13-06-2024

Thuisbatterijen: trends en ontwikkelingen in 2024

Thuisbatterijen worden steeds aantrekkelijker voor particulieren. Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van een energieprovider. Je kunt met eigen zonnepanelen zelf opgewekte groene stroom opslaan voor later gebruik. In bepaalde situaties kun je zelfs door middel van een thuisbatterij in energie handelen.

Maar wat zijn de huidige trends en ontwikkelingen voor thuisbatterijen? Daarover lees je meer in deze blog.

Goedkoper en beter 

Trends en ontwikkelingen thuisbatterijen 2024 offerte vergelijken

Thuisbatterijen worden steeds beter en goedkoper. Hoewel voor veel particulieren een thuisbatterij een forse investering is, is door technologische en maatschappelijke ontwikkelingen de prijs voor een thuisbatterij steeds weer wat lager komen te liggen. Dit is een trend die in de komende jaren waarschijnlijk aan zal blijven houden.

Technologische ontwikkelingen

De techniek achter thuisbatterijen is volop in ontwikkeling. Batterijen worden voorzien van nieuwe features, waardoor ze als product steeds geavanceerder worden. Maar ook het productieproces zelf vernieuwt zichzelf voortdurend.

Innovaties

De nieuwe generatie thuisbatterijen zal steeds meer leunen op technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI). Een mogelijke toepassing van AI is dat de thuisbatterij automatisch de huidige weersomstandigheden, de actuele energiemarkt en het verbruik in huis observeert. Op basis hiervan besluit de batterij wanneer de beste momenten zijn om stroom te verbruiken of juist op te slaan.

Zowel grote tech-giganten als Tesla als Nederlandse startups zijn bezig om met de nieuwe generatie thuisbatterijen hier grote stappen in te zetten.

Lagere materiaalkosten

De productie van thuisbatterijen wordt steeds goedkoper. Het Amerikaanse informatieplatform Bloomberg heeft de prijsontwikkeling van lithium-ion batterijen in kaart gebracht. Omgerekend had een lithium-ion batterij in 2013 een prijs van US$ 780 (omgerekend € 725) per 1 kWh. In 2023 kostte dankzij verbeterde productietechnologieën en lagere grondstofprijzen diezelfde batterij slechts US$ 139 (€ 129) per 1 kWh.

Prijsontwikkeling van lithium ion batterijen volgens Bloomberg

Volgens Bloomberg zullen naar verwachting de prijzen voor nikkel, kobalt en lithium verder afnemen. Deze metalen spelen een sleutelrol in de productie van batterijen. De lagere materiaalkosten in combinatie met technologische innovaties kunnen in 2030 leiden tot een prijs van slechts US$ 80 (€ 75).

Maatschappelijke ontwikkelingen

Er zijn verschillende maatschappelijke trends die waarschijnlijk zullen leiden tot een grotere markt voor thuisbatterijen. De meeste van deze trends zijn te herleiden naar het aantal zonnepanelen in Nederland. Dat zijn er namelijk nogal wat. Het grote aantal brengt bepaalde uitdagingen met zich mee, waar een thuisbatterij een oplossing voor kan zijn.

Netcongestie

Er komen steeds meer huishoudens die een aansluiting op het stroomnetwerk nodig hebben. Veel van deze huishoudens gebruiken zonnepanelen. Met zonnepanelen kan zelf opgewekte stroom aan het stroomnetwerk worden geleverd. Op deze manier kun je salderen, oftewel teruggeleverde stroom verrekenen met het verbruik via het energiebedrijf.

Dit gebeurt echter door zoveel huishoudens, dat het soms erg druk op het stroomnetwerk wordt. Het netwerk kan die drukte niet altijd aan, waardoor netcongestie ontstaat. In het ergste geval betekent dit dat een stroomnetwerk tijdelijk uitvalt.

Thuisbatterijen worden gezien als een van de manieren waarop netcongestie kan worden tegengegaan. Door zelf opgewekte stroom op te slaan, kan dit later in huis worden gebruikt. De groene stroom belandt daardoor niet op het stroomnetwerk en gaat zodoende netcongestie tegen.

Het einde van de salderingsregeling?

Salderen is lange tijd een aantrekkelijke manier geweest om met zonnepanelen voordeliger uit te zijn. De salderingsregeling werkte min of meer als een soort subsidie. Onder de streep was het effect van de regeling immers dat de consument financieel beloond werd voor de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen.

