22-04-2024

Warmtepomp versus CV-ketel: wat is beter?

In de toekomst zal de CV-ketel steeds meer plaats maken voor de warmtepomp. Na 2026 mogen officieel alleen nog warmtepompen worden geïnstalleerd in nieuwbouwhuizen. Tegelijkertijd vinden op dit moment (april 2024) CV-ketels nog steeds gretig aftrek. Maar wat is nu eigenlijk beter? In deze blog lees je meer over de verschillen tussen warmtepompen en cv-ketels.

UPDATE 16 mei 2024:
In het nieuwe regeringsakkoord staat aangegeven dat na 2026 warmtepompen niet verplicht zullen zijn. Hoewel dit nu nog alleen een voornemen is, betekent dit mogelijk dat ook na 2026 cv-ketels nog op de Nederlandse markt beschikbaar gaan zijn. 

De huidige trends

De Nederlandse overheid wil dat we zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzame energie. Dit betekent dat het gebruik van aardgas wordt ontmoedigd. Daarom is als regel gesteld dat vanaf 2026 een oude cv-ketel alleen vervangen mag worden met een (hybride) warmtepomp.

Maar zover is het nog niet. Omdat voor veel huishoudens een warmtepomp een forse investering is, zijn nieuwe cv-ketels nog steeds in trek. Een cv-ketel is bij aanschaf een stuk goedkoper dan een warmtepomp, waardoor installateurs van cv-ketels momenteel topdrukte hebben.

Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van beide verwarmingssystemen? We hebben de twee naast elkaar gezet:

CV-ketel

CV-ketel versus warmtepomp Offertevergelijker

Een cv-ketel verwarmt met behulp van een gasbrander water dat naar verschillende radiatoren in het huis wordt gepompt. Water dat is afgekoeld stroomt teug naar de ketel, waar het weer wordt opgewarmd. Zodra het huis warm genoeg is, zorgt de thermostaat ervoor dat er niet nog meer water wordt opgewarmd.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van CV-ketels ten opzichte van warmtepompen zijn de installatiekosten. Die zijn een stuk lager dan voor warmtepompen.

Er zijn bij het vervangen van een cv-ketel geen ingrijpende veranderingen in huis nodig. De nieuwe cv-ketel werkt immers net als de oude op gas.

CV-ketels zijn doorgaans efficiënter in woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Waar een warmtepomp beter presteert in goed geïsoleerde woningen, werkt een CV-ketel sneller en beter bij woningen waar dit niet het geval is.

Nadelen

CV-ketels zullen in de toekomst in het gebruik steeds duurder worden. De prijs van aardgas neemt toe en is sowieso sterk afhankelijk van de situatie in de wereld. Klimaatverandering, oorlog en andere wereldproblemen zijn redenen waarom je uiteindelijk met aardgas duurder uit bent.

Een cv-ketel is gemaakt om te verwarmen en niet om te verkoelen. Een warmtepomp kan dit echter allebei. Tijdens extreem warme periodes in de zomer heb je dus weinig aan een cv-ketel.

Aardgas is geen duurzame energiebron. Het verbruik van fossiele brandstoffen leidt tot meer CO2-uitstoot. Warmtepompen maken gebruik van elektriciteit, dat op duurzame manieren kan worden opgewekt.

De overheid wil dat iedereen van aardgas afstapt. Er zullen met verloop van tijd daarom steeds strengere regels worden aangenomen om het gebruik van aardgas te ontmoedigen. Ook loop je door aardgasgebruik subsidies mis die je wel zou krijgen bij de aanschaf en gebruik van een warmtepomp.

Voordelen

 • Lagere installatiekosten
 • Vaak geen aanpassingen nodig
 • Efficiënter bij minder goede isolatie

Nadelen

 • Aardgas wordt duurder
 • Kan alleen verwarmen
 • Niet duurzaam
 • Geen subsidies

Warmtepomp

CV-ketel versus warmtepomp vergelijk offertes

Een warmtepomp maakt gebruik van omgevingswarmte, zoals warmte uit de buitenlucht of uit het grondwater. Die warmte wordt geconcentreerd en door het huis gestuurd. Op deze manier wordt het huis verwarmd. In tegenstelling tot een standaard cv-ketel werkt een warmtepomp op elektriciteit in plaats van gas. In vergelijking met een elektrische cv-ketel is bij een warmtepomp veel minder stroom nodig.

Voordelen

Een groot voordeel is dat een warmtepomp qua kosten tijdens het gebruik een stuk goedkoper is dan een cv-ketel. Hoewel je met een warmtepomp meer elektriciteit verbruikt dan met een gasketel, valt de totale energierekening netto lager uit. Bovendien zijn de stroomprijzen op dit moment relatief laag, terwijl gasprijzen een stijgende trend laten zien.

Omdat een warmtepomp met stroom werkt, kan de warmtepomp worden gecombineerd met zonnepanelen en thuisbatterijen. Zelf opgewekte energie is niet alleen duurzaam, maar zorgt ook voor besparingen op de energierekening.

Bij de aanschaf van een warmtepomp kun je aanspraak maken op subsidie vanuit de Rijksoverheid. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een regeling die duurzaamheid onder particulieren stimuleert. Het installeren van een warmtepomp is een maatregel die onder deze regeling valt.

