12-02-2024

Laadpaal thuis versus publieke laadpaal

Laadpalen worden steeds belangrijker in onze samenleving. Er komen steeds meer elektrische auto's in gebruik, waardoor de behoefte aan laadstations belangrijker wordt. Een laadpaal thuis is makkelijk. Een openbare laadpaal is goedkoop. Maar wat is nu beter? Dat lees je in deze blog.

Een laadpaal thuis

Een laadpaal thuis of een publieke laadpaal

Een thuislaadpaal is jouw eigen privé oplaadstation voor je elektrische of hybride auto. Het laadstation is geïnstalleerd op je eigen terrein. In het geval van een wandstation is het misschien zelfs een onderdeel van je huis.

De laadpaal is voorzien van instelbare opties en beveiligingsfuncties. Een handige feature van moderne laadstations is dynamic load balancing. Dit is een systeem dat je beschermt tegen overbelasting van het eigen stroomnetwerk. 

Voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk het gemak waarmee je thuis je auto kunt opladen. Je hebt altijd toegang tot stroom voor je elektrische auto. Je kunt waar en wanneer je maar wilt opladen.

Een ander voordeel is de prijs van stroom bij een eigen laadpaal. Je betaalt minder dan bij een openbare laadpaal.

De laadpaal van jou en is van jou alleen. Je krijgt niet te maken met andere bestuurders, die net zo hard als jij zitten te springen om toegang tot stroom voor hun auto. Geen zure reacties of paalklevers, dus.

Omdat jij de enige gebruiker van de laadpaal bent, kan de laadcapaciteit specifiek worden toegespitst op jouw voertuig en jouw persoonlijke behoefte aan stroom. Je laadt daardoor waarschijnlijk efficiënter en met meer controle over je energiekosten.

Nadelen

Een groot nadeel is de investering die nodig is voor het installeren van een laadpaal. Een laadpaal is niet goedkoop. Daar komen nog eens extra kosten bij wegens eventuele aanpassingen en verbouwingen die in en rondom het huis wegens de laadpaal nodig zijn.

Laadpalen kunnen verouderd of afgeschreven raken. Technologie ontwikkelt zich, waardoor in de toekomst een verbeterde laadpaal nodig zal zijn. Door veelvuldig gebruik zal je eigen laadpaal misschien ooit eens moeten worden vervangen. Dit gebeurt net zo goed met publieke laadpalen. Maar bij publieke laadpalen draai jij niet voor de kosten op.

Een publieke laadpaal

Een publieke laadpaal is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan stroom voor de eigen elektrische auto. Vaak zijn publieke laadstations geplaatst op openbare locaties, zoals parkeerplaatsen, benzinestations en winkelcentra. Meestal moet je ter plekke betalen om van de laadpaal gebruik te mogen maken. Veel laadstations komen met snelladers, waarmee je je auto versneld van stroom kunt voorzien.

Voordelen

Snelladers zijn ideaal om snel je elektrische voertuig van stroom te voorzien. Waar je met een normaal laadstation minstens 4 uur moet wachten, duurt dit bij een snellader nog geen uur.

Je hebt met een publieke laadpaal toegang tot stroom voor je elektrische auto, zonder dat je eerst fors hoeft te investeren in de installatie en verbouwing die voor een persoonlijk laadstation nodig is.

Nadelen

Als je een publieke laadpaal wilt gebruiken, zul je vroeg of laat met andere mensen te maken krijgen die ook een laadpaal willen gebruiken. Dit hoeft geen probleem te zijn, als we allemaal als volwassen en welwillende mensen met elkaar omgaan. Jammer genoeg is niet iedereen volwassen of welwillend.

De tarieven die je voor opladen met een publieke laadpaal moet betalen, zullen vaak hoger zijn dan de stroomkosten van thuis opladen.

Een publieke laadpaal kan defect zijn. Dit kan uiteraard ook gebeuren met een persoonlijke laadpaal. Maar omdat een thuislaadpaal onder je eigen verantwoordelijkheid valt, zul je zelf ook in staat zijn om hier een reparatie voor te regelen. Deze controle heb je niet over een publieke laadpaal.

Wat is beter?

Wat beter voor jou als gebruiker van elektrische auto's is, is eigenlijk afhankelijk van jouw situatie. Als je de financiële middelen hebt, zal een eigen laadpaal makkelijker en op den duur voordeliger zijn. Als je in een omgeving woont waar genoeg openbare laadpalen zijn geplaatst en er bovendien geen problemen zijn met hoe druk deze zijn, is een openbare laadpaal misschien een goed alternatief.

Veelgestelde vragen

Wat kost een laadpaal thuis?

Een laadpaal thuis kost ergens tussen de € 800 en € 3.000. De prijzen lopen zo uiteen, omdat de kosten grotendeels afhankelijk zijn van wat er in een huis moet gebeuren om de laadpaal te installeren. Het verzwaren van de meterkast en het graafwerk voor de kabels naar de paal kunnen de kosten fors verhogen. Op onze informatiepagina over de kosten van een laadpaal hebben we een voorbeeld van hoe de kosten zijn opgebouwd.

Wat kost het plaatsen van een publieke laadpaal?

In eerste instantie is de aanvraag en plaatsing van een publieke laadpaal voor jou als particulier geheel gratis. De laadpaal moet uiteraard worden bekostigd, dus elke belastingbetaler betaalt hieraan mee. Veel gemeenten hebben als richtlijn dat iedereen binnen een bepaalde afstand toegang moet hebben tot laadpalen. Een aanvraag bij een gemeente kan via de site laadpaalnodig.nl worden ingediend.

Kun je gratis opladen bij publieke laadpalen?

Bij sommige publieke laadpalen kun je gratis opladen. Vaak is dit onderdeel van de service van het bedrijf dat bij de locatie van de laadpaal is gevestigd. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld hotels, restaurants, bioscopen of winkelcentra. Het aantal laadpunten dat gratis is, is echter aan het verdwijnen. In veel gevallen zijn de gratis laadpalen alleen te gebruiken voor klanten van het bedrijf.

Is er subsidie voor laadpalen thuis?

Er is voor particulieren geen subsidie voor laadpalen thuis. In ieder geval niet vanuit de landelijke overheid. In sommige gevallen kun je aanspraak maken op subsidies vanuit de lokale gemeente. Vaak kan dit in gevallen waarin er geen laadpaal in de buurt beschikbaar is. Voor ondernemers werkt dit echter anders. Ondernemers kunnen wel aanspraak maken op subsidies voor het installeren van laadpalen op eigen terrein.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je een laadpaal bij jouw woning te installeren? Door offertes van verschillende bedrijven te vergelijken vind je de meest voordelige mogelijkheden. Via Offertevergelijker krijg je gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd. Zo vind je het bedrijf dat het beste bij jou past!

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media