Maar de overheid wil van deze regeling af. Voor 2024 waren er al plannen om de salderingsregeling geleidelijk aan af te bouwen. In het regeringsakkoord van dit jaar is een plan opgenomen om de salderingsregeling in 2025 in één keer geheel af te schaffen. Hoewel niet zeker is dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, lijkt het einde van de salderingsregeling hoe dan ook in zicht.

Zelf opgewekte energie zal dan niet meer zoveel opleveren als nu. Dit is precies het moment waarop een thuisbatterij aantrekkelijk wordt. Door de extra energie op te slaan en later zelf te gebruiken, kun je alsnog voordelig met je zonnepanelen uit zijn.

Wat brengt de toekomst voor de thuisbatterij?

Het mogelijke einde van de salderingsregeling en de problemen rondom netcongestie zijn redenen voor meer vraag naar thuisbatterijen. Verbeteringen in technologie en productie laten zien dat thuisbatterijen steeds goedkoper worden. Waarschijnlijk zullen door beide factoren thuisbatterijen meer in populariteit stijgen.

Er zal meer vraag naar thuisbatterijen ontstaan, wat betekent dat de markt voor dit product toe zal nemen. Een grotere markt leidt tot meer gezonde concurrentie. Bedrijven zullen tegen elkaar opboksen door middel van scherpe prijzen en goede kwaliteit.

Dit is in het voordeel van jou als consument. Het vergelijkingsplatform van Offertevergelijker helpt je om de beste thuisbatterij te vinden.

trends ontwikkelingen thuisbatterijen 2024 offerte vergelijken

Veelgestelde vragen

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

De meest gebruikte thuisbatterijen zijn lithium ion-batterijen. Andere types zijn loodzuurbatterijen en zoutwaterbatterijen. Loodzuurbatterijen zijn onhandig groot en worden daarom meer op industrieterreinen gebruikt. Zoutwaterbatterijen zijn milieuvriendelijk, maar zijn in de praktijk ook nogal prijzig.

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

De goedkoopste thuisbatterij kost momenteel rond de € 4.000. De prijzen kunnen oplopen tot rond de € 10.000. Dit is echter afhankelijk van het soort batterij, het verbruik in huis en andere omstandigheden. Bij de aanschaf moet je rekening houden met installatiekosten van rond de € 500. 

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De terugverdientijd van thuisbatterijen is afhankelijk van het soort overeenkomst dat je met je energieleverancier hebt. Bij een vast contract kan de terugverdientijd met meer dan 12 jaar relatief lang zijn. Er zijn echter nieuwe verdienmodellen voor dynamische energiecontracten, waarbij de terugverdientijd drastisch omlaag gaat, naar rond de 7 jaar.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

De levensduur van een thuisbatterij wordt bepaald door het aantal laadcycli. Elke laadcyclus staat gelijk aan een enkele dag in het jaar. Een heel jaar komt neer op ongeveer 360 laadcycli. Een thuisaccu met 8000 laadcycli gaat rond de 22 jaar mee.

Hoe veilig zijn thuisbatterijen?

Thuisbatterijen zijn niet meer of minder veilig dan andere elektrische apparaten in huis, zoals vaatwassers, koelkasten of omvormers van zonnepanelen. De batterijen zijn ontwikkeld op brandveiligheid, zodat er geen vergroot risico is.

Kun je je auto als thuisbatterij gebruiken?

Er zijn elektrische auto's op de markt die je door middel van zogeheten vehicle-to-grid-technologie kunt gebruiken als thuisbatterij. Deze technologie is nog niet zo heel lang op de markt. Niet elke elektrische auto is daarom geschikt om op deze manier te worden gebruikt. Bovendien heb je hier een speciale bidirectionele laadpaal voor nodig.

Kun je met subsidie een thuisbatterij kopen?

Helaas zijn er op dit moment nog geen subsidies voor thuisbatterijen voor handen. Wel kun je onder bepaalde omstandigheden betaalde BTW terugvragen. Dit mag als je een dynamisch energiecontract hebt, een thuisbatterij hebt gekocht die automatisch stroom teruglevert en aanspraak kunt maken op de Kleineondernemersregeling.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om een thuisbatterij te installeren? Je bent goedkoper uit als je offertes van verschillende lokale bedrijven naast elkaar legt. Zo maak je altijd de meest voordelige keuze. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je tot vier offertes gratis en vrijblijvend toegestuurd.

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media