Infrarood vloerverwarming

  • Vergelijk gratis offertes
  • Bespaar makkelijk geld
  • Gratis, snel en gemakkelijk

Infrarood vloerverwarming offertes vergelijken

Infrarood vloerverwarming is een moderne manier van verwarmen, die in steeds meer huishoudens wordt toegepast. Vloerverwarming met infrarood technologie zorgt ervoor dat in een mum van tijd een kamer aangenaam warm is. Infrarood verwarming is bovendien een elektrisch verwarmingssysteem. Het is daarom een uitstekend alternatief voor traditionele verwarming met gasketels.

Overweeg je ook een infrarood verwarmingssysteem in huis te halen? Offertevergelijker helpt met het vinden van het juiste installatiebedrijf.

Geef mij gratis offertes 

Wat is infrarood vloerverwarming?

Infrarood vloerverwarming offerte vergelijken

Bij infrarood vloerverwarming wordt gebruikgemaakt van een speciale laag onder de vloer van de kamers van een huis. Deze laag bestaat uit panelen, matten of folie, die infrarood straling afgeven. Hierdoor wordt de vloer als geheel gelijkmatig verwarmd.

Het opwarmen van de vloer gebeurt met infraroodstraling  sneller dan met een CV-systeem dat nog met warm water werkt. Verder vindt het opwarmen alleen in de kamers in het huis plaats die jij op dat moment graag verwarmd wilt hebben. Door de verdeling in aparte zones en de snelheid waarmee de warmte wordt gecreëerd is dit systeem zodoende heel goed te controleren.

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

Infrarood folielaag

Een infrarood folielaag heeft een dikte van 0,33 mm en bestaat uit koolstof vezels. Als de laag onder stroom wordt gezet, geven de vezels warmte af in de vorm van infraroodstraling. Zodra deze straling op een object belandt, wordt dat object verwarmd. Het object is in dit geval de vloerlaag die bovenop de folie ligt. De warmte van de vloer wordt doorgegeven aan de rest van de kamer, zodat daar een aangename temperatuur ontstaat.

De folie wordt geplaatst onder een zwevende vloer. Met zwevende vloeren worden vloerlagen bedoeld, die los op de ondergrond liggen. Tussen de ondergrond en de vloer zit een isolerende tussenlaag. In het geval van infrarood vloerverwarming is de folie een onderdeel van de tussenlaag. Infrarood vloerverwarming werkt met name goed met zwevende vloeren van laminaat, parket en hout, vinyl en PVC.

Matten

Bij infrarood vloerverwarmingsmatten zijn kabels in matten verwerkt. De matten worden direct onder de vloerbedekking geplaatst De kabels geven infrarode straling af. De werking is verder vergelijkbaar met de folielaag. De matten zijn dikker dan de folielaag, maar zijn ook makkelijker zelf te installeren.

Panelen

Ook panelen kunnen onder de vloerbedekking worden geïnstalleerd. Panelen werken snel en efficiënt. Dat maakt panelen met name geschikt voor kamers die regelmatig snel moeten worden opgewarmd.

Geef mij gratis offertes 

De voordelen van infrarood vloerverwarming

Een groot voordeel van deze vorm van verwarming is de comfort die hiermee wordt gecreëerd. Infrarood vloerverwarming onder een PVC-vloer is bijvoorbeeld een ideale manier om de kamer een prettige warme sfeer te geven. De warmte wordt gelijkmatig over de kamer verspreid en zelfs bij koude dagen hoeft er niet extra worden gestookt om op temperatuur te komen. Er is dus gegarandeerd comfortabele warmte in de kamer.

Dit verwarmingssysteem is bovendien snel en efficiënt in gebruik. Bij een warm watersysteem is het tijdens koude winterdagen soms nodig om de verwarming tijdens de nacht door te laten lopen, zodat het huis goed verwarmd blijft. Gebeurt dit niet, dan zal het te lang duren voordat het huis weer op temperatuur is. Bij infrarood verwarming is dit niet nodig. Zelfs na een koude nacht kan een kamer in een mum van tijd weer behaaglijk worden gemaakt.

Een ander voordeel is dat het systeem nauwelijks onderhoud nodig heeft. De verwarmingselementen zitten onder de vloer weggewerkt, waardoor de verwarming verder geen ruimte inneemt.

De kosten van infrarood vloerverwarming

In eerste instantie heeft infrarood vloerverwarming kosten die hoger liggen dan bij oudere vormen van verwarming. Het installeren vraagt om een hogere investering, zowel voor het systeem als wegens mogelijke aanpassingen in het huis. Ook moet er soms worden geïnvesteerd in een slimme thermostaat.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten die komen kijken bij de installatie:

Factoren Gemiddelde kosten (incl. btw)
Infrarood vloerverwarming     € 50 - € 100 per m²
Extra vloerisolatie  € 10 - € 15 per m²
Thermostaat     € 150 - € 200 per stuk

Infrarood vloerverwarming in verbruik

Qua verbruik is infrarood vloerverwarming in vergelijking met de meeste cv-systemen stukken goedkoper. Omdat je heel precies af kunt stellen welke ruimtes je op een willekeurig moment verwarmt, kun je spaarzaam met energie omgaan. Alle kamers die je niet gebruikt, verwarm je niet. De kamer die je wel gebruikt, breng je in pijlsnel tempo op de gewenste temperatuur. Waar je met een ouder systeem het hele huis zou moeten verwarmen, zet je nu alleen infrarood vloerverwarming in de woonkamer aan.

Geef mij gratis offertes 

Veelgestelde vragen

Is infrarood vloerverwarming zuinig?

Door bewust gebruik te maken van verwarming, kan een systeem voor infrarood vloerverwarming zuinig zijn. Belangrijk is hierbij echter wel dat het huis goed is geïsoleerd. Infrarood vloerverwarming kan als hoofdverwarming worden gebruikt.

Het huis moet hier echter wel geschikt voor zijn. Bij slechte isolatie en te grote kamers is het mogelijk niet efficiënt genoeg en wordt er te veel elektriciteit verbruikt. Wat helpt is als je zelf met bijvoorbeeld zonnepanelen en thuisbatterijen eigen energie opwekt.

Is infrarood vloerverwarming veilig?

Infrarood verwarming in huis is volledig veilig. De infrarood straling die hierbij wordt gebruikt is niet schadelijk voor het menselijk lichaam. Deze straling komt ook in de natuur voor en wordt op deze manier al jarenlang door je lichaam opgenomen.

Sterker nog, infrarood straling is veiliger dan zonlicht. Natuurlijk zonlicht bevat namelijk UV-straling, terwijl infrarood straling hier geheel vrij van is. UV-straling kan in grote hoeveelheden schadelijk voor het menselijk lichaam zijn.

Heeft infrarood vloerverwarming nadelen?

De infrarood folie kan niet worden gebruikt in ruimtes die vaak vochtig zijn. Daarom is infrarood vloerverwarming in een badkamer niet aan te raden.

Een ander nadeel van dit verwarmingssysteem is dat de aanschaf en installatie relatief duur zijn in vergelijking met andere vormen van verwarming.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om infrarood vloerverwarming in je huis te installeren? Met Offertevergelijker kun je gratis en vrijblijvend offertes van lokale bedrijven met elkaar vergelijken. Binnen enkele minuten krijg je tot vier offertes toegestuurd, waarmee je altijd het meest geschikte installatiebedrijf kunt vinden.

Geef mij gratis offertes 

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media