15-02-2024

Zonnepanelen en subsidies: alles wat je moet weten

Met zonnepanelen lever je een bijdrage aan de energietransitie en de vermindering van CO2-uitstoot. Om deze groene investering te bekostigen, zijn er verschillende manieren om financiële steun te ontvangen, waaronder de salderingsregeling en subsidies. Deze regelingen en subsidies verlagen de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen. In het bijzonder is de salderingsregeling een veelbesproken onderwerp. Alles wat je moet weten over deze regelingen en subsidies voor zonnepanelen lees je in deze blog.

Bestaan er subsidies voor zonnepanelen?

zonnepanelen subsidies salderingsregeling

Subsidies maken het financieel aantrekkelijker om te investeren in een zonne-energiesysteem. In Nederland bestaan er geen landelijke subsidies voor de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie. Daarentegen zijn er wel lokale overheden, zoals provincies en gemeenten, die subsidies aanbieden aan particulieren en bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn financiële tegemoetkomingen tot kortingen op de aanschafprijs. Op landelijk niveau kun je profiteren van de salderingsregeling, waar we je zo meer over vertellen.

Omdat de budgetten voor energiemaatregelen per provincie en gemeente erg uiteen lopen, kunnen we niet toespitsen wat wel of niet mogelijk is afhankelijk van je postcodegebied en of je een particulier of bedrijf bent. Een tip: vraag de subsidie zo vroeg mogelijk aan om meer kans te maken, mits je in aanmerking komt. Doe grondig onderzoek om te ontdekken wat wel of niet voor jou werkt. Verder is het goed om te onthouden dat zonnepanelen ook zonder subsidies interessant zijn.

De kosten voor zonnepanelen

Zoals velen weten, verdienen zonnepanelen zich na enkele jaren terug. Omdat de panelen gemiddeld zo’n 25 jaar meegaan en de terugverdientijd rond de 7 jaar is, is de verduurzaming van je woning of pand een kostenefficiënte en verantwoorde beslissing. Waarom dit zo is? Ten eerste bespaar je als consument op je energierekening en biedt het jaarlijks een hoog rendement.

Ten tweede is de prijs voor zonnepanelen in de afgelopen 20 jaar drastisch gedaald sinds er steeds meer fabrikanten zijn en de markt is gegroeid. Het precieze bedrag is sterk afhankelijk van het type zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en de kenmerken van het dak. Tot slot is er een regeling die voor Nederlandse zonnepaneeleigenaren erg slim en lucratief is. Lees verder.

De salderingsregeling

Wat in de landelijke energiemarkt dus wel bestaat, is de salderingsregeling. Simpel gezegd is deze regeling in 2004 in het leven geroepen om het gebruik van zonne-energie door particulieren en kleine bedrijven te stimuleren. De regeling speelt een cruciale rol in de transitie naar een meer duurzame energievoorziening en is een instrument om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te bereiken. Door minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen wordt de uitstoot van broeikasgassen beperkt.

Hoe het werkt? Eigenaren van zonnepanelen die een overschot aan stroom produceren, kunnen dit terugleveren aan het net. De energie die zij terugleveren zorgt er vervolgens voor dat de energierekening lager uitvalt, omdat dit wordt verrekend en ze een vergoeding ontvangen. Je kunt de salderingsregeling daarom zien als een financiële beloning voor zonnepanelenbezitters, omdat ze een bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie. Verder geldt dat de eigenaren geen belasting hoeven te betalen over de vergoeding. De aanschaf van zonnepanelen is op deze manier extra snel terug te verdienen.

Wat gaat er gebeuren met de salderingsregeling?

Al vanaf 2017 waren er plannen vanuit het kabinet om de salderingsregeling af te bouwen. Het initiële plan was om het salderen vanaf 2025 tot 2031 geleidelijk af te bouwen naar 0% en het volledig uit te faseren. Dit wetsvoorstel heeft tot veel discussies en onzekerheid geleid over de toekomst van zonne-energie en de energietransitie in ons land. De regeling is namelijk al jaren een effectieve stimulans om mensen te laten investeren in zonnepanelen.

Echter heeft de Eerste Kamer op dinsdag 13 februari 2024 tegen dit wetsvoorstel ingestemd. Dit betekent dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. De fractie GroenLinks-PvdA had hierin een doorslaggevende stem en stond niet achter de plannen van het demissionair kabinet, onder andere uit angst dat de Nederlandse zonnepanelenmarkt in zou storten na de mogelijke verdwijning van de regeling.

Waarom wilde het kabinet de salderingsregeling uitfaseren?

Het kabinet stond niet meer achter de salderingsregeling omdat mensen de investering tegenwoordig steeds sneller terugverdienen. Daarnaast is de regeling oneerlijk voor mensen die niet van de regeling kunnen profiteren, zoals de huursector. Volgens GroenLinks-PvdA senator Crone was het geen goed idee om met de afbouw te beginnen, wanneer de woningcorporaties langzaamaan ook beginnen met het verduurzamen van de huursector en er nog geen alternatief voor de regeling is. Ook zegt minister Jetten van Klimaat en Energie dat de terugverdientijd hetzelfde blijft met of zonder de regeling.

Andere manieren om te verduurzamen

Op dit moment heeft een op de drie Nederlandse koopwoningen een zonne-energiesysteem en blijft het totale aantal stijgen door de subsidies voor zonnepanelen. Natuurlijk zijn er naast zonnepanelen ook andere manieren om te verduurzamen en je woning of pand te upgraden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de installatie van airconditioning, een laadpaal of vloerisolatie. Zo zorgen airconditioning en vloerisolatie niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat tijdens de zomer, maar kan het tijdens de winter ook efficiënt verwarmen. Dit zorgt voor een lager energieverbruik. Ook kan de zonne-energie die je opwekt met panelen worden gebruikt voor de laadpaal van je elektrische voertuig, zodat je nog minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

Offertes vergelijken?

Offertes vergelijken voor verschillende producten of diensten, zoals spouwmuurisolatie, een thuisbatterij of zonnepanelen om je woning of pand te verbeteren? Op de website van Offertevergelijker vergelijk je gratis bedrijven in jouw regio om een hoop kosten te besparen. Onafhankelijk advies staat bij ons hoog in het vaandel, waardoor we altijd een geschikte deal kunnen vinden. Vul je gegevens en behoeften in op de website, we helpen je graag verder.

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media