12-11-2018

Op naar gasloos wonen!

Als het aan het kabinet ligt, zijn alle Nederlandse huishoudens in 2050 van het gas af. Misschien een beetje aan de ambitieuze kant, maar het is wel een mooie doelstelling. Om dit te bereiken dienen er 230.000 woningen per jaar van het aardgas gehaald te worden. Benieuwd hoe jij zo snel mogelijk gasloos kan wonen? Hier 4 tips waarmee je al een heel eind op weg bent!

Goede woningisolatie

De basis van gasloos wonen is toch wel goede woningisolatie. Bij de afwezigheid van vloer- of gevelisolatie verlaat een enorme hoeveelheid warmte de woning. Om een prettig binnenhuisklimaat te houden, moet je dan ook flink stoken. Wanneer de woning goed is geïsoleerd, heb je hier geen last van. Voor sommige huizen scheelt dit wel tweederde van de stookkosten!

Elektrisch koken

De meeste van ons zijn van huis uit gewend om op gas te koken. ‘Vroeger’ was het nou eenmaal de standaard. Dit is echter aan het verschuiven naar elektrisch koken, bijvoorbeeld inductie. Veel nieuwbouwwoningen worden niet eens meer op het gasnet aangesloten en zijn standaard voorzien van een elektrisch fornuis. Naast het feit dat je hiervoor geen gas verbruikt, is het ook nog eens lekker makkelijk schoon te houden en oogt het strak.

Zonnepanelen

Je ziet ze meer en meer: zonnepanelen. Waarbij je tien jaar geleden nog een uitzondering was met zonnepanelen op je dak; is het nu de normaalste zaak van de wereld. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste worden we er steeds bewuster van dat duurzaamheid niet zomaar een loze term is; integendeel. Ten tweede zijn zonnepanelen de laatste vijf jaar een stuk betaalbaarder geworden, terwijl het rendement juist enorm is gestegen!

Warmtepomp

Een grootverbruiker van gas is in menig huis toch wel de cv-ketel. Door deze (deels) te vervangen door een warmtepomp, verlaag je de CO-2 uitstoot van jouw woning aanzienlijk. Iets wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, water of aarde. In de pomp wordt deze warmte verhoogd tot een bruikbare temperatuur en afgegeven aan bijvoorbeeld het verwarmingssysteem.

Wat kost gasloos wonen?

De transitie van gas naar gasloos is niet goedkoop. Uiteraard verschillen de kosten per woning, maar wanneer je alle ingrepen in één keer laat uitvoeren, kost je dat rond de €20.000. Gelukkig verdienen deze onkosten zich in de loop der jaren weer terug, doordat je enorm bespaart op de energierekening. Daarnaast hoef je natuurlijk niet alles in één keer te doen. Start bijvoorbeeld met woningisolatie. Via Offertevergelijker vraag je eenvoudig tot 3 gratis offertes aan voor bijvoorbeeld vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Zo krijg je én prijzen op maat en ontdek je direct hoeveel je maandelijks zou besparen dankzij het isoleren.

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media