18-03-2024

Trends voor beveiligingssystemen in 2024

Ben je op zoek naar een professioneel alarmsysteem voor jouw huis? Door offertes van verschillende beveiligingsbedrijven te vergelijken vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Iemand die alles weet over de beveiligingsbranche is onze accountmanager Soufian el Ammari. In deze blog vertelt hij je meer over de laatste ontwikkelingen op het gebied van alarmsystemen en camerabeveiliging.

Steeds meer camerabeveiliging 

Soufian el Ammari Trends voor beveiligingssystemen 2024

"Steeds meer particulieren laten een alarmsysteem met camera installeren", zegt Soufian. "Vroeger wilde men alleen maar een alarmsysteem in de woning, maar nu maakt de beveiligingscamera een opmars."

Beveiligingssystemen kwamen vroeger voornamelijk neer op wat sensoren bij de deur en het raam. Dat is volgens Soufian inmiddels behoorlijk veranderd. Naast camera's worden ook andere nieuwe technologieën toegepast. Een voorbeeld hiervan is biometrische slotvergrendeling, waarbij een vingerafdruk als sleutel kan worden gebruikt.

"Vroeger werden professionele installaties vooral in het zakelijke segment gebruikt, maar je ziet nu hoe de markt voor particulieren een inhaalslag maakt", aldus Soufian.

De smartphone als huissleutel

Volgens Soufian loopt de VS voorop als het op thuisbeveiliging aankomt. Er zijn daar beveiligingssystemen en slotvergrendelingen op de markt, die gekoppeld zijn aan een smartphone-app. De smartphone wordt zo de sleutel van je huis.

"Alles wat uit Amerika hier naartoe overwaait, draait om de smartphone", zegt Soufian. Het zijn niet alleen maar gordijnen of lampen die je met de smartphone kunt bedienen.

"Steeds meer mensen vinden dit interessant. Sleutels kun je makkelijk vergeten, maar iedereen is verknocht aan de eigen smartphone. Die heb je zo goed als altijd bij je."

Virtuele sleutels uitlenen

Een ander voordeel van deze technologie is dat via een smartphone informatie kan worden gedeeld met vrienden en familie. Een versleutelde toegangscode is ook informatie. Zodoende kun je via de smartphone als het ware een tijdelijke virtuele huissleutel naar iemand toesturen. Je kunt op deze manier op afstand een bekende je huis binnen laten.

"Je kunt bijvoorbeeld via de app je moeder een toegangscode geven, zonder dat er nog een fysieke sleutel nodig is. Dat is een groot voordeel. Je merkt dat mensen van gemak houden. Daar willen ze echt wel wat geld voor uitgeven."

"Inbrekers kiezen voor de makkelijke weg"

Maar is huissleutels versturen via het internet wel veilig? Kan een hacker die slim genoeg is niet zomaar je huis binnenkomen?

"Ja, dit zijn vragen die wel vaker worden gesteld aan bedrijven die deze beveiligingssystemen ontwikkelen", geeft Soufian toe. "Ze hebben dat probleem aangepakt door het systeem zo in te stellen dat het niet gekraakt kan worden. Maar ik zeg altijd, als criminelen echt iets willen kraken, kunnen ze het kraken."

Ondanks dat volgens Soufian geen enkel beveiligingssysteem echt 100% hackerproof is, ziet hij een belangrijke reden waarom elektronische beveiliging beter is dan traditionele slotvergrendelingen. Dat is namelijk de preventieve werking.

"Inbrekers kiezen voor de makkelijke weg. Ze gaan geen tijd besteden aan een locatie die goed beveiligd is. Een inbreker gaat voor de woning die het minst goed is beveiligd. Hoe langer een inbreker over het kraken van een slot moet doen, des te minder interessant het huis voor de inbreker wordt. Het risico wordt dan te groot voor ze."

Keuzestress

Technologie blijft zich ontwikkelen. Het aanbod aan thuisbeveiliging voor particulieren wordt steeds beter en breder. Zo wordt bijvoorbeeld camerabeveiliging kwalitatief steeds sterker.

"Als je vroeger op Opsporing Verzocht beeldmateriaal van beveiligingscamera's zag, waren dat altijd heel onduidelijke en korrelige video's. Vandaag de dag geven bewakingscamera's in full hd live beelden. Daarnaast hebben camera's meer opties, zoals infrarood visie", legt Soufian uit.

Dit brede scala aan mogelijkheden geeft echter een uitdaging voor zowel particulieren als installatiebedrijven. "Mensen krijgen keuzestress!", lacht Soufian. "De vraag wordt nu wat voor jouw huis optimale beveiliging geeft en de juiste keuze is." 

"Sommige mensen denken dat een deurbel met een camera voldoende beveiliging is. Ze beseffen dan niet dat een inbreker nog steeds via de achterdeur binnen kan komen. Ik ken echter ook mensen die erin door zijn geschoten en naast een elektrisch slot overal camera's hebben hangen.”

Koppelen aan het juiste bedrijf

Als particulieren met Offertevergelijker contact opnemen, blijkt volgens Soufian dan ook vaak dat ze zoekende zijn naar advies. De meerwaarde van Offertevergelijker is dat deze mensen worden gekoppeld aan bedrijven die hen kunnen voorzien van advies én de installatie.

"Als iemand zich aanmeldt, vragen we wat er specifiek aan beveiliging wordt gezocht. We filteren dan een beetje in het soort producten dat voor deze klant het meest geschikt is. Op basis daarvan koppelen we de klant aan het juiste bedrijf. Er zijn heel veel beveiligingsbedrijven in Nederland, maar niet ieder bedrijf biedt dezelfde producten."

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten qua privacy bij bewakingscamera's?

Er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden als je bewakingscamera's laat installeren. Ten eerste moet je duidelijk een sticker plaatsen, waarmee je je omgeving informeert over de aanwezigheid van de camera's. 

Verder mag je de camera's niet bewust op de openbare weg of de buren richten. Je kunt op deze pagina van de Consumentenbond meer lezen over de regelgeving rondom camerabeveiliging en privacy.

Wat kost camerabeveiliging?

Bij camerabeveiliging moet je denken aan bedragen van tussen de € 300 en € 1.600. Op onze informatiepagina over de kosten van camerabeveiliging kun je hier meer over lezen.

Zijn er subsidies beschikbaar voor woonbeveiliging?

Ja, maar niet overal. Subsidies voor het installeren van thuisbeveiliging worden op gemeentelijk niveau verstrekt. Kijk dus vooral op de site van je eigen gemeente om te zien of er subsidiegeld beschikbaar is. Als voorbeeld kun je kijken op de informatiepagina van de gemeente Amstelveen.

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om een camera en alarmsysteem te installeren? Door offertes van verschillende bedrijven naast elkaar te leggen, kom je al snel de beste opties tegen. Via Offertevergelijker kun je tot vier offertes van verschillende bedrijven in de regio aanvragen. Zo kun je de meest voordelige camerabeveiliging kopen.

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media