Gasloos wonen: oplossingen voor de energietransitie
Er is veel te doen over de energietransitie. Door recente ontwikkelingen lijken mensen huiverig om volledig over te stappen van aardgas naar stroom. Het aardgasvrij maken van de woning is daarom nog steeds een uitdaging. Toch is het slim om oplossingen als de warmtepomp, thuisbatterij of zonnepanelen te overwegen. Onze accountmanagers leggen in deze blog uit waarom.
Wat is de energietransitie?
De energietransitie houdt in dat we als samenleving zo veel mogelijk overstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen naar groene stroom. In het ideale geval gebruiken zowel particulieren als bedrijven geen aardgas, benzine of diesel meer. Daarvoor in de plaats komt duurzame energie zoals zonne- of windenergie.
Voor particulieren betekent dit dat ze zullen wonen in een aardgasvrij huis. In plaats van dat een woning nog wordt verwarmd met een op aardgas aangesloten cv-ketel, worden hybride en elektrische warmtepompen ingezet. Elektrisch koken wordt de standaard, waarbij zoveel mogelijk groene energie wordt ingezet door middel van zonnepanelen in combinatie met thuisbatterijen.
Dit ideale toekomstbeeld komt echter niet helemaal overeen met de situatie van vandaag de dag. Door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen en een aantal technologische uitdagingen zijn veel particulieren huiverig om hun huis gasloos te maken.
Draagkracht
Het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) heeft onderzoek gedaan naar hoe men vandaag de dag naar de energietransitie kijkt. Tijdens het onderzoek van het PBL hebben meer dan 2.000 particulieren een vragenlijst ingevuld.
Ruim driekwart van de ondervraagden gaf aan zich zorgen te maken over klimaatverandering. Negen op de tien deelnemers was van mening is dat het goed zou zijn als Nederland minder afhankelijk van de buitenlandse energiemarkt zou zijn. Het draagvlak voor het overstappen naar duurzame energie is er dus wel.
Het kostenplaatje
Veel particulieren hebben echter zorgen over het bijbehorende kostenplaatje. Het huidige kabinet heeft een aantal maatregelen die de energietransitie op weg moeten helpen teruggedraaid.
Zo komt er een einde aan de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat je een teveel aan groene energie die je met eigen zonnepanelen genereert niet meer kunt verrekenen met het energiebedrijf. De lagere energierekening die je hierdoor krijgt is voor eigenaren van zonnepanelen een groot voordeel. Dit voordeel verdwijnt als met 2027 de salderingsregeling komt te vervallen.
Andere zorgen ontstaan omdat het kabinet niet altijd even duidelijk is in wat de plannen voor duurzame energie zijn. Aan de ene kant heeft het kabinet aangegeven zich aan het transitieplan te houden. Dit houdt in dat met 2050 het land klimaatneutraal moet zijn. Aan de andere kant zijn maatregelen die dat plan op weg moeten helpen teruggedraaid. Zo wordt de verplichting om na 2026 oude cv-ketels te vervangen met hybride warmtepompen waarschijnlijk afgeschaft.
Wat onze experts zeggen
We vroegen onze accountmanagers Paul Schreurs, Nick Oostrom en Erik van Oort om een reactie.
Warmtepompen
"Als accountmanager bij Offertevergelijker begrijp ik wel de zorgen over de betaalbaarheid van warmtepompen", zegt Paul Schreurs. "Wel ben ik van mening dat verduurzaming cruciaal is voor de toekomst. De warmtepomp speelt hier een sleutelrol in."
Paul raadt aan om met het platform van Offertevergelijker lokale bedrijven naast elkaar te leggen. "Met mijn collega's streef ik ernaar om investeringen in duurzaamheid zo transparant en betaalbaar mogelijk te maken. Met eerlijke prijzen en duidelijke communicatie kun je met vertrouwen de overstap naar een aardgasvrije woning maken", aldus Paul.
Stuur mij offertes voor warmtepompen
Zonnepanelen
Nick Oostrom snapt waar de zorgen van particulieren vandaan komen. "Veel Nederlanders steunen misschien wel de overgang naar gasvrije verwarming, maar er zijn toch zorgen en misschien ook wel wantrouwen naar de overheid en commerciële partijen."
