06-03-2018

Hoe plaats je een schutting?

Niks lekkerders dan achterin de tuin te vertoeven met wat vrienden en de barbecue. Om te voorkomen dat de hele buurt meegeniet, beschikken de meeste tuinen over tuinomheining. Hierin zijn erg veel verschillende opties. Zo kun je de tuin afschermen met een haag, een ijzeren hek of houten schermen. Deze laatste optie, beter bekend als de schutting, is veruit de populairste optie. Moet er bij jou binnenkort ook een nieuwe schutting komen? Dan kun je hiervoor uiteraard een hovenier inhuren, maar als je een beetje handig bent is het hartstikke leuk om zelf te doen. Om je op weg te helpen volgt hier een stappenplan voor een schutting van 1.80 meter hoog.

Wat heb je nodig?

Om de schutting te plaatsen heb je de nodige producten en gereedschappen nodig. Hieronder vind je een lijstje van de middelen.

 • Palen
 • Schermen
 • Schuttingsteunen
 • Schroeven
 • Kwast
 • Schroeftol
 • Houtmenie
 • Spade
 • Waterpas
 • Decoupeerzaag

Stap 1: Bepaal de lengte

Allereerst bepaal je hoeveel meter schutting er nodig is. Dit kun je doen met een landmeter, maar een simpele rolmaat is net zo effectief. Zodra je de lengte weet, kun je naar de bouwmarkt om het gewenste model aan te schaffen. Neem dan ook gelijk de overige benodigdheden mee; kun je thuis direct aan de slag.

Stap 2: Plaats de eerste paal

De eerste paal bevestig je aan de muur. Deze paal hoeft niet de grond in, dus een lengte van 185 centimeter is hier voldoende. Zorg met behulp van een waterpas dat de paal goed recht wordt bevestigd, zodat niet de hele schutting scheef komt te staan.

Stap 3: Span een touwtje

Zodra de eerste paal staat bepaal je het eindpunt met bijvoorbeeld een klein paaltje en span hiertussen een touwtje. Door de tussenliggende palen tegen het touwtje aan te plaatsen weet je zeker dat de ze recht op elkaar komen te staan en de schutting ook mooi recht wordt.

Stap 4: Volgende palen

Voor de volgende stap is het handig om even een latje te zagen. In dit geval eentje van 1.80 meter. Het latje leg je tegen de eerste paal aan zodat je exact weet waar de volgende paal moet komen. Op deze plek graaf je een gat van minimaal 60 centimeter diep, plaats de paal (minimale lengte 2.45 meter) in het gat en vul het aan met nomix. Hier giet je water bij tot het gat helemaal gevuld is. Een kwartiertje later is het cement hard. Let tijdens het uitharden wel goed op dat de paal niet scheef gaat staan. Zodra de paal goed vaststaat kun je naar stap 5.

Stap 5: Schuttingsteunen

Boor op 5 en 175 centimeter van de bovenkant van iedere paal een gaatje van 5 mm. Hierin bevestig je de L-vormige schuttingsteunen. Zijn alle vier de steunen bevestigd? Dan plaats je het eerste scherm. Dit proces herhaal je tot je bij het laatste scherm bent aangekomen.

Stap 6: Laatste scherm

Het laatste scherm past vaak niet direct. Deze moet in dat geval eerst op maat worden gezaagd met een decoupeerzaag. Eenmaal op maat plaats je het laatste scherm en zit de klus er bijna op.

Stap 7: Paalbeschermers

Ten slotte bevestig je de paalbeschermers aan de bovenzijde van de palen. Dit zorgt ervoor dat de palen stukken minder snel worden aangetast door weersomstandigheden en je er jarenlang plezier van gaat hebben.

Tips zelf plaatsen schutting

Tip 1: Komt de schutting op de tuingrens met de buren te staan? Vraag dan altijd om goedkeuring en wie weet willen ze wel delen in de kosten!

Tip 2: Plaats de palen minimaal 60 centimeter in de grond voor voldoende stevigheid

Tip 3: Plaats de schermen een aantal cm boven de grond om rotten te voorkomen

Tip 4: Gebruik je een hardhouten schutting? Boor de gaten eerst voor.

Tip 5: Plaats de schutting met droog rustig weer

Tip 6: Zet nooit alle palen in één keer in de grond om foutieve meting te voorkomen

Tip 7: Bewerkt het gedeelte van de palen dat de grond in gaat met houtmenie. Hierdoor wordt het hout extra beschermd tegen vocht en zuren en gaan ze stukken langer mee.

Toch liever laten plaatsen?

Geen zin, tijd of kracht om zelf de schutting te plaatsen? Vraag dan eens vrijblijvend offertes aan van vakmannen bij jou uit de buurt. De kosten voor het laten plaatsen van de schutting vallen vaak erg mee en daarnaast weet je ook zeker dat de schermen er niet uitwaaien bij de eerstvolgende storm. Wel zo prettig.

 • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media