Waterontharder

 • Vergelijk gratis offertes
 • Bespaar makkelijk geld
 • Gratis, snel en gemakkelijk

Waterontharder offerte: aanvragen en vergelijken

Heb je last van kalkaanslag in je woning? Dan is een waterontharder wellicht de oplossing voor jou! Een waterontharder zorgt ervoor dat het harde water wordt omgezet in zacht water, waardoor kalkaanslag verleden tijd is en je ook van allerlei andere voordelen profiteert. Lees hier alles over de voordelen en werking van een waterontharder, vraag direct gratis meerdere waterontharder offertes aan, vergelijk en kies de beste deal.

Geef mij gratis offertes

Wat is en doet een waterontharder precies?

waterontharder offerte vergelijken

Een waterontharder is een apparaat dat ervoor zorgt dat hard water wordt omgezet in zacht water. Hard water bevat veel kalk en magnesium, wat zich kan ophopen in leidingen, kranen, huishoudelijke apparaten en sanitair. Dit kan zorgen voor verstoppingen en defecten. Een waterontharder verwijdert deze mineralen uit het water, waardoor het water zacht wordt en kalkaanslag geen kans meer krijgt.

Hard vs. zacht water: wat is het verschil en waarom doet het ertoe?

Hoe ‘harder’ het water, hoe belangrijker een waterontharder is en hoe groter de voordelen zijn. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk, calcium en magnesium in het water. Dit zijn stoffen die van nature voorkomen in Nederlands grondwater. We maken onderscheid tussen hard en zacht water. De hardheid van water drukken we uit in dH, kort voor Duitse hardheid. Deze waarde geeft aan hoeveel kalk er van zichzelf in het water aanwezig is en daarmee hoe hard het water is. Een hogere waarde betekent simpelweg meer kalk en dus mogelijk meer problemen. Over het algemeen houden we hiervoor de volgende richtlijnen aan:

 • Zacht water: < 4 dH
 • Redelijk tot behoorlijk hard water: 4 - 13 dH
 • Hard water: > 14 dH

Hoe hard is het water in mijn gemeente?

De daadwerkelijke hardheid van het water verschilt per regio. Elke regio, stad of gemeente haalt zijn of haar water immers ergens anders vandaan. De hardheid in de twaalf verschillende Nederlandse provincies als volgt:

Provincie Laagste dH Hoogste dH
Groningen 6,20 12,50
Friesland (Fryslân) 5,90 9,70
Drenthe 6,38 7,84
Overijssel 4,90 14,40
Flevoland 4,20 8,30
Gelderland 2,20 12,40
Utrecht 5,10 8,18
Noord-Holland 6,00 10,36
Zuid-Holland 4,98 9,41
Zeeland 6,38 7,84
Noord-Brabant 4,98 10,98
Limburg 7,34 8,23

Houd hierbij wel rekening met dat dit slechts uitersten zijn en dat deze informatie aan verandering onderhevig is. Wil je de exacte hardheid van het water in jouw gemeente vinden? Dan raden wij aan om te kijken op de website van Vitens.

Ontdek de voordelen

Het is natuurlijk niet zonder reden dat steeds meer mensen kiezen om een waterontharder te laten installeren. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij.

 • Geen kalkaanslag meer
 • Verlengde levensduur van huishoudelijke apparaten
 • Zacht water is beter voor de huid
 • Zachtere kleding en linnen

Geen kalkaanslag meer

Met een waterontharder heb je geen last meer van kalkaanslag op kranen, leidingen, sanitair en huishoudelijke apparaten. Dit zorgt niet alleen voor een beter functionerende woning, maar ook voor minder schoonmaakwerk.

Verlengde levensduur van huishoudelijke apparaten

Doordat er geen kalkaanslag meer is, gaan huishoudelijke apparaten langer mee. Denk hierbij aan apparaten zoals de waterkoker, het koffiezetapparaat, de vaatwasser en de wasmachine. Door de verminderde kalkaanslag is minder onderhoud nodig en zijn je huishoudelijke apparaten minder snel aan vervanging toe. Dit scheelt op den duur een hoop geld.

Zacht water is beter voor de huid

Een waterontharder is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je huid. Hard water zorgt voor een droge houd en zorgt ervoor dat er meer zeepresten op de huid achterblijven. Zacht water, daarentegen, voorkomt droge en geïrriteerde huid en zorgt bovendien voor gezonder en gladder haar. Met name bij huidaandoeningen, zoals eczeem, kan zacht water helpend e problemen te verminderen.

Zachtere kleding en linnen

Hard water heeft ook invloed op de was. Doorgaans zorgt het voor ruwere en stijvere kleding en linnengoed. Met een degelijke ontharder komen je kleding en linnen een stuk zachter uit de was. Dit is alleen fijn, maar draagt ook bij aan een langere levensduur.