Eerlijke kostenverdeling en consistent beleid zijn volgens Nick van groot belang om deze zorgen weg te nemen. "Het is mooi dat het nieuwe kabinet het doel van een gasloze samenleving in 2050 aanhoudt, maar het schrappen van de regel voor verplichte warmtepompen zet wel vraagtekens bij hun beleid."
"Zonnepanelen zijn een uitkomst", aldus Nick. "Zonne-energie is een toegankelijke manier om woningen te verduurzamen en kosten te besparen."
Stuur mij offertes voor zonnepanelen
Thuisbatterijen
Volgens Erik van Oort is het wantrouwen van de particulier een uitdaging in de energietransitie, die ook voor de thuisbatterijensector geldt. "Net als bij warmtenetten is de acceptatie van thuisbatterijen afhankelijk van het vertrouwen van de particulier. Die wil zien hoe de kosten in de samenleving eerlijk worden verdeeld en dat een consistent stimulerend beleid wordt ingezet", aldus Erik.
Volgens Erik kunnen thuisbatterijen een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de energievoorziening. "Maar dan moeten de overheid en het bedrijfsleven wel duidelijk zijn over de kosten en de mogelijkheden voor financiering. De voordelen moeten voor het grote publiek duidelijker worden gemaakt. Zolang dat niet gebeurt, wordt de markt voor thuisbatterijen door wantrouwen belemmerd."
Stuur mij offertes voor thuisbatterijen
Veelgestelde vragen
Wat is de planning van de energietransitie?
Het doel van de energietransitie is dat Nederland alleen nog energie uit duurzame bronnen gebruikt. De Rijksoverheid geeft aan dat dit doel met 2050 behaald moet zijn. Met 2030 moet minstens 27% van alle verbruikte energie van duurzame bronnen afkomstig zijn.
Zijn warmtepompen wegens de energietransitie verplicht?
Nee. De verplichting voor warmtepompen wordt afgeschaft. Eerder was als maatregel gesteld dat na 2026 een oude CV-ketel alleen vervangen mocht worden met een hybride warmtepomp. Dat is onder het huidige kabinet teruggedraaid. Ook na 2026 mogen gasketels waarschijnlijk nog worden geïnstalleerd.
Wat kan ik naast warmtepompen en zonnepanelen nog meer doen om mijn huis te verduurzamen?
Een goede manier voor meer duurzaamheid is het isoleren van het huis. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn ideaal om ervoor te zorgen dat een huis op temperatuur blijft. Bij een goed geïsoleerd huis hoef je minder gebruik te maken van het verwarmingssysteem, zodat je onder de streep een lagere energierekening krijgt. Daarnaast leidt minder verbruik ook tot minder uitstoot van CO2, zodat dit bijdraagt aan de klimaatdoelen.
Welke subsidies en leningen zijn op dit moment beschikbaar voor de energietransitie?
Bij de Rijksoverheid kun je subsidie aanvragen via de ISDE-regeling. Onder de regeling vallen een groot aantal verschillende duurzaamheidsmaatregelen, zoals een nieuwe warmtepomp, vloerisolatie of HR++ glas. Overigens vallen thuisbatterijen en zonnepanelen niet onder deze regeling.
Daarnaast is er de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Dit is een lening met een rente van 0%, die specifiek bedoeld is voor huishoudens met een jaarinkomen van minder dan € 60.000. Zolang je aan de voorwaarden voldoet, kun je deze lening gebruiken om bijvoorbeeld dakisolatie of een warmtepomp te financieren.
Wat doet verduurzaming van mijn huis met de woningwaarde?
Je huis wordt door verduurzaming meer waard. Als je huis wordt voorzien van duurzaamheidsmaatregelen krijgt het huis een hoger energielabel. Het energielabel is een officieel erkende maatstaf, die direct invloed heeft op de woningwaarde. Als het energielabel hoger uitvalt, zul je dit dus terugzien aan een hogere woningwaarde.
Vraag gratis offertes aan
Wil je met jouw woning overstappen op duurzame energie? Begin dan eerst met het vergelijken van offertes van lokale bedrijven. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd, zodat je altijd de meest voordelige keuze kunt maken.
Stuur mij offertes voor zonnepanelen
Stuur mij offertes voor warmtepompen
Stuur mij offertes voor thuisbatterijen