CV Ketel

  • Vergelijk gratis offertes
  • Bespaar makkelijk geld
  • Gratis, snel en gemakkelijk

CV ketel offerte vergelijken

Een nieuwe cv-ketel kopen en installeren? Door van verschillende bedrijven offertes te vergelijken kun je jezelf een hoop geld besparen. Hier lees je alles over waar je op moet letten als je een nieuwe cv-ketel aanschaft. Vraag vrijblijvend offertes aan en vind de beste en meest voordelige lokale installateurs.

Geef mij gratis offertes

Wat doet een cv-ketel?

radiator cv-ketel offerte vergelijken

Een centrale verwarmingsketel, oftewel cv-ketel, is een apparaat dat met behulp van waterleidingen het huis verwarmt. Ook zorgt de cv-ketel ervoor dat kraan- of douchewater wordt verwarmd. Het water wordt verwarmd op het moment dat je een warmwaterkraan of thermostaat gebruikt en water naar de radiatoren of de kraan laat lopen. Als centrale warmtebron speelt een cv-ketel dus een belangrijke rol in huis.

Verschillende types cv ketels

Er zijn verschillende types cv-ketels in gebruik. Naarmate technologie steeds beter wordt en er meer vraag naar duurzaamheid is, zijn sommigen van deze types in onbruik aan het raken. 

Soloketels en combiketels

Je kunt cv-ketels onderverdelen in soloketels en combiketels.

Een soloketel heeft maar één functie, namelijk het verwarmen van het huis. Dit soort ketels zijn aan te raden als je een andere bron hebt voor warm water, zoals een geiser. In de praktijk worden soloketels echter niet meer zo vaak gebruikt.

De combiketel verwarmt het huis en zorgt voor warm water. Tegenwoordig geldt in Nederland de combiketel als standaard voor de gemiddelde woning.

HR ketel

De afkorting HR staat voor Hoog Rendement. De HR ketel is dan ook ontwikkeld om alle warmte die wordt gegenereerd in huis af te geven, in plaats van dat energie verloren gaat. Oudere types hebben een lager rendement, waardoor niet alle gebruikte energie als warmte in de woning terechtkomt. Bij de HR ketel is het rendement 100%. Alle energie wordt voor warmte gebruikt.

In sommige gevallen is het rendement zelfs meer dan 100%. In dat geval worden ook bijeffecten van de werking van de ketel gebruikt om warmte te creëren, zoals de vorming van condens.

Elektrische cv ketel

Een elektrische cv-ketel is een ketel die geheel op stroom werkt en in tegenstelling tot de meeste oudere ketels niet afhankelijk is van gas. Een nadeel hiervan is dat een elektrische cv-ketel meer energie verbruikt dan een gasketel. Er zijn echter manieren om dit nadeel te omzeilen. Door een elektrische ketel te combineren met zonnepanelen kan bijvoorbeeld flink in het energieverbruik worden bespaard.

Hybride cv ketel

Een hybride cv-ketel is een ketel die wordt gecombineerd met een warmtepomp. De cv-ketel en de warmtepomp worden samen een hybride verwarmingssysteem genoemd. Binnen dit systeem is de warmtepomp verantwoordelijk voor ruim 80% van alle warmtevoorziening. De cv-ketel wordt gebruikt om kraan- of douchewater te verwarmen. Alleen bij koude temperaturen wordt de cv-ketel gebruikt om voor meer warmte in huis te zorgen.

Een hybride warmtesysteem is duurzaam. Het systeem verbruikt minder energie dan een traditionele cv-ketel. In de toekomst zal de warmtepomp de traditionele cv-ketel zoveel mogelijk gaan vervangen. Sterker nog, per 1 januari 2026 mogen conventionele cv-ketels niet meer in nieuwbouwwoningen worden geïnstalleerd. Hybride cv-ketels en warmtepompen zullen dan de nieuwe standaard worden. 

Geef mij gratis offertes

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

Cv-ketels hebben een levensduur van ongeveer 15 jaar. Hoe langer een ketel wordt gebruikt, des te meer kans je krijgt op problemen zoals defecten. Op den duur zal een cv-ketel onbruikbaar worden.

Met regelmatig onderhoud gaat de ketel langer mee en zal deze ook minder vaak last hebben van storingen. Bij oudere ketels wordt aangeraden om deze jaarlijks te controleren. Bij moderne ketels kan dit één keer per twee jaar.

Hoe onderhoud ik mijn cv-ketel?

De volgende dingen kun je zelfstandig doen of eventueel uitbesteden aan een onderhoudsmonteur.

  • De waterdruk van de cv ketel kun je zelf controleren
  • Bij een lage waterdruk kun je het water in de ketel zelf aanvullen
  • Bij oudere warmteinstallaties kun je de cv ketel ontluchten door de ontluchtingskraantjes bij de radiatoren open te zetten

 

Bij sommige taken voor goed onderhoud heb je de hulp van het energiebedrijf of een installateur nodig. Het is aan te raden om voor deze situaties een onderhoudscontract voor de cv-ketel af te sluiten.

Hoe vervang ik een cv-ketel na 2026?

Als je na 1 januari 2026 je huidige cv-ketel moet vervangen, krijg je te maken met de nieuwe regelgeving omtrent duurzame verwarming. Als je dan een nieuwe cv-ketel laat installeren, moet dit een hybride type zijn. Er zijn echter uitzonderingen voor woningen waar de installatie van een warmtepomp niet rendabel is.

Heeft het nu nog zin om een cv-ketel aan te schaffen?

De regelgeving voor duurzame verwarming gaat pas na 2026 in. Tot die tijd is de installatie van een cv-ketel die op gas werkt gewoon toegestaan. De nieuwste generatie gasketels heeft een hoger rendement dan de oudere types.

Een centrale verwarming die op het gasnet is aangesloten kan bovendien nog steeds duurzamer worden gemaakt. Dit kan door bijvoorbeeld een slimme thermostaat op een bestaande cv-ketel te installeren.

Vraag gratis offertes aan

Ben je op zoek naar een nieuwe cv-ketel? Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten gratis en vrijblijvend tot vier offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Zo vind je altijd de installateur die het beste bij je past.

Geef mij gratis offertes

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media