Voordelen en nadelen van airconditioning

Airconditioning is een makkelijke manier om een kamer in huis op temperatuur te krijgen. In de zomer zorgt een airco-unit voor aangename verkoeling. In de winter kan airconditioning gebruikt worden om diezelfde kamer te verwarmen. Maar wat zijn eigenlijk de valkuilen en uitdagingen van airconditioners?  Lees hier meer over de voordelen en nadelen van airconditioning.

Voordelen van airconditioning

Voordelen en nadelen airconditioning | offerte vergelijken

Dit zijn een aantal voordelen van airconditioning in huis:

  • Snel en efficiënt naar de juiste temperatuur
  • Naast verkoelen ook verwarmen
  • Te combineren met zonnepanelen
  • Hogere woningwaarde

Snel en efficiënt naar de juiste temperatuur

Met een airconditioner krijg je in een mum van tijd een kamer op de juiste temperatuur. Een airco-unit werkt efficiënt. Er wordt niet meer energie verbruikt dan nodig is. Bovendien gebruikt een airco stroom in plaats van gas, zodat er geen CO2-uitstoot is.

Naast verkoelen ook verwarmen

Een airconditioner is vaak bedoeld om voor verkoeling te zorgen. Maar je kunt een airco-unit ook gebruiken om een kamer te verwarmen. Feitelijk is een airconditioner een lucht-luchtwarmtepomp.

Hoewel de capaciteit misschien minder groot is dan bij een conventionele CV-ketel, is het gebruik van de airco als verwarming duurzamer. Er wordt nu immers geen gas verbruikt om voor verwarming te zorgen. Ook gaat verwarmen met een airco-unit sneller dan met een CV-ketel.

Te combineren met zonnepanelen

Airconditioning werkt op stroom, die geleverd kan worden door zonnepanelen. Door zelf stroom op te wekken, bespaar je op energie. Met verantwoord gebruik van een airco-systeem en zonnestroom kun je zodoende lager uit komen op je energierekening.

Hogere woningwaarde

Een ingebouwde airconditioning is een vast onderdeel van het huis. Een nieuwe airco zorgt ervoor dat het wooncomfort aantoonbaar verbetert. Daarom heeft het installeren van airconditioning een positieve invloed op de waarde van je woning.

Nadelen van airconditioning

Naast voordelen heeft airconditioning ook nadelen. Door de voors en tegens tegenover elkaar te plaatsen, kun je beter bepalen of airconditioning ook voor jouw woning een goede oplossing is.

Dit zijn in sommige gevallen nadelen van airconditioning:

  • Dure aanschaf
  • Hogere energierekening
  • Soms meerdere airco-units nodig
  • Verwarming geeft droge lucht

Dure aanschaf

Airconditioning kopen is een forse investering. Airco units beginnen qua prijs rond de € 1.200 en kunnen oplopen tot wel € 6.000. Ook brengt een airco laten plaatsen kosten met zich mee. In veel gevallen mag de installatie namelijk alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde professional. Het loont daarom om offertes van verschillende specialisten naast elkaar te leggen, zodat je de goedkoopste optie kunt nemen.

Hogere energierekening

Als je de airconditioning te vaak gebruikt, zal dit leiden tot een hogere energierekening. Airco is een perfecte manier om een kamer snel en efficiënt op de juiste temperatuur te krijgen. Bij verantwoordelijk gebruik is dat voor slechts enkele uren nodig. Roekeloos gebruik zul je direct terug kunnen zien in je energierekening.

Soms meerdere airco-units nodig

Het is niet mogelijk om met een enkele airco-unit een heel huis op de juiste temperatuur te houden. Om airconditioning in verschillende ruimtes te gebruiken zul je per ruimte een airco-unit moeten installeren. Elke extra unit kost geld en brengt bovendien extra installatiekosten met zich mee.

Als er genoeg airco-units zijn geïnstalleerd, kan met het airco-systeem het hele huis op temperatuur worden gebracht. Pas echter wel op voor een hogere energierekening.

Verwarming geeft droge lucht

Als je met een airconditioner de lucht in huis verwarmt, zal dit leiden tot drogere lucht. Dit is niet voor iedereen even prettig. Een droge lucht kan leiden tot irritatie van de ogen of de luchtwegen. Er zijn meerdere manieren om hier iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk de airco uitzetten en de kamer ventileren, zodat meer vochtige lucht in de kamer komt.

Voordelen en nadelen airconditioning | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Wat kost airconditioning?

De kosten voor de installatie van airconditioning zijn afhankelijk van het type airconditioner. Ook wordt de prijs bepaald door het tarief dat een installateur voor het te verrichten werk hanteert. Hou rekening met prijzen van tussen de € 1.250 en € 2.800.

Lees ook onze informatiepagina over de kosten voor airconditioning.

Welke soorten airconditioning zijn er?

Enkele bekende soorten airconditioning zijn split airco, multi split airco en monoblock airco. De meest gebruikte vorm van airconditioning is single split airco. Bij dit systeem zijn een binnen- en buitenunit met elkaar verbonden. Monoblock airconditioning is een soort airco zonder buitenunit.

Kan ik zelf een airco-unit installeren?

Je kunt alleen airco-units zelf installeren als de unit klein genoeg is. Hoe groter de unit, hoe meer koelmiddel het systeem gebruikt. Je mag een split airco-unit alleen zelf installeren als er minder dan 3 liter aan koelmiddel in de unit wordt gebruikt. Bij grotere units moet je de hulp inschakelen van een erkend vakman.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een airco-unit?

Als je een airconditioning unit gebruikt voor koeling, heb je vijf zonnepanelen nodig om hier voldoende energie voor te verkrijgen. Gebruikt je de airco ook voor verwarming? Dan heb je nog eens zes panelen nodig. Met elf panelen heb je genoeg duurzame energie om volop gebruik te maken van de airconditioning.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om airconditioning te installeren? Door offertes van verschillende bedrijven naast elkaar te leggen, kun je de meest voordelige opties kiezen. Offertevergelijker helpt je daarbij. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot vier offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Zo ben je altijd het goedkoopst uit!

Geef mij gratis offertes