Een warmtepomp kan worden gebruikt om voor verkoeling te zorgen. Ook tijdens warme zomers heeft een warmtepomp dus nut.

Nadelen

Ook met subsidie voor een warmtepomp is de aanschaf en installatie een forse investering. De hoge kosten voor aanschaf en installatie van een warmtepomp zijn voor veel huishoudens een drempel.

Een warmtepomp neemt ruimte in. Veel warmtepomp-types zijn afhankelijk van een buitenunit en een of meerdere binnenunits. Daar is en rondom het huis plek voor nodig. Bovendien moet een huis voor de installatie van een warmtepomp soms ingrijpend worden aangepast.

Een buitenunit kan niet altijd zomaar aan een huis worden bevestigd. In sommige gevallen zul je eerst een vergunning van de lokale gemeente moeten vragen, voordat je de buitenzijde van je huis met een buitenunit aan mag passen.

Sommige warmtepompen maken geluid. Dit geldt met name voor lucht-lucht warmtepompen met een buitenunit. Los van dat dit irritatie kan geven, zijn gemeenten ook hier streng in. Er zijn strikte regels voor hoeveel geluid mag worden geproduceerd, in verband met eventuele overlast voor naaste buren.

Voor een warmtepomp is goede isolatie erg belangrijk. Als een huis niet voldoende is geïsoleerd, werkt een volledig elektrische warmtepomp niet goed genoeg.

Voordelen

 • Lagere gebruikskosten
 • Te combineren met zonnepanelen
 • Toegang tot subsidies
 • Ook te gebruiken voor verkoeling

Nadelen

 • Hoge investeringskosten
 • Neemt veel ruimte in
 • In sommige gevallen vergunning nodig
 • Soms geluidsoverlast
 • Niet efficiënt bij slechte isolatie

Wat is beter?

Dus wat is nu beter, een warmtepomp of een cv-ketel? Het antwoord is vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je een nieuwe verwarmingsketel nodig maar is je budget beperkt? Dan lijkt het slimmer om vòòr 2026 te zorgen voor een nieuwe cv-ketel. Hoewel minder duurzaam dan de warmtepomp is ook bij de nieuwste generatie cv-ketels gelet op duurzaamheid.

Heb je een ruim budget en maak je al gebruik van zonnepanelen? Dan ligt het meer voor de hand om een warmtepomp te installeren. Je sorteert zo voor op de toekomst en zal na de aanvankelijke investering minder geld kwijt zijn aan stookkosten.

Hybride warmtepomp

Er is een gulden middenweg tussen de warmtepomp en een cv-ketel: een hybride cv-ketel of warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande cv-ketel en werkt voor het grootste deel als een normale elektrische warmtepomp. De cv-ketel komt alleen in actie als het erg koud is of als warm water in de badkamer of keuken nodig is.

Het voordeel van de hybride warmtepomp is dat deze warmtepomp ook in minder goed geïsoleerde woningen kan worden gebruikt.  Een nadeel is dat de hybride warmtepomp meer kosten heeft qua verbruik. Er wordt immers nog steeds gas gestookt.

Een gespecialiseerd bedrijf kan je verder adviseren over wat voor jou de beste keuze is. Door offertes aan te vragen kun je de beste bedrijven bij jou in de buurt vinden.

Veelgestelde vragen

Wat kost een warmtepomp?

Elektrische warmtepompen hebben een prijs van tussen de € 6.500 en €19.500 euro.

En wat kost een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepompen zitten qua prijs tussen de € 5.000 en € 7.000. Dit is echter exclusief de kosten voor een cv-ketel, die bij een hybride warmtepomp wel nodig is.

Worden na 2026 warmtepompen voor alle huizen verplicht?

Nee, sommige huizen mogen cv-ketels blijven gebruiken. Als je na 2026 een cv-ketel moet vervangen, wordt een warmtepomp de norm. Maar er zijn altijd afwijkingen op deze norm. Sommige huizen kunnen niet goed genoeg worden geïsoleerd of hebben simpelweg geen ruimte voor een warmtepomp. In deze gevallen is een gasketel nog steeds toegestaan.

UPDATE 16 mei 2024: in het regeringsakkoord staan plannen om de warmtepomp per 2026 niet verplicht te stellen. Dit zou betekenen dat ook na 2026 het nog mogelijk is om nieuwe cv-ketels te installeren.

Waar moet je op letten als je van gasverwarming naar elektrische verwarming overstapt?

Belangrijk bij het overstappen is dat het huis goed is geïsoleerd. Anders is elektrische verwarming niet rendabel. Verder zul je door de elektrische verwarming meer stroom gaan verbruiken. Zorg daarom ervoor dat uw elektriciteitsaansluiting hierop berekend is.

Vraag gratis offertes aan

Zoek je een nieuwe CV-ketel? Of overweeg je de overstap naar een warmtepomp? In beide gevallen kan Offertevergelijker jou helpen. Door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken kom je altijd het goedkoopst uit. Binnen enkele minuten kun je tot 4 offertes toegestuurd krijgen, zodat jij de slimste keuze kunt maken.

Geef mij gratis offertes voor warmtepompen

Geef mij gratis offertes voor cv-ketels

 

 • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media