Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Dit heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is het rendement van zonnepanelen de laatste jaren significant gestegen. Hierdoor betaalt de investering zich gemiddeld in 8 jaar weer terug. Daarnaast zijn de prijzen de afgelopen jaren flink gedaald, daarover lees je meer op deze pagina.

Gemiddelde kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen worden bepaald door meerdere factoren. Ten eerste heeft de kwaliteit van de panelen grote invloed op de prijs. Daarnaast wordt het prijskaartje bepaald door het aantal panelen en verder speelt het type nog een rol. Het is daarom lastig om een exact bedrag te geven per zonnepaneel. Om je toch een idee te geven van de kosten vind je hieronder een overzicht met de gemiddelde prijzen.

Aantal zonnepanelen kosten inclusief omvormer, plaatsing en btw
8 €4.539
16 €7.503
18 €7.932
20 €8.832
22 €9.342

Btw-teruggave zonnepanelen

Om het kopen van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken, kun je als particulier de totale btw (21%) terugvragen bij de Belastingdienst. Op 12 zonnepanelen bespaar je hiermee zo'n €800!

Kostenopbouw zonnepanelen

Als we kijken naar de prijsopbouw van de zonnepanelen bestaat driekwart van de kosten uit materiaalkosten. Denk hierbij aan een omvormer en de panelen zelf. De overige 25% van de kosten is voor de installatie. Hieronder lichten we de kostenopbouw per onderdeel uit.

Soort zonnepaneel

De prijs van zonnepanelen wordt erg beïnvloed door het soort zonnepanelen dat je op je dak laat installeren. Er zijn drie type panelen te onderscheiden.

  • Monokristallijn zonnepaneel
  • Polykristallijn zonnepaneel
  • Dunne film zonnepaneel

Zowel de monokristallijn als de polykristallijn bestaan uit kristallen. Hierbij biedt de monokristallijn het hoogste rendement. Iets wat je terugziet in de prijs. De dunne film panelen zie je steeds minder vaak, omdat ze een aanzienlijk lager rendement bieden dan de andere soorten.

Voor het soort zonnepaneel geldt dus: hoe hoger het rendement, hoe duurder.

De omvormer

De energie die je opwekt met de zonnepanelen, moet eerst worden omgezet in stroom voordat je deze in huis kunt gebruiken. Dit doet de zogenaamde omvormer. In de prijzentabel hierboven is de omvormer reeds meegenomen. Echter gaat de omvormer vaak niet langer mee dan tien jaar. Aangezien zonnepanelen een levensduur van zeker 25 jaar hebben, zal de omvormer minimaal één keer moeten worden vervangen. Voor een huishouden met 16 zonnepanelen met een vermogen van 3500 Wp kost de omvormer ongeveer €1100.

Installatiekosten zonnepanelen

De installatiekosten bedragen ongeveer een kwart van het totale prijskaartje. De prijsverschillen die bedrijven rekenen lopen in de praktijk echter al snel op tot 30%. Wij raden daarom aan om altijd meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken. Let hierbij naast de prijs ook vooral op ervaring en de garantiemogelijkheden. Zo weet je zeker dat je optimaal gaat genieten van jouw investering.

Vergelijk gratis bedrijven

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Vraag dan nu via Offertevergelijker heel eenvoudig en vrijblijvend meerdere offertes van betrouwbare specialisten uit de regio. Deze service is geheel gratis en bespaart je al snel honderden euro’s op de zonnepanelen!