Airconditioning kopen en installeren

Wil je airconditioning installeren? Dan zul je te maken krijgen met kosten. Niet alleen moet je de benodigde airco units aanschaffen. Mogelijk heb je ook een bouwvergunning nodig. Daarnaast brengt het installatiewerk kosten met zich mee. Lees hier meer over de kosten die gepaard gaan met het kopen en installeren van airconditioning. 

Wat kost airconditioning?

Airconditioning kopen en installeren

De kosten van het installeren van airconditioning zijn afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn verschillende soorten airconditioning, waarbij elk type airco een eigen prijsklasse heeft.

Daarbij vraagt elke woonsituatie om een eigen oplossing. Een woning met meerdere kamers zal bijvoorbeeld ook meerdere binnenunits nodig hebben.

De prijs wordt bepaald door de volgende zaken:

  • Type airconditioning
  • Installatiekosten
  • Vergunningskosten
  • Eventuele extra kosten

Type airconditioning

We kunnen de volgende soorten airconditioning onderscheiden:

  • Split unit airco
  • Multi split airco
  • Monoblock airco
  • Mobiele airco

 

Split airco is een van de meest gebruikte vormen van airconditioning. Een split airco-systeem werkt met twee units, die op vaststaande plekken in een woning worden geïnstalleerd. De binnenunit regelt de temperatuur in het huis. De buitenunit haalt de lucht in huis die voor de temperatuurregulatie nodig is. Split airco werkt snel en geeft weinig geluidsoverlast.

Multi split airco is een variant op split airco, waarbij de buitenunit is aangesloten op meerdere binnenunits. Elke binnenunit kan afzonderlijk van de andere units worden ingesteld. Dankzij de meerdere units kun je met dit type airconditioning de temperatuur in meerdere ruimtes van het huis regelen. 

Je betaalt bij voor elke extra unit die op het systeem wordt aangesloten. Dit is ongeveer € 900 per extra unit.

Bij monoblock airconditioning bestaat het systeem slechts uit één unit. Deze wordt in het huis geplaatst, zonder dat er verder een buitenunit bij aan te pas komt. Wel maakt dit type AC veel meer lawaai in vergelijking met split airco's.

Bij mobiele airconditioning maak je gebruik van losse apparaten, die verder niet op een vaste plek in het huis worden geïnstalleerd. Mobiele airconditioning is vooral interessant als je een tijdelijke oplossing zoekt tijdens de warmste dagen van de zomer. Met een mobiele unit kun je de plekken die je wilt verkoelen afwisselen. Zo wordt het alleen koel in de kamer waar dat nodig is.

Het nadeel is wel dat mobiele airco's veel stroom verbruiken en ook minder krachtig zijn dan vaste units. Daarbij krijg je met een mobiele airco een praktisch probleem. Je hebt immers ruimte nodig om de unit in op te bergen, als je deze in het winterseizoen niet gebruikt.

Hieronder vind je een overzicht van hoeveel de verschillende types gemiddeld kosten:

Type airconditioning Prijs
Split airco €1.250 - € 2.000
Multi split airco €2.100 - €2.800 
Monoblock   €1.400 - €2.200
Mobiele airco € 350 - € 600

Installatiekosten

Een installatiebedrijf zal bij het plaatsen van de airconditioning aanpassingen aan het huis verrichten. Het apparaat moet namelijk toegang hebben tot de buitenlucht. Dit betekent vaak dat er door muren moet worden geboord.

Hoeveel dit kost is afhankelijk van waar de units moeten worden geplaatst en welk type wordt geïnstalleerd. Elk bedrijf hanteert echter ook eigen tarieven voor het installatiewerk. Het is daarom slim om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Vergunningskosten

Als je een buitenunit laat installeren, heb je mogelijk een vergunning van de gemeente nodig. Een buitenunit kan namelijk zo groot zijn, dat deze door de Woningwet gezien wordt als een op zichzelf staand bouwwerk. Ook kan een buitenunit ervoor zorgen dat het aangezicht van het gebouw verandert. 

Het installeren mag daarom niet zomaar, zeker niet als je moet letten op het bestemmingsplan van de gemeente, de monumentale status van het gebouw of de gevolgen voor het stadsgezicht. Een vergunning geeft je uitdrukkelijke toestemming om toch de buitenunit te installeren.

Hoeveel een omgevingsvergunning kost, verschilt per gemeente. Zo moet je in de gemeente Utrecht hier minstens € 173,44 voor betalen, terwijl het in de kleine Limburgse gemeente Simpelveld slechts € 72 kost. Laat je daarom goed informeren door het installatiebedrijf.

Eventuele extra kosten

Er kunnen extra's aan een airco-systeem worden toegevoegd, zoals een wifi-verbinding of meer aandacht voor de vormgeving, zodat de unit beter aansluit bij het interieur. Dit kost vaak extra. Bij de wifi-verbinding moet je bijvoorbeeld rekening houden met rond de € 150 aan extra kosten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de onderhoudskosten van airconditioning?

Je moet met airconditioning rekening houden met onderhoudskosten van tussen de € 100 en € 250 per jaar. De kosten zijn afhankelijk van hoe groot de installatie is. Vaak kun je voor het onderhoud een overeenkomst afsluiten met het installatiebedrijf.

Is er subsidie mogelijk voor airconditioning?

Er worden vanuit de overheid helaas geen subsidies voor airconditioning verstrekt.

Wat is het verschil tussen een airco en een warmtepomp?

Zowel een airco als een warmtepomp passen de temperatuur in huis aan. Waar een airco vaak wordt gebruikt om de temperatuur omlaag te brengen, kan een airco ook verwarmen. Net zo goed is een warmtepomp bedoeld om een kamer te verwarmen, maar ook in staat om voor koelte te zorgen. Het grootste verschil is dat de warmtepomp met passieve koeling werkt. Het effect is daarom minder sterk vergeleken met airconditioning.

Moet ik altijd vergunningskosten betalen als ik een buitenunit wil installeren?

Niet altijd. Gemeenten hanteren bepaalde voorwaarden waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. De vergunning is vaak vereist als een buitenunit aan de voorgevel van het huis wordt geplaatst. Als de buitenunit echter uit het zicht blijft, is een vergunning soms niet nodig. De unit moet dan bijvoorbeeld achter het huis en laag bij de grond worden geïnstalleerd. We raden aan om bij jouw gemeente te informeren wat de lokale regels omtrent omgevingsvergunningen precies zijn.

Kan ik airconditioning combineren met zonnepanelen?

Jazeker. Het is slim om zonnepanelen met airconditioning te combineren. Door zelf energie op te wekken kun je besparen op je energierekening. Hiermee kun je compenseren voor de hoeveelheid stroom die een airco unit verbruikt. Daarbij werken zonnepanelen met name goed op warme zomerdagen. Dit zijn ook vaak de dagen waarop de behoefte aan airconditioning het grootst is.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om airconditioning in huis te installeren? Door verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken vind je de goedkoopste opties voor jouw AC-installatie. Offertevergelijker helpt je daarbij. Binnen enkele minuten krijg je tot vier vrijblijvende offertes van lokale bedrijven toegestuurd.

Geef mij gratis offertes