vasthoudt. Dit is met name aan te raden als de zolder niet tot nauwelijks gebruikt wordt. Een zolder isoleren heeft kosten die lager liggen dan bij dakisolatie.

Vraag nu offertes aan voor dakisolatie!

Zoals je ziet zijn er veel factoren die komen kijken bij het isoleren van je dak. Via Offertevergelijker kun je gratis verschillende offertes aanvragen en deze naast elkaar leggen. Zo kun je de meest geschikte aannemer voor jouw dak vinden. 

Geef mij gratis offertes

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media