De kosten van een laadpaal thuis

De kosten van een laadpaal worden bepaald door een groot aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere het type laadstation, het gereed maken van de meterkast en alle benodigde aanpassingen in en rondom het huis. Hier lees je meer over de kosten voor een laadpaal thuis.

Hoeveel kost een laadpaal thuis?

Kosten laadpaal thuis

Als je een laadpaal laat installeren, zul je te maken krijgen met de volgende kosten:

  • Het laadstation
  • Installatiekosten
  • Montagepaal
  • Aansluiting meterkast
  • Aanleggen van de kabel
  • Dynamic Load Balancing

Het laadstation

Een groot deel van de kosten komt op rekening van de aanschaf van het laadstation. Deze komen in veel verschillende varianten. Naast de laadpaal is er bijvoorbeeld ook de wandbox oftewel het wandstation, dat aan een muur in een garage kan worden bevestigd. De laadstations variëren in prijs van € 500 tot € 1.200.

Installatiekosten

Een laadstation moet worden geïnstalleerd door een erkende specialist. De montage kost tijd en mankracht. Daarom zul je altijd te maken krijgen met arbeidskosten voor de verrichte werkzaamheden. Deze kosten kunnen lopen van € 300 tot € 1.900.

Montagepaal

Niet elk laadstation heeft een paal nodig. Een wandstation wordt bijvoorbeeld aan een bestaande muur geplaatst. Een laadpaal heeft daarentegen een speciaal hiervoor geplaatste paal nodig. Het plaatsen en de aanschaf van de paal kost tussen de € 150 en € 1.000.

Aansluiting meterkast

Niet elke meterkast is direct geschikt voor een laadstation. Laadpalen vergen veel stroom, zeker als het om een 3 fase laadpaal gaat. Daarom moet in sommige gevallen een meterkast worden verzwaard. Hou in dat geval rekening met kosten van tussen de € 200 en € 350.

Aanleggen van de kabel

Als je op je oprit een laadpaal laat plaatsen, moet er ook een kabel tussen het laadstation en de meterkast worden aangelegd. Dit betekent meestal dat er graafwerkzaamheden moeten worden verricht. Dit kost gemiddeld rond de € 50 per strekkende meter.

Dynamic Load Balancing

Dynamic Load Balancing is een handig systeem, dat voortdurend controleert hoeveel stroom er in jouw huis nodig is. Als je je auto oplaadt en er verder weinig andere apparaten worden gebruikt, zorgt het systeem ervoor dat meer stroom naar de auto wordt gestuurd.

Dynamic Load Balancing grijpt echter ook in als er juist veel apparaten in gebruik zijn. Als bijvoorbeeld de wasmachine, de kookplaat en een TV ook in gebruik zijn, zorgt het systeem ervoor dat er juist minder stroom naar de auto gaat. Hierdoor wordt voorkomen dat er stoppen doorslaan.

Het toepassen van Dynamic Load Balancing kost rond de € 250.

Een voorbeeld

In deze tabel vind je een voorbeeld van de kosten van de installatie van een laadpaal. We gaan hierbij uit van een laadpaal die op een oprit op zes meter van het huis komt te staan.

Kosten Prijs
Laadstation € 600
Installatiekosten € 800
Montagepaal € 500
Aansluiting meterkast € 350
Aanleggen kabel van 6 meter € 300
Dynamic Load Balancing € 250
Totaal € 2.800

Veelgestelde vragen

Is subsidiëring mogelijk voor laadpalen?

Helaas zijn er vanuit de overheid op dit moment geen subsidies voor laadpalen voor particulieren. Er zijn voor particulieren echter wel subsidies beschikbaar voor volledig elektrische auto's. Dit geldt voor de aanschaf van zowel nieuwe als tweedehands auto's.

Hoe lang doe je met een laadpaal?

Een laadpaal gaat ongeveer 10 jaar mee. Als de laadpaal correct is geïnstalleerd, is er tijdens de levensduur van de laadpaal nauwelijks onderhoud nodig. Dit betekent ook dat eigen onderhoud verder nauwelijks invloed heeft op hoe lang de laadpaal goed blijft werken.

Hoe snel heb je een laadpaal terugverdiend?

Dit hangt af van hoe vaak je gebruik maakt van je elektrische auto. Het punt waarop je aan de laadpaal terug gaat verdienen is het punt waarop gebruik van de laadpaal en elektrisch rijden voordeliger is dan rijden met een benzineauto. Als je gemiddeld zo'n 11.000 kilometer per jaar rijdt, bereik je dit punt na ongeveer iets minder dan 2 jaar.

Is een laadpaal fiscaal aftrekbaar?

De kosten van een laadpaal thuis zijn aftrekbaar. Als je als particulier hard kunt maken dat de laadpaal onderdeel is van een duurzaamheidsplan voor jouw woning, zijn er mogelijkheden voor belastingvoordeel. Dit geldt in het bijzonder voor "slimme" laadpalen. Dit zijn laadpalen die worden gecontroleerd door een energiebeheersysteem. Sinds 1 januari 2023 kan aanspraak worden gemaakt op fiscale regelingen, waarmee tot 30% van dit soort laadpalen worden vergoed.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor één elektrische auto?

Als je het gebruik van een laadpaal wilt combineren met groene stroom door middel van zonne-energie, heb je zonnepanelen nodig. Een enkele zonnepaneel genereert per jaar ongeveer 300 kW. Als je jaarlijks gemiddeld 10.000 kilometer rijdt, verbruik je per jaar ongeveer 1.650 kWh. In dat geval heb je voor de stroomvoorziening van je elektrische auto zes zonnepanelen nodig.

Vraag vrijblijvend offertes aan

Wil je de mogelijkheden onderzoeken voor jouw eigen laadpaal aan huis? Via Offertevergelijker krijg je binnen vijf minuten tot vier vrijblijvende offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Zo vind je altijd het bedrijf dat het beste bij jou past!

Geef mij gratis offertes