30-07-2024

Warmtepomp niet meer verplicht na 2026

Een hybride warmtepomp is niet meer verplicht als vervanging van een cv-ketel. Het vorige kabinet had nog wel een verplichting voor de warmtepomp ingesteld. Als je cv-ketel na 2026 moest worden vervangen, mocht dit alleen met een hybride warmtepomp. Wat verandert er voor jou als huiseigenaar nu de warmtepomp niet langer verplicht is? Lees daarover meer in deze blog.

Het oude plan: verplichting voor een warmtepomp

Hybride warmtepomp niet verplicht na 2026 | Offertevergelijker

Onder het vorige kabinet was als plan gesteld dat de hybride warmtepomp de norm zou worden voor huisverwarming in Nederland. Elke cv-ketel die na 2026 aan vervanging toe zou zijn, zou dan moeten worden ingewisseld voor een hybride warmtepomp. Er kon aanspraak worden gemaakt op subsidie om de nieuwe warmtepomp te bekostigen.

Alleen huizen waar een hybride warmtepomp nooit rendabel zou zijn, hoefden niet aan deze verplichting te voldoen. Dit gold ook voor huizen waar geen ruimte was voor de plaatsing van een warmtepomp.

De verplichting was onderdeel van een bredere doelstelling om Nederland te verduurzamen en minder afhankelijk van de gasmarkt te maken. Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat er veel minder gas wordt verbruikt. De toename in elektriciteitsverbruik kan worden opgevangen met groene stroom, zoals door middel van zonnepanelen. Dit maakt de hybride warmtepomp een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel.

Het nieuwe plan: geen verplichting meer

Onder het nieuwe kabinet zal de verplichting komen te vervallen. Bovendien wordt de belasting op aardgas verlaagd. Beide maatregelen maken traditionele cv-ketels aantrekkelijker dan de relatief dure warmtepomp.

Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord echter ook aangegeven dat de ISDE-subsidie voorlopig niet zal verdwijnen. Dit houdt in dat huiseigenaren nog steeds extra financiering voor warmtepompen kunnen krijgen.

Ook is het nieuwe kabinet van plan om netcongestie tegen te gaan. Netcongestie houdt in dat het stroomnetwerk overbelast wordt. Niet alleen is dit een probleem wegens het risico op blackouts. Voor warmtepompen is het van groot belang dat netcongestie fors wordt verminderd. Alleen dan ontstaat er genoeg ruimte op het stroomnet om de warmtepomp breed in te zetten.

Hoewel de plannen van het nieuwe kabinet minder druk op huiseigenaren zetten om over te stappen op een warmtepomp, is deze overstap dus nog steeds goed mogelijk.

Cv-ketel of warmtepomp?

Nu de verplichting van de baan is, heb je als huiseigenaar meer vrije keuze. Maar wat is nu eigenlijk beter? Zowel de hybride warmtepomp als de cv-ketel hebben hun eigen voors en tegens. Eerder legden we de voor- en nadelen al eens naast elkaar in een blog.

In het kort stippen we hier nog eens de verschillen tussen een cv-ketel en warmtepomp aan:

Een warmtepomp:

  • Is duur in de aanschaf
  • Is goedkoper in het gebruik, wegens verminderd gasverbruik
  • Is vooral geschikt voor redelijk goed geïsoleerde huizen
  • Is goed te combineren met zonnepanelen en vloerverwarming

Een cv-ketel:

  • Is goedkoper in de aanschaf dan een warmtepomp
  • Is duurder in het gebruik
  • Is vooral geschikt voor slecht geïsoleerde huizen
  • Kan niet worden gecombineerd met zonnepanelen en is minder duurzaam

Hybride warmtepompen na 2026 niet verplicht | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Hoeveel onderhoud heeft een warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel nodig?

Een warmtepomp heeft minder onderhoud dan een cv-ketel nodig. Ook heeft de warmtepomp een langere levensduur. Er zijn minder bewegende onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Wel wordt jaarlijks onderhoud aangeraden. Warmtepompen gaan 15 tot 20 jaar mee, terwijl een cv-ketel een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar.

Hoe lang duurt de installatie van een warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel?

De installatie van een warmtepomp duurt langer. Er moeten vaak aanpassingen in het huis worden aangebracht, zoals extra isolatie of voor meer ruimte voor de buitenunit van de warmtepomp. Bij een cv-ketel zijn deze aanpassingen vaak niet nodig. Dit geldt vooral als de cv-ketel ter vervanging op een al bestaand systeem wordt aangesloten.

Wat maakt meer geluid, een warmtepomp of een cv-ketel?

Een warmtepomp maakt meer geluid. Het volume van het geluid is te vergelijken met een werkende vaatwasser. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. De nieuwste generaties warmtepompen worden steeds stiller. Bovendien wordt bij de installatie gekeken hoe het geluid zo veel mogelijk kan worden beperkt.

Wat zorgt voor een hogere woningwaarde, een warmtepomp of een cv-ketel?

Een warmtepomp zal eerder voor een hogere woningwaarde zorgen. Een hybride warmtepomp is efficiënter dan een cv-ketel. Je bespaart daardoor zowel op energiekosten als op CO2-uitstoot. Hierdoor komt de woning in aanmerking voor een beter energielabel, wat direct een positieve invloed heeft op de waarde van de woning.

Warmtepompen niet verplicht | Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om een warmtepomp te installeren? Het is dan slim om verschillende offertes van lokale bedrijven naast elkaar te leggen. Offertevergelijker helpt je hierbij. Via ons platform krijg je binnen enkele minuten gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd. Zo maak je altijd de slimste keus!

Stuur mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media