Zijn er ook nadelen?

Niets is zonder nadelen – zo ook waterontharders niet. Zo produceren ontharders geluid en vereisen ze regelmatig onderhoud en een geschikte afvoer. Daarnaast is een waterontharder kopen een flinke investering: inclusief installatie hebben we het vaak over zo’n € 1.200 tot € 1.500. Dit is waarom het zo belangrijk is om meerdere offertes te vergelijken: zo ben je waarschijnlijk een stuk goedkoper uit. Bij Offertevergelijker doe je dit gemakkelijk, snel en geheel kosteloos.

Geef mij gratis offertes

Verschillende soorten waterontharder

Evenals bij veel andere producten komen ook waterontharders in verschillende soorten en maten. Verreweg de meeste exemplaren werken op basis van zout. Ook zijn er modellen die werken op basis van magneten, maar de werking hiervan is niet bewezen.

Waterontharder op basis van zout

Dit type waterontharder bestaat uit een harscilinder en een zoutreservoir. Het harde water stroomt door de harscilinder, waar de kalk en magnesiumionen worden opgevangen door de harsbolletjes. De harsbolletjes worden geregenereerd door middel van zout, waardoor de kalk en magnesiumionen van de harsbolletjes worden verwijderd. Het zoute water wordt afgevoerd en de harsbolletjes zijn weer klaar om nieuw hard water te ontharden.

Elektrisch of mechanisch?

Binnen deze categorie maken we onderscheid tussen elektronische en mechanisme modellen:

 • Een elektronische waterontharder heeft meerdere programma’s en kan helemaal naar wens worden ingesteld. Dit is handig als je specifieke wensen hebt of als je huishouden veel water gebruikt.
 • Mechanische waterontharders zijn voordeliger en eenvoudiger, maar niet naar wens in te stellen. Ook filteren ze ‘altijd’, waardoor het zout regelmatiger bij moet worden gevuld.

Onze tips: houd hier rekening mee

Bij het kopen van een waterontharder komt meer kijken dan alleen de kosten of meerdere offertes aanvragen. Een aantal zaken om rekening mee te houden:

Tip #1: regelmatig onderhoud is essentieel

Wat voor exemplaar je ook kiest, regelmatig onderhoud is essentieel. Zo zorg je er namelijk voor dat de ontharder lang meegaat en dat je lang van de eerdergenoemde voordelen profiteert. Ook voorkom je zo bacterievorming.

Tip #2: houd rekening met regelgeving

Op gebied van drinkwater bestaan veel regels. Zo moet elke waterontharder moet een Kiwa Water Mark-certificatie hebben. Daarnaast bestaan er specifieke regels voor ‘onthard drinkwater’ dat ter beschikking wordt gesteld aan derden, zoals in zakelijke toepassingen vaak het geval is. De belangrijkste regel in dergelijke gevallen is dat het water niet zachter is dan 5,6 dH.

Tip #3: stel de ontharder niet in op 0

Hoe zachter het water, hoe beter. Dit klopt over het algemeen, maar aangezien het menselijk lichaam mineralen zoals kalk en magnesium wel degelijk nodig heeft, is het niet verstandig om de ontharder in te stellen op. Ook is het simpelweg onnodig: met een hardheid van 2 tot 4 dH voorkom je ook kalkaanslag, verbruik je minder harskorrels en krijg je genoeg van deze essentiële stoffen binnen.

Waarom offertes vergelijken bij Offertevergelijker

Door offertes te vergelijken bespaar je tot wel 30% op de kosten van je waterontharder en diens installatie. Via Offertevergelijker weet je 100% zeker dat het goed zit:

 • Gemakkelijk, snel & gratis: binnen 5 minuten ontvang je meerdere offertes en bespaar je mogelijk honderden euro’s op de ontharder en de installatie. Dit doe je bij ons geheel vrijblijvend en kosteloos – je zit nergens aan vast
 • Persoonlijk aankoopadvies: heb je vragen over waterontharders, de installatie of wil je advies aanvragen? Onze onafhankelijke experts staan voor je klaar en voorzien je graag van passend advies.
 • Samenwerking met bedrijven bij jou in de buurt: zo weet je zeker dat je goed wordt geholpen
 • Ook voor andere producten: op zoek naar iets anders dan een waterontharder? Ook dan kun je bij ons terecht.

Vraag waterontharder offertes aan, vergelijk & kies de beste deal

Wil je de prijs voor een waterontharder vergelijken in jouw situatie? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren specialisten uit de regio. Zo bespaar je in 2 minuten eenvoudig tot wel 30% van de kosten! Heb je nog vragen? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor advies op maat.

Geef mij gratis offertes

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media