21-10-2020

Wat is spouwmuurisolatie?

Je merkt dat er kou vanuit de buitenmuren de woning in trekt en kijkt op Google waar dit aan ligt. Je bekijkt de opties voor het beter isoleren van jouw woning en komt spouwmuurisolatie tegen, maar wat is spouwmuurisolatie precies? In deze blog wordt dat uitgelegd, dus lees snel verder om erachter te komen wat spouwmuurisolatie nou is en hoe het werkt.

Wat is spouwmuurisolatie?
Om een beeld te krijgen van spouwmuurisolatie is het eerst handig om te weten wat een spouwmuur is. Een spouwmuur bestaat uit drie delen: de binnenmuur, de buitenmuur en de luchtruimte hiertussen. Deze luchtruimte wordt de spouw genoemd. Wanneer deze luchtruimte geïsoleerd wordt heet dat spouwmuurisolatie.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie wordt de luchtruimte gevuld met isolatiemateriaal. Allereerst worden er gaten geboord in de buitenmuur van de woning. Met behulp van een isolatie-pistool wordt er isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Na het vullen van de spouw worden de boorgaten weer gedicht en komt er geen kou meer via de muren naar binnen.

Is elke woning geschikt voor spouwmuurisolatie?
Niet iedere woning is geschikt voor spouwmuurisolatie. Enkel de huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 kunnen geïsoleerd worden met behulp van spouwmuurisolatie. De huizen die na 1976 zijn gebouwd, zijn standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Woningen met een bouwjaar tussen 1977 en 1990 zijn echter vaak geïsoleerd met slechte kwaliteit isolatiemateriaal. Deze huizen hebben er baat bij om nog na-geïsoleerd te worden.

De voordelen van spouwmuurisolatie
Na de spouwmuur te hebben geïsoleerd, is het gelijk een stuk warmer in de winter en aanzienlijk koeler in de zomer. Er komt namelijk geen lucht meer van buiten naar binnen. Doordat het binnenhuisklimaat van nature prettiger is, wordt aanzienlijk minder energie verbruikt.  Hierdoor zorgt spouwmuurisolatie voor een daling tot wel €600 per jaar op de energierekening. Nog een voordeel van spouwmuurisolatie is een lagere CO2 uitstoot van jouw woning, omdat er minder gas wordt gebruikt.

Heb jij een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1976 en is jouw spouwmuur nog niet geïsoleerd? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan en bekijk de mogelijkheden voor jouw situatie!

Ontvang gratis offertes

 

  • Geschreven door Max van Rooijen
  • Max is onze marketing topper. Hij richt zich vooral op LinkedIn, maar vindt het ook leuk om zich zo nu en dan uit te leven in de blog. In z'n vrije tijd gooit hij graag een pijltje met wat vrienden.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media