27-02-2018

In 7 stappen zelf je tuin ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen is natuurlijk hartstikke gaaf. Maar als je het nog nooit eerder hebt gedaan, is het best een uitdaging om zonder een hovenier te doen. Niet alleen vergt het de nodige creativiteit; om zelf een mooi tuinontwerp te creëren komt er aardig wat denk- en meetwerk om de hoek kijken. Om je op weg te helpen, hebben we de basisstappen voor je uitgeschreven. Volg deze stappen en jouw eigen droomtuin is dichterbij dan je denkt.

Stap 1: Zet al je wensen op papier

Om te beginnen is het goed om op te schrijven welke aspecten jouw droomtuin (en die van je medebewoners) bevatten. Hierin is niks te gek. Zou je ooit nog een fontein willen? Schrijf lekker op. Staat er een tuinhuisje in jouw droomtuin? Waarom niet. Na een goede brainstormsessie staan er ongetwijfeld enorm veel ideeën op papier. De kans dat dit alles goed te combineren is, is relatief klein. Verklein deze lijst door weg te strepen wat nu even niet haalbaar/handig is. Wat overblijft zijn de onderdelen die je gaat gebruiken bij het ontwerpen van de tuin.

Stap 2: Maak een plattegrond op schaal

Waar veel mensen vaak de mist in gaan bij het zelf ontwerpen van de tuin is dat er wel een plattegrond wordt gemaakt, maar eentje uit de losse pols. Bij het uitwerken van de tuin komen ze er dan achter dat de tuin toch kleiner (of juist groter) is dan verwacht. Met als resultaat een tegenvallende tuin. Dit is heel eenvoudig te voorkomen door de plattegrond op schaal te maken. Hierbij komt het nodige meetwerk kijken. Mocht je dit lastig vinden, vraag dan om hulp. Het is namelijk erg belangrijk dat dit goed gebeurt.

Stap 3: Kies een basisvorm

Om zelf een mooi geordende tuin te ontwerpen, is het sterk aan te raden om het ontwerp te baseren op een basisvorm of een combinatie van meerdere basisvormen. In totaal onderscheiden we tien basisvormen:

  • De rechthoek
  • De diagonale lijn
  • De c-lijn
  • Het vierkant
  • Het ovaal
  • De cirkel
  • Kruisende lijnen
  • De s-lijn
  • De ruit/driehoek
  • Smalle coulisse vlakken

Om te testen welke basisvorm het beste past in jouw tuin, kun je ze uitknippen uit karton. Door ze op de plattegrond te houden, krijg je al snel een goed beeld van wat wel en niet mooi gaat staan.

Stap 4: Maak een vlekkenplan

Nadat de basisvorm(en) zijn gekozen, bepaal je waar de terrassen komen. Bepaal de plaats en grootte van de terrassen op basis van het gebruiksdoel. Zit je zomers graag met veel mensen buiten te tafelen? Dan is het prettig dat hier voldoende ruimte voor is en je zo lang mogelijk kan genieten van de zon. Zit je maar af en toe in de tuin en vind je het prettiger in de schaduw, bedenk dan ook goed op welke plek het terras moet komen. Hierbij is het handig om op de plattegrond het noorden aan te duiden. Zo kun je exact bepalen wat de stand van de zon is en waar de terrassen het best tot hun recht komen.

Uiteraard krijgen niet alleen de terrassen een plekje; ook bomen, hagen, schuttingen, tuinhuisjes, leidingen, vijvers etc. worden in het vlekkenplan verwerkt. Houd hierbij goed in de gaten dat je nauwkeurig op schaal blijft werken om verrassingen te voorkomen.

Stap 5: Type tuinvloer

Tijdens deze stap bepaal je van welk soort materiaal de terrassen en paden worden gemaakt. Denk hierbij aan beton, grind, hout en natuursteen. Net wat bij je smaak en budget past.

Stap 6: Maak een beplantingsplan

Een beplantingsplan opstellen is meer dan alleen bedenken welke soorten plantjes, bloemen en hagen je waar in de tuin wilt hebben. Onderzoek goed met wat voor soort grond je te maken hebt. Is de grond zeer vochtig, dan is er wellicht drainage nodig. Hebben er langere tijd grote containers in de tuin gestaan, dan kan de grond zijn dichtgeslagen. Daarnaast hebben planten en bloemen niet allemaal evenveel zon nodig. Hoeveel zonuren het beste is, staat aangegeven op het plantenlabel. Deze is in de meeste gevallen bijgevoerd bij de beplanting.

Stap 7: Bepaal welke tuinartikelen je wilt

Het ontwerpen van je eigen tuin schiet al aardig op. Wat nog ontbreekt zijn de tuinartikelen om de tuin mee in te richten. Hiervoor kun je natuurlijk online genoeg inspiratie opdoen, maar misschien is het nog wel veel leuker om lekker wat bouwmarkten af te struinen.

Kom je er niet helemaal uit?

Het zelf ontwerpen van de tuin is best pittig. Het is daarom niet gek als je wat hulp van een expert kan gebruiken. Zou je het prettig vinden als er een hovenier met je meekijkt? Doe dan een vrijblijvende offerteaanvraag. Door de jarenlange ervaring van de bij ons aangesloten hoveniers, kunnen zij je perfect helpen bij het ontwerpen van de tuin. De kosten voor het laten ontwerpen van je tuin liggen gemiddeld tussen de €300 en €490.

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media