22-05-2024

Airco laten plaatsen: waar moet je op letten?

Airconditioning kopen is een uitstekende eerste stap om de temperatuur in huis zo aangenaam mogelijk te maken. Met een investering in een airco is de kous echter nog niet af. Alleen als je goed voorbereid je nieuwe airco laat installeren, kun je deze zo efficiënt mogelijk laten werken. Ook bespaart een goed plan van aanpak op energieverbruik. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten als je airco laat installeren.

Zo slim mogelijk airconditioning installeren

airco laten plaatsen tips

De volgende zaken zijn van belang als je nieuwe airconditioning in huis gaat installeren:

  • Het soort airco
  • De juiste plek in huis
  • Een gecertificeerde installateur
  • De vergunningcheck

Het soort airco

Er zijn verschillende soorten airconditioning. Elke soort heeft voor- en nadelen.

Split airco

Split airconditioning is een van de meest gebruikte vormen van airconditioning. Een split unit airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. Dit systeem is zeer efficiënt en maakt binnenshuis nauwelijks geluid. Een nadeel is dat de buitenunit mogelijk geluidsoverlast geeft en invloed heeft op de esthetiek van het huis. Een split airco is met name geschikt voor koeling in een enkele ruimte.

Multi-split airco

Multi-split airco lijkt op split-airco, met als verschil dat meerdere binnenunits aan de buitenunit zijn gekoppeld. Een nadeel is dat elke extra binnenunit tot een groter kostenplaatje leidt. Een voordeel is dat op deze manier het gehele huis in temperatuurzones kan worden ingedeeld. Multi-split units worden daarom vaak gebruikt voor meerdere ruimtes.

Monoblock airconditioning

Monoblock airconditioning is airco zonder buitenunit. Bij dit systeem wordt alleen aan de binnenzijde van het huis een unit geïnstalleerd. De unit brengt met een slang de warme lucht het huis uit. Het voordeel van een monoblock unit is dat er geen buitenunit nodig is. Het nadeel is dat een monoblock airco duurder is dan een split airco. Ook geeft dit soort airco meer geluidsoverlast binnenshuis. Monoblock airconditioning wordt vooral gebruikt voor enkele ruimtes die relatief klein zijn.

De juiste plek in huis

De juiste plek in huis is van groot belang voor een goede werking van de airco-unit. Let daarom op de volgende factoren:

Zo centraal mogelijk

Voor een gelijkmatige luchtverdeling is het slim om de binnenunit zo centraal mogelijk in de kamer te plaatsen. Een plek in de hoek houdt de luchtstroom tegen.

De juiste hoogte

Plaats de unit op een hoogte van rond de 2,4 meter. Deze hoogte zorgt voor optimale koeling en luchtcirculatie.

Niet in direct zonlicht

Het is beter als de unit niet in direct zonlicht staat. Direct zonlicht laat de unit harder werken om de gewenste temperatuur te behalen, wat leidt tot meer energieverbruik.

Niet in de buurt van warmtebronnen

De binnenunit controleert de temperatuur aan de hand van sensoren. Als er apparaten in de buurt zijn die warmte afgeven, kan dit ervoor zorgen dat de sensoren ontregeld raken. Hou daarom computers, ovens, tv-schermen en andere warmtebronnen uit de buurt van de airco-unit.

Toegankelijk voor onderhoud

Om de airco-unit zo goed mogelijk te laten werken is het nodig dat deze om de zoveel tijd wordt gereinigd. Het is daarom van belang dat de unit goed toegankelijk blijft voor onderhoud.

Een gecertificeerde installateur

We raden aan om voor de installatie van een airco een erkende specialist in te schakelen. In het geval van complexe systemen zoals multi-split airconditioning geldt zelfs bij wet dat een installatie alleen door een vakman mag worden uitgevoerd. Er wordt in dit geval namelijk gewerkt met zogeheten F-gassen. In verband met het risico van deze koelmiddelen is voor de installatie een gecertificeerd bedrijf nodig.

De vergunningcheck

Een buitenunit van een aircosysteem kan invloed hebben op het aanzicht van een woning. In sommige gevallen betekent dit dat je eerst toestemming van de lokale gemeente moet hebben, voordat je de buitenunit laat installeren. Je kunt controleren of je een vergunning nodig hebt via het Omgevingsloket.

Tips voor het installeren van airconditioning

Veelgestelde vragen

Wat kost airco?

Hoeveel airconditioning kost is afhankelijk van het soort airco dat wordt geïnstalleerd, hoeveel units nodig zijn en wat voor kosten de installateur rekent.

Je moet in het geval van split airco rekening houden met een prijs van tussen de € 1.250 tot € 2.000. Bij monoblock airco is dat rond de € 1.400 tot € 2.200. De prijs van multi-split airco wordt groter naarmate er meer binnenunits worden geplaatst. Hou hierbij in ieder geval rekening met een prijs van tussen de € 2.100 en € 2.800.

Lees ook onze informatiepagina over de kosten van airconditioning.

Kan ik verwarmen met airco?

Je kunt airco ook als verwarming gebruiken. Een airco-unit is in feite een lucht-lucht-warmtepomp. Op dezelfde manier dat met airconditioning warme lucht in het huis naar buiten wordt gestuurd, kan warme lucht van buiten het huis worden geconcentreerd en zo in het huis worden verspreid.

Hoe kouder het is, des te lager wordt het rendement van verwarmen met airco. Bij te lage temperaturen is het voordeliger om gebruik te maken van gasverwarming.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een airco-unit?

Een zonnepaneel levert per jaar ongeveer 375 kWh energie op. Een airco-unit verbruikt gemiddeld ongeveer 1.475 kWh. Zodoende ga je voor regelmatig gebruik van je airco ongeveer 4 tot 5 zonnepanelen nodig hebben.

Door zonnepanelen te gebruiken voor airconditioning ben je wel voordeliger uit. Aangezien je vooral airco zult gebruiken in zomerse periodes met veel zonlicht is de toepassing van zonnepanelen een logische keuze.

Is onderhoud van een airco verplicht?

Ja, afhankelijk van hoeveel koelvloeistof je airco-unit gebruikt. Sowieso is regelmatig onderhoud slim om de prestaties van de airconditioning op peil te houden. Als je airco meer dan 3 kg koelvloeistof gebruikt, moet je verplicht een jaarlijkse controle uit laten voeren. Bij airco's met meer dan 30 kg koelmiddel moet het onderhoud om de zes maanden plaatsvinden.

Laat je van tevoren goed informeren door het installatiebedrijf dat de airco plaatst.

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om airconditioning te laten plaatsen? Je bent goedkoper uit als je offertes van verschillende installateurs met elkaar vergelijkt. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot 4 offertes toegestuurd. Zo behaal je altijd het meeste voordeel.

Geef mij gratis offertes

 

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media